12.03.2024

Kun Kärppien Joonas Kemppainen kyyristyy tänään kiekkoillan ensimmäiseen aloitukseensa, on se hänen tämän kauden tuhannes aloituksensa runkosarjassa. Voittipa ”Kepu” aloituksensa tai ei, niin ennen iltayhdeksää täyttyy Liigan 450 ottelun runkosarjamaraton. Viisi joukkuetta – noin 150 pelaajaa – aloittaa lomansa, muille on edessä jääkiekkoilijan paras aika – playoffit.

Puolivälierät alkavat viikon päästä keskiviikkona, se on kalenterissa, mutta putoaako kiekko jäähän kotona vai vieraissa? Ketä vastaan, Lahden Pelicans tai Helsingin IFK? Vai pelataanko viikon päästä taas Jukurien kanssa vastakkain? Jukurien ja Oulun Kärppien tiistaissa on monta kysymystä, joihin tulee tänään vastaus.

Runkosarjan viimeisen kierroksen alla voi vähän spekuloida: Realistisena lähtökohtana voi pitää Pelicansin kolmatta sijaa. Jos IFK voittaa Kuopion KalPan, se kohtaa Mikkelin illan voittajan puolivälierissä. Jos KalPa voittaa varsinaisella peliajalla, niin IFK haastaa Pelicansin. Mikkelin illan häviäjää IFK ei kohtaa missään vaihtoehdossa. Mainittujen lisäksi muitakin vaihtoehtoja on.

Mikkelin illassa esiintyy Liigan kaksi parasta erikoistilannejoukkuetta. Kumpikin joukkue on ollut tehokas ylivoimalla ja kestänyt alivoimalla. Kärpät on tehnyt ylivoimalla kymmenisen maalia Jukureita vähemmän, mutta mikkeliläisillä on ollut tilaisuuksiakin viitisenkymmentä enemmän!
Jos ylivoimia tulee, niin kauden runkosarjatodennäköisyyksin Kärpät tekee maalin joka kolmannessa ylivoimassaan. Jukurien maalitakuu on neljännessä ylivoimassa. Mainitun tilaston sotkee se, että kumpikin joukkue on kestänyt keskimäärin viisi alivoimaa ilman takaiskua… Kuka sitten iskee ylivoimamaalit? Kärpille Teemu Turunen ja Jukureille Niko Huuhtanen. Kumpikin joukkue tietää, että jos tulee jäähyjä, niin silloin on Liigan tehokkaimpien ylivoimamaalarien aika. Liigan maalikuninkuuden voittava Turunen on tehnyt tällä kaudella 14 ylivoimaalia ja Huuhtanen 12.
Pelattiinpa ali- tai ylivoimaa, niin Kärppien ykköskortti aloituksissa on Kemppainen ja kakkonen Arttu Hyry. Jukureiden kiekonkaapija on Liigan monikautinen aloittajaässä Jarkko Immonen tai Michal Kovarcik.

Kärpät ja Jukurit puolustavat hyvin ja kummallekin tehdään vähän maaleja. Tehokkuudessa Jukurit on ollut Kärppiä edellä. Jukureilla on Kärppiä laajempi maalintekorintama: yksi kahdenkymmenen maalin tekijä (Oskars Batna), kolme yhdeksäntoista maalin osujaa ja kolme 15 pintaan maaleja tehnyttä. Kärppien tehoista vastaavat paljolti Turunen (29) ja Ville Koivunen (21).

Kauden aiemmat runkosarjavoitot ovat menneet Jukureille 2-1, pisteet 6-3.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärpät runkosarjan viimeisessä ottelussa:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila 
Junttila – Bunnaman – Antonen
Björkqvist – Korpimäki – Hermonen

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Westerholm
(Karhunen)