11.08.2023

Oulun Kärppien pitkän linjan vaikuttaja ja tukipilari Seppo Arponen täyttää tänään perjantaina 80 vuotta. Arponen toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1995-2009. Näiden vuosien aikana Kärpät muun muassa nousi Liigaan ja voitti neljä SM-kultaa, kaksi SM-hopeaa sekä kertaalleen SM-pronssia. Lisäksi vuosina 2005 ja 2006 Kärpät saavutti hopeaa European Champions Cupissa.

Kaudeksi 1994-1995 kakkosdivisioonaan pudonnut Kärpät lähti Arposen johdolla määrätietoisesti tavoittelemaan jälleen paikkaa miesten pääsarjassa, ja kauden 1999-2000 päätteeksi seura nousikin takaisin Liigaan. 2000-luvun alku oli oululaisille menestyksellistä aikaa sekä urheilullisesti että taloudellisesti. Syntymäpäiväsankari Arposella oli suuri rooli näiden menestysvuosien takana.

”Osasimme löytää oikeita henkilöitä oikeille paikoille. Sain entiseltä kunniapuheenjohtajalta Jorma Nykäseltävinkin Juha Junnosta, että tämmöinen mies olisi Savossa kiinnostunut tulemaan Ouluun. Hyvin pian otin yhteyttä Junnon silloiseen esimieheen Topi Yläjärveen, jonka tunsin hyvin. Puhuin hänen kanssaan asiasta, mutta harmittavasti Topi sairastui ja tieto jäi vain hänelle. Siellä luultiin organisaatiossa, että ”kähmitään” Junno meille. Mutta ei siinä mitään sellaista ollut, vaan reilu peli, jolla saimme hänet. Ja Juha itse halusi tulla meille”,

Arponen muistelee.

”Toinen merkittävä palanen oli Juhani Tammisen palkkaaminen valmennukseen. Hän oli mestari rakentamaan buumia tänne meille. Olin tuolloin paljon Helsingissä töissä, ja sielläkin ihmiset tulivat vetämään hihasta, koska halusivat puhua Kärpistä. Tällaista emme olisi saaneet aikaiseksi, ellei Tami olisi tullut meille.”

Edustusjoukkueen menestyksen lisäksi myös junioritoiminnan kehittyminen oli keskeisessä roolissa.

”Kun aloitimme tätä projektia divisioonassa, tavoitteenamme oli, että jokaisessa junioreiden ikäryhmässä meillä on joukkue ylimmällä sarjatasolla. Tämän seurauksena tuli tällainen lahjakas ikäluokka, joka voitti B-nuorten mestaruuden samana vuonna, kun nousimme Liigaan. Siitä joukkueesta tuli meille runko tuleviin Liiga-joukkueisiin. Näitä pelureita olivat muun muassa Jussi Jokinen, Juha-Pekka Haataja, Janne Pesonen, Topi Jaakola ja Joni Pitkänen. Nämä kyseiset juniorit muodostivatkin monen Kärppien 2000-luvun mestaruusjoukkueen selkärangan.

Finnvera Oyj:n liiketoimintajohtajana työskennellyt Arponen on elänyt tiiviisti Kärppien mukana puheenjohtajakautensa jälkeenkin

”Aina kun Oulussa olen, yritän päästä peliä katsomaan. Minulla on kausikortti, jolla käyn peleissä omalla vakiopaikallani. On ollut hienoa nähdä, kuinka Kärppäyhteisö on kestänyt kaikki nämä tuulet ja tuiverrukset. Se on erinomainen asia. Nyt on uuden alun aika.”

Mielenkiinnonkohteita ja harrastuksia mieheltä löytyy myös jääkiekkomaailman ulkopuolelta.

”Aloitin sukututkimuksen 90-luvun alussa. Aika intensiivisesti tein sitä pitkään. Nyt se on enemmänkin harrastus. Täydentelen sitä, jos tulee täydennettävää. Harrastin pitkään myös kalastusta – niin kauan kuin terveys antoi myöten.”

Viimeisimpien vuosien aikana Arponen toimi omaishoitajana vaimolleen. Mieheltä itseltään löydettiin leukemia vuonna 2007.

”Toimin omaishoitajana viisi vuotta. Nyt vaimoni on ollut hoivakodissa kolme ja puoli vuotta. Omaishoitajana oleminen veikin sitten 24 tuntia päivästä – joka päivä. Siitä ei helpolla irtauduttu muihin harrastuksiin tai peleissä käynteihin. Kun jäin töistä eläkkeelle, viimeisissä työterveystarkastuksissa paljastui, että minulla oli ongelmia veriarvoissa, ja tätä lähdettiin tutkimaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Vuoden kuluttua siitä ilmoitettiin, että minulle on puhjennut leukemiasta harvinainen myoloottis-monosyyttinen leukemia, johon sairastuu noin sata ihmistä vuodessa. Tauti akutisoitui vuonna 2009, ja mikäli siihen ei olisi löytynyt lääkettä, se olisi ollut menoa. Markkinoille oli kuitenkin juuri noihin aikoihin tullut lääkitys, jota ruvettiin kokeilemaan minuun. Lääkkeen piti tehota kolme vuotta, mutta nyt se on tehonnut 13 vuotta. Onhan tässä askel vähän lyhentynyt ja hidastunut. Toiset päivät ovat sellaisia, että ei tahdo askel nousta ollenkaan, ja toisinaan on taas mukavampia päiviä, jolloin on ketterämpi kulkea.”

Pyöreitä täyttävän päivänsankarin mukaan tiedossa ei ole isompia syntymäpäiväjuhlia.

”Olen serkkujuhlissa lauantaina, ja sunnuntaina ajan Kauhavalle tyttäreni ja vaimoni luokse kakkukahveille. Naapuritkin kutsutaan mukaan!”

 

Koko Kärppien organisaatio haluaa onnitella Seppoa merkkipäivän johdosta!