18.02.2021

Legendaarinen Kärppä-selostaja Ari Stenius halusi selvittää minkälainen noituus saa ihmisen seuraamaan jääkiekkojoukkuetta läpi suomen, matkustamaan yhtä ottelua varten maapallon halki tai tatuoimaan joukkueen logon ihoonsa. Lopputulemana oli kirja, Kärpän Raapaisu, joka kertoo 34 tarinaa siitä, miten Kärpät on koskettanut ihmisiä.

Ari Steniuksen uutuuskirjassa kerrotaan ihmisten omin sanoin 34 tarinaa siitä, miten Oulun Kärpät on heitä koskettanut.

”Kärpän Raapaisu on kirja, jonka tarkoitus on kertoa miten Kärpät on koskettanut ihmisiä. Joitakin se on koskettanut kovaa, joitakin vähän. Joihinkin se on jättänyt lommon, joitakin raapaissut ja joillekin aiheuttanut tatuoinnin.”

Stenius kuvailee uunituoretta teostaan.

Tarinankertojien katras on värikäs; mukana ovat mm. Lasse Kukkonen, Jukka Rasila, Sami Lopakka ja Juha Mieto. Mukana on myös aimo nippu vähemmän tunnettuja, mutta vähintään yhtä intohimoisia Kärppien seuraajia. Steniuksen tavoitteena olikin nostaa esiin nimenomaan hieman tuntemattomampia tarinoita. Yksittäistä suosikkitarinaa Steniuksen on vaikea kirjastaan valita.

”Oli muutama, jotka värähdyttivät kunnolla. Sami Lopakan juttu tuli kovalla tunteella, ihan niin kuin hänen musiikkinsakin. Jukka Rasila oli yllättävä. Mikä kiinnostus, intohimo ja halu seurata Kärppiä. Mielenkiintoinen oli myös Timo Tarkin (Iiro ja Tuomas Tarkin isä) juttu.”

Kirjoitusprosessissa kävi ilmi se, kuinka suuri vaikutus Kärpillä on ollut monien seuraajiensa elämiin. Steniuksen mukaan Kärppien kannattajakunnan intohimo ja kiintymys seuraa kohtaan on jotain täysin poikkeuksellista. Seuran pitkäjänteinen työ on rakentanut molemminpuolisen luottamussuhteen.

”He eivät vaadi edes menestystä. Kärpät on heille kaiken kaikkiaan tärkeä, ja he uskovat, että jos ei tänään, niin huomenna. He ovat omien puolella, kun omat tekevät kaikkensa. He arvostavat tämän alueen mentaliteettia ja tapaa. Mielestäni Kärppien organisaatio saa olla ylpeä omista faneistaan ja myös omasta aiemmasta työstään.”

Kärpän Raapaisu on saatavilla kirjakaupoissa ja osoitteessa karppakauppa.fi! Hanki omasi Kärppäkaupasta hintaan 30€.