12.10.2020

Viime viikolla järjestetty NHL:n varaustilaisuus oli vain yksi osoitus siitä, että Kärppien junioriputkessa on tehty myös viime vuosina laadukasta työtä pelaajien kehittämiseksi. Osaavat ihmiset ja panostaminen oikeisiin asioihin antavat pelaajille mahdollisuuden ulosmitata itsestään parhaan irti.

Aamu alkaa Oulun Energia Areenalla kello 8:00 akatemiajäillä, joiden jälkeen on U20-joukkueen vuoro. Pian sen jälkeen koppikäytävää pitkin areenalle astelee Liiga-joukkue, jonka harjoitukset kestävät yleensä noin puolillepäivin. Samaan aikaan Raksilan kakkoshallissa harjoitellaan milloin maalintekoa, milloin taas maalivahtityöskentelyä. Usein edustusjoukkueen harjoitusten ollessa käynnissä katsomoaukoilta voi bongata junioreita tekemässä oheisharjoitteita. Katsomossa on joskus useammankin junnujoukkueen valmentajia seuraamassa ja ottamassa oppia. Oulun Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Ahon mukaan Raksilaan on onnistuttu luomaan erinomaiset edellytykset pelaajien ja valmentajien kehitykselle

Juniorityön resurssit ovat kasvaneet vuosi vuodelta, se on tärkeä asia. Vuonna 2008 saimme harjoitushallin, jonka myötä Raksilaan rakentui huippu-urheilun keskittymä. U16-joukkueesta Liigaan asti lähes kaikki kulkevat samoja käytäviä. Pelaajat voivat aistia, että täällä ollaan huippu-urheilun ytimessä, eikä matka siihen seuraavaan pukukoppiin ole kovin pitkä.

Harri Ahon löytää usein Kärppien harjoitusten aikaan Areenan aitiopäädyn penkeiltä.

Olosuhteiden kehittymisen lisäksi myös henkilöresurssit ovat kasvaneet. Joukkueet ovat ammattimaisesti valmennettuja sekä pelillisesti että fyysisesti. Varsinkin nuoremmille pelaajille opastusta on tarjolla myös levon ja ravinnon suhteen. Järjestelmä ajaa pelaajaa kohti tulevaisuutta huippu-urheilijana.

Luotettavien ja osaavien henkilöiden palkkaaminen on vienyt seuraa eteenpäin valtavasti. Vuonna 2013 palkkasimme pelaajatarkkailijaksemme Juuso Matkaselän, ja pitkän linjan pelaaja ja valmentaja Jari Laukkanen aloitti kehitysvastaavana vuonna 2017. Hän seuraa juniorijoukkueiden toimintaa ja sparraa valmennusta ja pelaajia.

Ahon mukaan fysiikkavalmennus on asia, jossa Kärpät on ottanut askelia eteenpäin viime vuosina. Oulun Kärppien Liiga-joukkueen fysiikkavalmennuksesta vastaa Samppa Jaakola, ja U20, U18 ja U16 -joukkueiden parissa työskentelee fysioterapeutti Jenny Uusimaa. Lisäksi Kärppien U16-joukkueen fysiikka- ja apuvalmentajana työskentelee Hannes Hyvönen.

NHL:n varaustilaisuus osoitus hyvästä työstä

Kärpät oli vahvasti edustettuna menneessä NHL:n varaustilaisuudessa. Neljä varausta oli eniten kaikista suomalaisseuroista, ja Kärppien U20-joukkueen molempien maalivahtien varaaminen oli jotain ennennäkemätöntä. Joel Blomqvist (2. kierros #52) ja Leevi Meriläinen (4. kierros #71) ovat vain viimeisimmät esimerkit maalivahtimyllystä, jonka etunenässä toimii Liiga-joukkueen maalivahtivalmentaja Ari Hilli. Harri Ahon mukaan maalivahtivalmennus on organisaatiossa kokonaisuudessaan hyvillä uomilla.

On täysin poikkeuksellista, että organisaation U20-joukkueen 1. ja 2. maalivahti varataan samassa draftissa, ja vieläpä noin lähellä toisiaan. Roope Koistinen, joka työskentelee useamman joukkueen maalivahtien parissa, on tehnyt erinomaista työtä Ari Hillin alaisuudessa. Sille puolelle on tehty onnistuneita satsauksia ja investointeja, ja se näkyy tuloksissa.

Joel Blomqvist torjui alkukaudesta Liiga-uransa kaksi ensimmäistä voittoa.

Kärpistä vuoden 2020 NHL:n varaustilaisuudessa varattiin myös Topi Niemelä (3. kierros #64, Toronto Maple Leafs) ja Kasper Puutio (5. kierros #153, Florida Panthers). Niemelä oli vakiokalustoa Kärppien Liiga-joukkueen kokoonpanossa jo viime vuonna, ja Puutio debytoi Liigassa viime viikolla.

Pitkän linjan valmentajat Jari Karppinen ja Markku Erholtz tekevät loistavaa työtä nuorempien ikäryhmien kanssa. Viimeistä vuottaan U20-joukkueessa valmentava Ville Mäntymaa on puolestaan jalostanut pelaajia erinomaisesti Liigan porteille ja aina pelaavaan kokoonpanoon asti.

Roope Koistinen, Ville Mäntymaa, Miikka Järvenpää ja Valtteri Immonen (ei kuvassa) muodostavat U20-joukkueen valmennusryhmän.

 

Oppia yli lajirajojen

Harri Ahon mukaan kapeakatseisuus harjoittelun ja valmennuksen suhteen hidastaisi pelaajapolun kehittämistä. Katseet suunnataan rohkeasti maailmalle, jopa yli lajirajojen, uusien kehitysaskelien löytämiseksi.

Parhaiten kehitämme urheilutoimintaamme viemällä itseämme sellaisiin paikkoihin, missä on jotain uutta opittavaa. Liiga-joukkueen valmennus on viime aikoina hakenut paljon malleja muista lajeista, kuten esimerkiksi jalkapallosta. Maailmalla resurssit ovat sillä puolella niin valtavat, että valmennus ja harjoittelu ovat aina edelläkävijöitä.

Aho kuitenkin muistuttaa, että toimivat järjestelmä ja laadukas valmennus ovat vain mahdollistamassa pelaajien menestystä. Lopulta onnistumiset syntyvät kovan työn kautta, jota kukaan muu ei voi tehdä pelaajan puolesta.

Junioripuolen työ on niin laadukasta, että järjestelmä vie varmasti pelaaja eteenpäin. Lopulta se on kuitenkin pelaajasta itsestään kiinni, että mitä hän tekee arjessa ja kuinka laadukkaasti.