10.08.2019

Oulusta NHL:n parrasvaloihin noussut Sebastian Aho on harjoitellut Kärppien kanssa kuluneella viikolla valmistautuen uransa neljänteen kauteen Carolina Hurricanesissa. Treenaaminen entisessä kotihallissa on maistunut, erityisesti kun ilmapiiri on pysynyt vuosien saatossa erinomaisena laadukkaalle kehitykselle.

Sebastian Aho palasi Ouluun viettämään ansaittua kesälomaa. Takana oli pitkä, mutta myös menestyksekäs kausi NHL:ssä, joten mikä sen parempi paikka ladata akkuja, kun lähellä perhettä ja kotiseutuja. Lomapäivät kuluivat arkisesti mökillä ja läheisten kanssa, mutta nyt mies keskittyy täysillä lähestyvään syksyyn.

Viikko sitten pelatussa hyväntekeväisyysottelussa Oulu All Starsin paidassa pelannut hyökkääjä oli tapahtuman suurimpia hahmoja. Monet paikalle saapuneet jääkiekon ystävät halusivat tavata Ahon, ja nuorukaisen kirjoituskäsi oli kovassa testissä nimikirjoitusten jaossa. Itse ottelussa hyökkääjä otti show’n haltuun ja ihastutti yleisöä jokaisessa vaihdossa.

“Hyvä maku jäi tapahtumasta. Paljon ihmisiä paikalla hyvän asian edestä. Oli hauska pelata vanhaa joukkuetta vastaan, ja aina kun pääsee Raksilassa pelaamaan, niin onhan se mahtavaa”, Aho kuvailee.

Tähdistöottelun jälkeen Aho alkoi harjoittelemaan Kärppien joukkueen mukana. Vaikka nyt Aho ja monet muut Kärppätaustaiset NHL-pelaajat alkavat treenailla omassa porukassaan, Hurricanes-sentteri ehti tutustua uudistuneeseen Kärppien miehistöön ja vakuuttui näkemästään.

“Kärppien tilanne näyttää tosi hyvältä. Tosi kova tempo treeneissä, joka on aina hyvä juttu. Myös hyvä henki ja tekemisen meininkiä. Täällä on paljon tuttuja naamoja, mutta myös nämä uudet ovat mielestäni tulleet hyvin joukkueeseen sisään.”

Aho jakaa kunniaa päävalmentaja Mikko Mannerille, joka on esimerkillään luonut seuraan hyvän ja turvallisen ilmapiirin harjoitella ja nauttia jääkiekosta.

“Jos jollain on intohimoa ja tietotaitoa jääkiekkoon sekä valmentamiseen, niin Mamballa. Hyväsydäminen tyyppi. Hänestä paistaa aitous ja välittäminen. Hän ei ollut minun päävalmentajani, mutta silloin apuvalmentajanakin hänestä aisti nämä asiat.”

Jokainen pelaaja käy oman polkunsa

Aho on yksi esimerkki niistä, jotka ovat kasvaneet pelaajina Oulussa ja saaneet sitten mahdollisuuden Atlantin toisella puolella. Myös viime juhannuksena NHL:n varaustilaisuudessa huudettiin Kärppien pelaajia, Tuukka TieksolaAku Räty ja Kalle Loponen. Aholla on tuoreessa muistissa, kuinka hän yritti ja lopulta onnistui saamaan pelipaikan NHL:ssä. Mitään tarkempia vinkkejä hän ei kuitenkaan nuoremmille anna, sillä jokaisen pelaajan polku on aina yksilöllinen.

“Jos se varaus tulee, niin on tehnyt paljon asioita oikein. Täytyy vain jatkaa hyvän työn tekemistä ja ehkä laittaa siihen vielä ekstraa päälle. Täytyy silti muistaa, ettei mihinkään ole kiire ja jokaisella on henkilökohtainen reittinsä. Katsoo esimerkiksi Jani Hakanpäätä. Hän tuli Eurooppaan kehittymään ja lähtee nyt Anaheimiin. Luotan siihen, että nämä pojat ymmärtävät itse, millaisia steppejä pitää ottaa seuraavaksi”, vuonna 2015 varattu hyökkääjä kertoo.

Ahon joukkue Carolina Hurricanes katkaisi viime keväänä kymmenen vuoden pudotuspelittömän putkensa. Pudotuspeleissä meno oli häikäisevää, kun avauskierroksella kaatui hallitseva mestari Washington Capitals ja seuraavalla New York Islanders. Aho kuului joukkueensa avainpelaajiin, ja miehen erinomainen kausi saikin yhä useammat suomalaiset seuraamaan hänen ja Carolinan otteita entistä tarkemmin. Aho on suuresti kiitollinen, että hänen suorituksensa NHL:ssä ovat saaneet erityisesti oululaiset valvomaan pelejä ja seuraamaan Hurrikaanien otteita.

“Se on huikea fiilis, kun kuulee oman kaupungin ihmisten katsovan pelejä ja välittävän. Kiitos heille. Minä puolestani olen mukana kannustamassa Kärppiä pitkälle taas ensi kaudella”, Aho päättää.