08.05.2020

Cody Kunyk etsi paikkaansa jääkiekkoilijana yliopistouransa jälkeen, ennen kuin rakastui jääkiekkoon uudestaan Suomessa. Vastikään isäksi tullut Kunyk, 29, valmistautuu tulevaan kauteen kotiseuduillaan Kanadassa.

Sherwood Parkissa, Edmontonin ulkopuolella syntynyt ja kasvanut Cody Kunyk ei ollut vielä todistamassa Edmonton Oilersin 1980-luvun huippuvuosia, mutta neljä päivää hänen syntymänsä jälkeen, 24.5.1990 Oilers voitti toistaiseksi viimeisen Stanley Cupinsa. Tuolloin Boston Gardenissa Stanley Cupia nostelivat mm. Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen

Muistot Oilersin peleistä painottuvat 2000-luvulle. Kirkkaimpana mielessä on kevään 2006 pudotuspelit, kun Oilers oli lähellä voittaa ensimmäisen mestaruutensa 26 vuoteen. Muistot tuosta ajasta ovat positiiviset, vaikka mestaruus jäikin saamatta.

En ollut edes syntynyt, kun he voittivat Stanley Cupinsa. Olin juuri saanut ajokorttini vuonna 2006, kun he pääsivät Stanley Cup -finaaleihin ja hävisivät Carolinalle. Tuolloin oli todella hauskaa pyöriä kaupungilla, mutta sen jälkeen on ollut paljon huonoja vuosia, joita ei halua muistella.

Suosikkipelaajista kysyttäessä esille nousee yksi yllättävä nimi.

Omituista kyllä, mutta rakastin Janne Niinimaata. En tiedä miksi. Ehkä se johtui hänen nimestään, mutta pidin hänestä, kun hän pelasi Edmontonissa.

Juniorikiekkonsa Kunyk pelasi kotikaupunkinsa joukkueissa. Sherwood Park Crusaders pelasi AJHL:ssä, joka edustaa toiseksi korkeinta sarjatasoa kanadalaisessa juniorijääkiekkoilussa. Jossain vaiheessa tapetilla oli myös mahdollisuus pelipaikasta Western Hockey Leaguessa, mutta varausta ei lopulta tullut. Pelit omassa kotikaupungissa ja 20-vuotiaana käynnistynyt yliopistoura osoittautuivat lopulta parhaaksi vaihtoehdoksi, sillä taustalla oli myös halu kouluttautua jääkiekon ohella.

Minua ei varattu WHL:ään, ja se oli minulle ihan OK. Kävin 14- tai 15-vuotiaana yhden joukkueen leirillä, mikä oli hieno kokemus, mutta minun ja varsinkin vanhempieni ajatuksissa oli kuitenkin mahdollisuus kouluttautua jääkiekon ohella. Se vaikutti paljon valitsemaani reittiin.

 University Of Alaska – Fairbanks

Kunykin kiekkoura jatkui kaudella 2010 – 11 University Of Alaska Nanooksin riveissä. Jääkiekko sujui, sillä Kunyk oli joukkueensa paras pistemies heti tulokaskaudellaan. Koulunpenkille paluu vaati hieman totuttelua, sillä edellisestä kerrasta luokkahuoneessa oli vierähtänyt muutama vuosi.

Kun pääsin sinne olin innoissani NCAA:ssa pelaamisesta, ja halusin keskittyä jääkiekkoon. Kun näin vanhempien jätkien valmistuvan koulusta, niin opin pikkuhiljaa tasapainottamaan jääkiekon ja opiskelun. Olen todella kiitollinen siitä, että valitsin sen polun.

Kunykista tuli lopulta koulun historian 7. paras pistemies. Hänet valittiin kahdesti tähdistöjoukkueeseen ja kertaalleen sarjan parhaaksi pelaajaksi. Kausi  2013 – 14 päättyi yllätystappioon pudotuspeleissä, mutta kolikolla oli myös kääntöpuoli; Liiketalouden tutkinto tulisi suorittaa myöhemmin loppuun, sillä neljä kautta yliopistossa poiki mahdollisuuden NHL-sopimukseen.

Meillä oli sillä kaudella hyvä joukkue, mutta alisuoriuduimme pudotuspeleissä. Olin järkyttynyt kauteni ja yliopistourani loppumisesta, mutta heti seuraavana päivänä piti jo yrittää valita mihin teen sopimuksen. Se oli stressaavaa aikaa, mutta en unohda sitä ikinä.

NHL-debyytti ja kausi farmissa

Kunykilla oli pöydällä sopimustarjouksia muutamalta seuralta, mutta lopulta joukkueeksi valikoitui Tampa Bay Lightning. Joukkueen taistellessa playoff-paikasta Kunykin paikka pelaavassa rosterissa oli kiven alla, mutta hän harjoitteli ja matkusti joukkueen mukana hyvän tovin. Lopulta NHL-debyytti oli edessä 13.4.2014 vierasottelussa Washington Capitalsia vastaan, yhdeksän katsomosta seuratun pelin jälkeen.

Olimme menossa bussilla lentokentälle ennen lentoa Washingtoniin, kun valmentaja kertoi minulle, että pelaan seuraavana päivänä kauden viimeisessä pelissä. Hän kertoi minulle etukäteen, että seura ehti huolehtimaan vanhempieni lennot Washingtoniin katsomaan peliä. 

Kunyk muistaa, ettei ollut varma saako hän edes kertoa joukkuekavereilleen pelaavansa seuraavana päivänä ja hän pitikin asian omana tietonaan. Seuraavana päivänä valmistautuminen sujui tutun pelipäivän kaavan mukaan, mutta tilanne oli hänelle kaikin puolin erityinen.

Muistan, etten voinut olla hymyilemättä. Se mitä olin tekemässä oli jotain sellaista mistä olin haaveillut koko elämäni. Istun vaihtopenkillä juuri ennen avauskiekon pudotusta, aloin katsella ympärilleni, ja ajattelin, että tämä on hullua. Pelaan Alexander Ovechkinia ja Braden Holtbya vastaan.

Kyseinen ottelu jäi tilastoihin Kunykin ainoaksi NHL-otteluksi. Kunyk esiintyi Lightningin peliasussa harjoitusotteluissa seuraavana syksynä, mutta hän vietti kauden 2014 – 15 Tampa Bayn AHL-joukkue Syracuse Crunchissa.

Cody Kunyk Tampa Bay Lightningin peliasussa harjoitusottelussa Dallas Starsia vastaan syyskuussa 2014. (Kuva: Scott Audette/Tampa Bay Lightning)

AHL – Eurooppa – AHL

Kausi 2014 – 15 oli Kunykin ensimmäinen kokonainen ammattilaiskausi. Syksyllä Kunyk osallistui Lightningin harjoitusleirille ja harjoitusotteluihin, mutta pelipaikka löytyi lopulta AHL:n puolelta. Syracusen joukkue oli runkosarjassa keskikastia ja pudotuspelit päättyivät lyhyeen, vaikka joukkueesta löytyikin useampia tulevaisuuden NHL-pelaajia, kuten Jonathan Marchessault (Vegas Golden Knights), Vladislav Namestnikov (Colorado Avalanche), ja Yanni Gourde (Tampa Bay Lightning). Miehistä viimeisenä lueteltu jäi erityisesti Kunykin mieleen.

Istuin Yanni Gourden vieressä pukuhuoneessa. Hänellä oli hullu työmoraali. Hän lähti liikkeelle ECHL:stä ja raatoi itsensä aina NHL-sopimukseen asti, ja nyt hänellä on pitkä sopimus Tampan kanssa. On hienoa nähdä, kun hänenlaisensa kaverin työnteko palkitaan.

Kunyk pelasi Syracuse Crunchin paidassa kaudella 2014 – 15 69 ottelua pistein 10+16=26.

Seuraavaksi Kunykilla oli edessään yhden kauden visiitti Tanskaan ennen paluuta Pohjois-Amerikkaan. Siirto Tanskaan oli miehelle hyppy tuntemattomaan, mutta arvokas kokemus joka tapauksessa.

Aloitin kauden Saksassa, mutta homma siellä ei toiminut. Tiesin, että pelaan kauden Euroopassa, mutta paljoa ei ollut tarjolla. Tanskaan päätyminen oli silmiä avaava kokemus. Joukkue oli hieno ja minulla oli todella hauskaa. Sinä vuonna en miettinyt paljoa, vaan yritin oppia kokemuksesta.

Takaisin Eurooppaan – Taas Saksan kautta

Loppukesästä 2017 Kunyk allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen Saksan DEL-Liigan Staubing Tigersin kanssa. Yhteinen taival saksalaisjoukkueen kanssa jäi kuitenkin lyhyeksi, ja hieman ennen kauden alkua mies siirtyi Lappeenrannan SaiPaan. Tuolloin 27-vuotiaan Kunykin liigaura sai kuitenkin kivikkoisen alun; Vain tunteja ennen ottelua peliluvan saanut Kunyk ajettiin pelistä ulos kolmannen erän alussa päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena, ja edessä oli viiden ottelun pelikielto. Vaikeasta alusta huolimatta Kunyk nousi kauden edetessä SaiPan runkopelaajaksi. Kauden 51 ottelua tuottivat tehopisteet 12+18=30.

Sain Lappeenrannassa hyvää kokemusta siitä, minkälaista suomalainen jääkiekko on. Meillä oli paljon kokeneita pelaajia, jotka tekivät siirrosta helpon. Siellä löysin rakkauden lajia kohtaan uudelleen, sillä oli ollut raskasta mennä edestakaisin Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä.

Kunyk pelasi SaiPassa 106 runkosarjaottelua pistein 26+41=67.

Kaudeksi 2018 – 19 SaiPa hankki Kunykille hyvinkin tutun pelimiehen riveihinsä, kun Tyler Morley siirtyi Lappeenrantaan. Kaudella 2013 – 14 Kunyk oli yliopistojoukkueensa paras pistemies, Morleyn ollessa samassa tilastossa kolmantena. Liigassa kaksikko teki tehokasta jälkeä, kun Morley (17+24=41) oli joukkueen tehokkain ja Kunyk (14+23=37) toiseksi tehokkain pelaaja. Kunykin tehokkaat esityksen Lappeenrannassa poikivat uusia mahdollisuuksia, ja kaudeksi 2019 – 20 mies siirtyikin Liigan hallitsevan mestarin, HPK:n riveihin.

Viimeistään kausi Hämeenlinnassa toi Kunykin suomalaisen kiekkokansan tietoisuuteen. Liigan syöttöpörssin voittanut Kunyk (10+39=49) oli HPK:n ykkössentteri, paras pistemies ja ylivoiman pääarkkitehti. Itseään aina pelintekijänä pitänyt Kunyk salaa toivoo tekevänsä enemmän maaleja, mutta on totta kai tyytyväinen siihen, että tehopisteitä on tullut – olivat ne sitten maaleja tai syöttöjä.

OIen aina pitänyt itseäni pelinrakentajana, mutta ajattelin ennen olevani myös maalintekijä. Sen sijaan, että olisin turhautunut tilanteeseen, ajattelin, että tällainen kausi minulla nyt on. Oli erikoista kuinka yksipuoliset tilastot minulla oli, mutta lopulta sillä ei ole väliä, kunhan autat joukkuetta voittamaan. 

Kunyk voitti HPK:ssa Liigan syöttöpörssin. 59 otteluun syntyivät pisteet 10+39=49.

Halu voittaa veti pohjoiseen

Kunykin mukaan yksi asia painoi vaakakupissa ylitse muiden, kun hän pohti kauden 2020 – 21 joukkuettaan; Voittaminen. 

Täytän pian 30, enkä ole koskaan voittanut mestaruutta missään sarjassa. Odotin ja odotin, ja sitten tämä mahdollisuus ilmeni. Minun ei tarvinnut miettiä sitä kahdesti. Odotan innolla, että pääsen liittymään joukkueeseen, joka on johtanut tätä sarjaa sen ajan kun minä olen ollut täällä.

Korona-arkea perheen kesken

Kunyk viettää parhaillaan aikaa kotikaupungissaan, Sherwood Parkissa. Miehen pitävät kiireisenä kotityöt ja viime kesänä syntynyt esikoispoika. Arki eristyksissä muista on kuulemma ollut kaikista raskainta isovanhemmille, jotka haluaisivat kipeästi tavata vajaan vuoden ikäistä Tatumia.

Kun pääsimme kotiin maalasimme talon uusiksi, ihan sen takia, että olisi jotain tekemistä. Arki on ollut aika hullua. Pääsimme kotiin juuri ennen kuin kaikki alkoi, joten siinä mielessä olimme onnekkaita. Olimme kaksi viikkoa karanteenissa, mikä oli raskasta, sillä meillä on pieni lapsi. Minun ja vaimoni vanhemmat eivät olleet nähneet häntä pitkään aikaan, joten he ottivat sen vielä raskaammin.

Ammattiurheilijalle on jäänyt myös aikaa oman ammattinsa harjoittamiseen. Lapsen päiväunet antavat mahdollisuuden vetäytyä kellariin harjoittelemaan.

En todennäköisesti pääse harjoittelemaan normaalilla porukallani, joten olen laittanut muutamia juttuja kellariini. Laitan musiikit soimaan ja annan palaa. Kesästä tulee varmasti erikoinen siinä mielessä, mutta tilanne on mitä on. Siihen on sopeuduttava.

 

Kausikortit kaudelle 2020 – 21 ovat nyt myynnissä! Hanki omasi tästä!