21.04.2023

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia, Vuokatti Sport, Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikkö ja Oulun Kärpät yhdistävät voimansa pitkäaikaiseen ja strategiseen yhteistyöhön huippu-urheilun kehittämiseksi.

Vuokatin huippu-urheilukeskittymän ja Oulun Kärppien strateginen yhteistyö tuo yhteen huippuosaajia eri aloilta. Yhteistyö tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia kattaen laajasti eri osa-alueita huippu-urheilun edistämiseksi sekä pelaajapolun kehittämiseksi Vuokatin kampuksella.

“Lähdemme rakentamaan Kärppien kanssa pitkäaikaista yhteistyötä, minkä tavoitteena on rakentaa laadukas urheilijapolku Vuokattiin ja vastata Kärppien liigajoukkueen tarpeisiin fyysisen harjoittelun kuormituksen seurannan ja datan hyötykäytön osalta”,

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian johtaja Janne Vuorinen linjaa.

Kärppien ja VRUA:n pitkäaikaisena suunnitelmana on kehittää Vuokatin kampuksen pelaajapolkua Kärppien tuoman huippuosaamisen avulla sekä lisätä Vuokatin kampuksen vetovoimaisuutta pelaajapolun eri vaiheissa. Yhteistyö monipuolistaa nuorten jääkiekkoilijoiden vaihtoehtoisia urapolkuja. Yhteistyöllä tavoitellaan myös uusien yhteistyömahdollisuuksien luomista.

Oulun Kärpät haluaa ammentaa Vuokatista ammattitaitoa, osaamista ja dataa, jonka pohjalta pitkiä matkoja kilpailukauden aikana matkustava oululaismiehistö pystyy valmennuksen johdolla adaptoimaan harjoittelua pelaajakeskeiseksi ja kiinnittämään enemmän huomioita yksilöihin.

“Kärpät saa yhteistyön myötä huippuolosuhteet ja -osaajat tukemaan meidän valmennustiimiämme yksilöiden kehittämisessä. Uskon, että tästä saadaan pitkäaikainen projekti, mikä tarjoaa meille paljon uutta oppia ja mahdollisuuksia auttaa pelaajia”,

Oulun Kärpät Oy:n kehitysjohtaja Lasse Kukkonen summaa.

Oulun Kärppien päävalmentajana jatkava Lauri Marjamäki odottaa jo yhteistyön alkamista, ja on innoissaan siitä, että Vuokatin ja Kärppien intressit kohtasivat.

“Yhteistyö tulee vaikuttamaan paljon meidän arkeemme: me tulemme leireilemään, testaamaan ja harjoittelemaan paljon Vuokatissa. Me haluamme parempaa faktaa ja dataa meidän pelaajistamme, harjoitusvasteesta ja pelaajien fyysisestä valmiudesta aina seuraavaan harjoitukseen. Tässä me haluamme kehittyä organisaationa, valmentajina ja joukkueena.”

 

Kokonaiskuormituksen seuranta ja datan hyödyntäminen

Kokonaiskuormituksen seuranta ja datan hyödyntäminen ovat keskeisessä roolissa kärppäpelaajien valmentautumisessa kaudelta 2023–2024 lähtien. Yhteistyössä hyödynnetään Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön tarjoamaa alan huippuosaamista kokonaiskuormituksen seurannassa ja datan keräämisessä, analysoinnissa ja hyödyntämisessä yksilöiden valmentautumisessa.

“Vuokatissa on pitkä historia yksilölajien puolelta ja koen, että asiantuntijoillamme on annettavaa myös Kärpille erityisesti kuormituksen ja palautumisen seurannan osalta”,

VRUA:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Olli Ohtonen visioi.

Ohtonen korostaa, että yksilölajien kautta kerätyn tiedon pohjalta löytyy varmasti uusia näkökulmia myös joukkuelajeihin.

“Vuokatissa on mittava määrä yksilölajien huippuvalmentajia ja se tietotaito siellä on sellaista pääomaa, mitä me emme muualta voi saada. Tämä antaa meille varmasti merkittävän ja konkreettisen edun meidän omaan toimintaamme”,

Marjamäki uskoo.

Yhteistyön myötä, myös Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikkö saa arvokasta tietoa ja kokemusta jääkiekon huipputasolta, mikä auttaa heitä kehittämään jatkossa vieläkin parempia tutkimus-, testaus- ja mittausmenetelmiä.

“Varmasti tämä tulee vaikuttamaan ja muuttamaan meidän suhtautumistamme tiettyihin asioihin, erityisesti siellä yksilötasolla. Me saamme lisää pelimerkkejä ja työkaluja yksilöiden valmentautumiseen ja harjoittelun rytmittämiseen”,

Kärppien fysiikkavalmentaja Samppa Jaakola iloitsee.

Oulun Kärpät tulee ensimmäiselle harjoitus- ja testileirille Vuokattiin kesäkuun alussa. Kärppien valmennuksessa tulevaa odotetaan suurella mielenkiinnolla. Marjamäki korostaa myös, että yhteistyön hedelmät näkyvät myös isomassa kuvassa ja vahvistaa myös Kärppien omaa urheilijapolkua.

“Kokonaisvaltaisesti me näemme, että tällä on vuosien saatossa mahdollisuus saavuttaa kilpailuetua.”

 

“Vuokatissa on kaikki kompaktisti lähellä, mitä me tulemme kesäkuussa tarvitsemaan. Varmasti saadaan paljon irti, uutta tietoa ja sparrausta Vuokatin asiantuntijoiden myötä. Innokkain ja odottavin mielin”,

Jaakola niputtaa.

 

Vuokatin kampuksen pelaajapolun kehittäminen

Vuokatin kampuksen pelaajapolun kehittäminen on yksi yhteistyön keskeisimmistä tavoitteista, ja Kärpät ovat tärkeä osa tätä kehitystyötä tuoden mukanaan arvokasta jääkiekon huippuosaamista. Pitkäaikaisessa ja strategissa yhteistyössä tavoitteena on tarjota nuorille pelaajille kasvualusta ja mahdollisuus kehittää itseään korkeatasoisessa ja ammattimaisessa ympäristössä, joka kannustaa ja tukee heitä kohti huippu-urheilun unelmia huippuosaajien johdolla, tarjoten samalla uuden pelaajapolun Kärppien suuntaan.

Ensimmäinen konkreettinen toimenpide pelaajapolun kehittämisessä on ollut Vuokatin kampukselle perustettu U18-ikäluokan jääkiekkojoukkue. Tämä joukkue mahdollistaa urheiluakatemialaisten kilpailutoiminnan kaudesta 2023–2024 alkaen, ja se tulee olemaan nuorten akatemialahjakkuuksien kehittämisen kehto, Kärppä-taustaisen valmentajan Heikki Kettusen johdolla.

“Akatemiaympäristö antaa jo ison mahdollisuuden tuon ikäisille pelaajille. Täällä meillä on käytössä enemmän aikaa ja resursseja pelaajien yksilölliseen valmentamiseen kuin sellaisessa normaalissa ympäristössä”,

Kettunen summaa.

Siinä missä tavoitteena on luoda urheilijapolkua nuorille jääkiekkoilijoille, Kärpät haluavat luoda huippu-urheiluun tähtäävän polun myös heidän valmentajilleen.

“Me halutaan panostaa isosti urheilullisuuteen. Me saadaan laajennettua ja kehitettyä urheilijapolkua kohti huippua niin nuoremmille pelaajille kuin jo nykyisille huippu-urheilijoille sekä valmentajille. Vuokatti on maailmanlaajuisesti ihan kärjessä valmennuksen sekä tutkimuksen huippuosaamisessa ja sen vuoksi on hienoa lähteä tekemään tätä yhteistyötä,”

Kukkonen tiivistää.

Osapuolet ovat innokkaita aloittamaan yhteistyön, luomaan menestystarinoita yhdessä ja saavuttamaan huippusuorituksia niin kentillä kuin tutkimuksen parissa tulevaisuudessa.

Lähde:
Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia | https://vrua.fi