19.05.2021

Jussi Jokinen on päättänyt lopettaa pelaajauransa. Kalajoelta lähtöisin oleva hyökkääjä pelasi urallaan yli 1500 ammattilaisottelua, joista yli tuhat maailman kovimmassa kiekkoliigassa, NHL:ssä.

Viime kaudella Kärppiä edustanut Jussi Jokinen on päättänyt lopettaa pelaajauransa. Jokinen, 38, pelasi ammattilaistasolla Kärppien lisäksi yhdeksässä eri NHL-organisaatiossa, sekä Sveitsissä EHC Klotenin riveissä. Kaudella 2020 – 2021 hän toimi Kärppien varakapteenina ja iski 51 otteluun tehopisteet 9+17=26.

Lopettamispäätös syntyi Jokisen mukaan tunteesta, ettei hän pystynyt enää auttamaan joukkuettaan riittävästi kaukalossa. Vaatimustaso itseä kohtaan on aina ollut korkealla, ja kun nuo vaatimukset eivät enää täyttyneet, niin oli aika lopettaa.

”Isoin syy oli se, etten pystynyt enää pelaamaan sillä tasolla, millä olin ison osan urastani pelannut. En pystynyt enää auttamaan joukkuetta niin paljon kuin halusin, joten koin, että nyt oli oikea aika lyödä hokkarit naulaan. On äärimmäisen etuoikeutettu ja kiitollinen olo siitä, että pystyin elämään pikkupojan unelmaa kaksikymmentä vuotta.”

Tulevaisuudelle Jokisella ei vielä ole selkeitä suunnitelmia. Kokemuksiensa ja kontaktiensa myötä hänellä on varmasti paljon annettavaa jääkiekolle tulevaisuudessa, kun oikea aika ja mahdollisuus koittaa. Nyt katse on kuitenkin vain tulevassa kesässä.

”Nyt aion nauttia kesästä, viettää paljon aikaa perheen kanssa ja pelata golfia. Katsotaan muita tulevaisuuden suunnitelmia myöhemmin.”

Kalajoelta Kärppiin – Mestarina maailmalle

Kalajoen Junkkarien kasvatti siirtyi Kärppiin vuonna 1998 ja ryhtyi raivaamaan tietänsä porras portaalta kohti Kärppien edustusjoukkuetta. Liiga-debyyttinsä Jokinen teki kaudella 2001 – 2002, ja kyseisellä kaudella hän pelasi pääsarjassa peräti 54 runkosarja- ja 4 pudotuspeliottelua. Runkosarjassa syntyivät pisteet 10+6=16 ja pudotuspeleissä hyökkääjä iski yhden maalin.

Seuraavat kolme kautta Jokinen oli yksi joukkueensa tärkeimmistä hyökkääjistä, ja Kärpät voitti kausina 2002 – 2005 yhden pronssimitalin ja kaksi suomenmestaruutta. Kahden mestaruuskauden jälkeen Jokinen siirtyi NHL:ään, Dallas Starsiin, joka oli varannut hänet kesän 2001 varaustilaisuuden kuudennella kierroksella. Jokinen on kaikkien aikojen toinen NHL-varaus Kalajoelta, ja ainoa kalajokinen, joka on pelannut NHL:ssä.

22-vuotias hyökkääjä teki heti vaikutuksen Dallasissa olemalla joukkueensa 5. paras pistemies debyyttikaudellaan tehoin 17+38=55. Taakse jäi Jokisen nuorena ihannoima Jere Lehtinen (33+19=52), ja edellä olivat vain Brenden Morrow, Sergei Zubov, Jason Arnott ja Mike Modano.

Seuraavien kahdentoista kauden aikana Jokinen edusti Dallas Starsin lisäksi Tampa Bay Lightningia, Carolina Hurricanesia, Pittsburgh Penguinsia, Florida Panthersia, Edmonton Oilersia, Los Angeles Kingsiä, Columbus Blue Jacketsia ja Vancouver Canucksia. Pelaamissaan 951 NHL:n runkosarjaottelussa Jokinen iski tehopisteet 191+372=563. Jokinen on kaikkien aikojen kymmenenneksi eniten NHL:n runkosarjaotteluita pelannut suomalainen, ja suomalaisten pistepörssissä hän on sijalla 9.

Liigassa Jokinen pelasi yhteensä 349 runkosarjaottelua pistein 93+146=239 ja 67 pudotuspeliottelua pistein 13+17=30. Hän voitti urallaan Kärpissä kaksi suomenmestaruutta ja kaksi SM-hopeaa.

Jokinen oli urallaan hyvin tuttu kasvo sekä nuorten että miesten maajoukkueissa. Arvoturnauksista hän toi kotiin olympiahopeaa ja -pronssia, MM-hopeaa, kaksi MM-pronssia, kaksi U20 MM-pronssia ja U18 MM-pronssia.