02.11.2022

Kärppäpelaajien sekä -valmentajien puolisoista koostuva Kärppä Ladies järjestää tulevana lauantaina kotiottelun yhteydessä jo perinteeksi muodostuneen Halloween-teemaisen tapahtuman. Kyseessä on hyväntekeväisyystempaus, jonka juuret ulottuvat vuoteen 2013. Koronan rajoittamia vuosia lukuunottamatta Kärppä Ladies on järjestänyt joka syksy teemapelin, jonka yhteydessä on kerätty varoja yhdessä valitulle kohteelle.

Tänä vuonna lahjoituksen kohteena on Oulun yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian yksikkö.

“Lasten ja nuorten mielenterveyden asiat ovat olleet nyt paljon esillä, ja mediassakin on uutisoitu siitä, miten osastot ovat täynnä. Monella meidänkin porukasta on lapsia. Sitähän ei voi koskaan tietää, mitä tämä elämä tuo tullessaan, ja minä päivänä itse tarvitsee niitä palveluja. Aihe kosketti meitä kaikkia, ja hyvin yksimielisiä olimme tästä kohteesta”,

taustoittaa Kärppä Ladiesin jäsen Minna Kivimäki kohteen valintaa.

Lastenpsykiatrialla hoidetaan alle 13-vuotiaita lapsia, joilla on psyykkiseen kehitykseen, käyttäytymisen ja tunne-elämän säätelyyn tai perheen kuormittuneisuuteen liittyviä häiriöitä.

“Lastenpsykiatrian poliklinikka palvelee suurinta osaa potilaista. Näissä tapauksissa lapsi ja hänen perheensä käyvät erilaisilla vastaanotoilla ja hoidoissa. Poliklinikan lisäksi on olemassa erilaisia osastoja. Tällä hetkellä meiltä löytyy kaksi kokovuorokausiosastoa, jotka toimivat maanantaista perjantaihin, eli lapset tulevat maanantaina ja lähtevät perjantaina viikonlopuksi kotiin. Kiireellisille ja välittömästi osastohoitoa vaativille tilanteille löytyy oma akuuttiosastonsa, Lisäksi meillä on pienten lasten perheyksikkö, joka tarkoittaa esikouluikäisten ja alakoululaisten päiväosastoa”,

avaa lastenpsykiatrian ylilääkäri ja osaamiskeskusjohtaja Mirjami Mäntymaa kohteen toimintaa.

“Tarvittaessa hoito aloitetaan hyvin varhain. Joskus on tilanteita, että jo raskausaikana tulee esille sellaisia asioita, jotka voivat vaikeuttaa sitä kiintymyssuhteen muodostumista, ja sen takia pyrimme auttamaan hyvin varhaisessa vaiheessa. Lastenpsykiatrialla onkin tärkeää, että mitä aikaisemmin päästään näitä asioita hoitamaan, sen parempi.”

Mäntymaa painottaa, ettei lapsi tule hoitoon koskaan yksin, vaan mukana kulkee aina myös perhe. Yhteistyö lapsen perheen, tai lapsesta huolta pitävien aikuisten kanssa, on hyvin tärkeää ja säännöllistä. Lapsen psykoterapiaan liittyvät myös vanhempien käynnit.

“Pienten lasten kohdalla se vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö on vielä tärkeämpää ja oleellisempaa. Eihän me ihan pienistä lapsista saada oikein mitään irtikään, jos vanhemmat eivät ole siinä mukana. Vanhemman ja lapsen välinen suhde on todella tärkeä huomioida kaiken aikaa.”

Mäntymaa kertoo Ladiesin yhteydenoton olleen todella mieluinen. Lauantaina hyväntekeväisyyskampanjasta saadut varat on tarkoitus suunnata pikkupotilaiden ja heidän perheidensä virkistystoimintaan.

Kärppä Ladies on suunnitellut limited edition Kärpät-pipon, jota myydään 10 euron kappalehintaan ainoastaan tulevana lauantaina hallilla. Yhteistyökumppaniyritykset ovat mahdollistaneet sen, että pipoista saatu tuotto menee lyhentämättömänä suoraan kohteelle Lisäksi hyväntekeväisyyspottia kasvatetaan muun muassa pelipaitahuutokaupalla.