01.11.2019

Pelaajien, valmennuksen ja huollon puolisoista koostuva Kärppä Ladies järjestää tulevana lauantaina 2.11. HIFK-ottelun yhteydessä Kärpät Goes Halloween -hyväntekeväisyystapahtuman. Kärppä Ladies toteuttaa pukeutumiskipailun, jossa kaksi parasta Halloween-asua palkitaan upeilla palkintopaketeilla.

Tapahtumassa myydään mysteerikiekkoja hintaan 5€/kpl. Kiekkojen joukossa on Halloween-teemaisia voittokiekkoja, joiden löytäjille on luvassa muun muassa pelipaitoja, mailoja sekä lippupaketteja. Kiekkoja on rajattu 1000 kappaleen erä.

Lisäksi uutuutena on myynnissä ensimmäistä kertaa Oulun Kärpät –aiheinen suklaajoulukalenteri, jonka hinta on 10€. Joulukalentereita myydään niin ikään 1000 kappaletta. Koko tuotto myynnissä olevista tuotteista ohjataan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.

Kärppä Ladies valitsi tämän kauden hyväntekeväisyyskohteekseen Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet, joka on syöpään sairastuneiden lasten ja perheiden yhdistys. Se toimii täysin vapaaehtoispohjalta, ja yhdistysaktiivit ovat tulleet toimintaan mukaan oman lapsen sairauden kautta.

Toiminnan tavoitteena on syöpää sairastavien lasten perheiden tukeminen sairaalassa ja sen ulkopuolella sekä virkistystoiminnan järjestäminen retkien ja tapahtumien muodossa. Tärkeä osa toimintaa on perheiden hyvinvoinnin tukeminen. Isona osana tätä ovat vertaistuki-illat OYS:n osasto 51:llä.

Sunnuntaina Kärppien pukukopissa riitti sähinää, kun joukkueen jäsenet perheineen kerääntyivät mysteerikiekko-talkoisiin. Tiimityöskentely toimi tehokkaasti ja kiekkojen paketointi saatiin hyvälle mallille ennen vieraiden saapumista. Paikalle oli kutsuttu Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet -yhdistyksen edustajia. Puheenjohtaja Nina Granat sekä johtokunnan jäsenet Arto-Pekka Granat ja Jutta Pernu-Määttä taustoittivat osaston toimintaa sekä kertoivat omista kokemuksistaan syöpälapsen vanhempana.

Nina ja Arto-Pekka Granatin Alex-pojan leukemia todettiin vuonna 2009, kun hän oli vasta 6-vuotias. Alex oli valitellut vatsakipua ja tästä syystä vanhemmat veivät hänet OYS:n päivystykseen. Alkuun epäiltiin umpisuolentulehdusta. Tilanne oli kuitenkin huomattavasti pahempi. Alex sairastui samaan aikaan leukemiaan ja vesirokkoon.

Vesirokko ja leukemia ovat hengenvaarallinen yhdistelmä, jollaista ei Suomessa eikä koko Pohjoismaissa ollut todettu yhdelläkään lapsella. Lääkärit kokoontuivat Euroopan laajuisesti miettimään, miten lastamme hoidettaisiin.

Hoidot olivat niin rajuja, että Alex menetti liikuntakykynsä kahdesti.

Lääkkeet vaikuttivat siinä hetkessä, mutta niillä on ollut vaikutuksia myös myöhemmässä vaiheessa. Alexilla on todettu hoidoista johtuva lyhyt työmuisti, mikä tarkoittaa sitä, että hän tarvitsee erilaisia oppimisstrategioita, jotta pärjää koulussa. Tähän Alex saa edelleen neuropsykologista terapiaa. Lisäksi käsien ja jalkojen hermostot saivat vaurioita. Näihin hoitoina on käytetty fysio- ja toimintaterapiaa.

Alex on edelleen OYS:ssa asiakkaana. Vuoden päästä on tarkoitus tehdä loppututkimukset leukemian osalta.

Myös Jutan poika sairastui hyvin nuorena leukemiaan. Elias oli vain 3,5-vuotias, kun syöpä löydettiin. Koska infektioriski oli suuri, Elias ei voinut kulkea mukana edes kauppareissuilla. Kavereiden kanssa leikkiminen ja harrastaminen oli hyvin rajoitettua.

Mietimme, mitä Elias voisi harrastaa. Kylmässä jäähallissa infektioriski ei ollut niin suuri, ja Elias pelasikin kaksi kautta jääkiekkoa Kärpissä hoitojen aikana.

Hoitojen päätyttyä elämä alkoi normalisoitua. Käynnit sairaalassa jatkuivat seuraavat viisi vuotta seurannan merkeissä. Puoli vuotta viimeisen kontrollikäynnin jälkeen verikokeissa näkyi, että leukemia oli uusiutunut. Tällä kertaa syöpää hoidettiin kantasolusiirrolla.

Molemmilla sairastamiskerroillaan Elias on menettänyt parhaimman kaverinsa. Hän on joutunut käymään sellaisen myllyn läpi, mitä ei toivoisi kenellekään.

Kumpikaan pojista ei ole antanut vastoinkäymisten lamaannuttaa. Tänä päivänä he tekevät samoja asioita kuin muutkin nuoret. Alex opiskelee liiketaloutta ja pelaa vesipalloa. Elias puolestaan suunnittelee parhaillaan lukio-opintoja ja harrastaa laskettelua sekä maastopyöräilyä.

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet -yhdistyksen toiminta on aktiivista. Yhdistys järjestää kuukausittain vertaistuki-iltoja. Toimintaan kuuluvat myös vuosittainen grilli-ilta, syys- ja kevätretket sekä joulujuhlat. Lisäksi yhdistys omistaa sairaalan läheisyydestä asunnon, jossa kauempaa tulevien potilaiden perheenjäsenet voivat yöpyä.

Lauantain Halloween-pelissä sinulla on mahdollisuus olla tukemassa tätä tärkeää toimintaa. Mysteerikiekot ja joulukalenterit löydät Kärppä Ladiesin myyntipisteiltä, hallin pääsisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä. Tervetuloa!