15.11.2023

Runkosarjan kolmasosa täyttyy Kärppien osalta tänään. Yleisesti ottaen kolmanneksen sarjatilanne on aika odotetussa mallissa. Kärkikuusikon Porin Ässät ja pohjalla pyristelevä Lahden Pelicans ovat selkeimmin yllättäneet ennakkospekuloijat.

Kärppien keskiviikkoillan vieras Kouvolan KooKoo kävi viimeksi Raksilassa kahdeksan kuukautta sitten. Vieläkin käy hiukan kipeää. Suomalaisille hyvin vaikeasti kirjoitettavan ja lausuttavan niminen kanadalainen Charles-Edouard D´Astous iski kevään voittomaalin. KooKoo otti ensimmäisen playoff -kierroksen toisen voittonsa ja lopetti Kärppien kauden. Loppunumerot vieraille 5-0, sankareina voittomaalin tehnyt D´Astous ja nollapelin maalilla pelannut Oskari Setänen. Sama kaksikko on tälläkin kaudella ollut KooKoon selkärankaa. Tehokas puolustaja D´Astous on tehoillut pinnan per peli tahdissa ja pelaa paljon. Tauko tuli urakkamiehelle varmasti tarpeen. Setänen ei ole ollut kevään iskussa, mutta tasainen veskarikilpailu Tshekin Nick Malikin kanssa pitää terävänä.

Radek Koblizek teki vuoden Tshekin kauden jälkeen paluun Liigaan ja Kouvolaan. 16-vuotiaana Kärppiin tullut ”Kobli” on varsin kokenut kärppä. Kärppien nykyjoukkueessa on ainoastaan neljä pelaajaa, jotka ovat pelanneet häntä enemmän liigapelejä Kärpissä. Koblizek pelasi Kärpissä 162 runkosarjaottelua. Koblizek on alkukaudesta ollut KooKoon tykki – seitsemän maalia. Tahti lupaa uutta piste-ennätystä.

Kärpissä pelaa kaksi KooKoossa loistanutta pelaajaa. Joose Antonen oli kaksi viime kautta kouvolalaisten tehomiehiä. Ylivoimaosaaminen ja yli kymmenen maalin odotusarvo ovat realisoitumassa. Hiljalleen kauteen herännyt Antonen on viimeisissä viidessä pelissä osunut pinna per peli tahtiin.

Toista kautta Kärpissä hyökkäävä Kasper Björkqvist pelasi uransa ensimmäisen liigakauden Kouvolassa kaudella 2020-21. Hänet valittiin Liigan tulokkaaksi. Tehot 11 + 15 olivat hyvät 44 ottelussa. Olisivat tälläkin kaudella. Kärppien ”Mr Sixpack” saa kuluvalla viikolla (Kuopiossa) kasaan sata runkosarjaottelua Liigassa.

Kärppäkapteeni Atte Ohtamaa sai viettää synttärinsä ja isänpäivän kotonaan. Ansaitusti. Leijonakutsut tulevat myöhemmin piste-ennätystahdissa olevalle Atelle. Ohtamaan ennätyspisteet ovat toissakaudelta, jolloin mies keräsi 46 ottelussa tehot 8+19. Nyt on kasassa 1+9 ja peruspakin tahti lupailisi lukuja 3+28. Määrä olisi kohtuullinen hyökkääjällekin.

Pelikuntoisena pysyessään Ohtamaa rikkoo seitsemäntenä pelaajana 500 liigapelin rajan Kärppien runkosarjaotteluiden määrässä. Ottelumäärä Kärpissä on kova, kun muistaa hänen pelanneen kuusi kautta ulkomaiden sarjoissa.

Liigan maaottelutauko on nyt takana, ja tänään alkaa vuoden 2023 loppukiihdytys. Kärpillä on otteluita 16 ennen vuodenvaihdetta. Nykyisellä pistetahdilla Kärpät keräisi taulukkoon 62 pistettä. Se tahti pitäisi neljän joukossa. Ja parhaassa tapauksessa Ohtamaa saisi kukat ja 500 ottelun plakaatin uudenvuoden aatonaattona Tappara-illassa Raksilassa.

Ja vielä. Unohdetaan pleijarit, ja todetaan Kärppien ja KooKoon kohdanneen viime kaudella runkosarjassa neljä kertaa. Kärpät voitti otteluista kolme ja KooKoo yhden, pisteet Kärpille 8-4. Mikäli Kärpät voittaa tänään varsinaisella peliajalla, on se oululaisjoukkueen runkosarjavoitto numero 900 SM-sarjassa ja/tai Liigassa. Tavoitteena siis voitto varsinaisella peliajalla jo senkin takia, että Oskari Setänen on torjunut Liigassa syksyn kaikki viisi voittolaukauskisan yritystä.

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Kärppien kokoonpano tänään:

Junttila – Koivunen – Gunler
Turunen – Kemppainen – Antonen
Björkqvist – Bunnaman – Hermonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Jandus
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Westerholm
(Kokko)