Kärppien ykkösketju Mika Pyörälä – Juho Lammikko – Jesse Puljujärvi on tehnyt kuluvalla kaudella vastustajien kannalta tuhoisaa jälkeä. Kaksikko Puljujärvi – Lammikko on vuorotellen kantanut joukkueen kultaista kypärää, ja tehoja on syntynyt tahtia piste per peli.
Porin Noormarkusta maailmalle ponnistanut Lammikko on Ässien kasvatti. Hyökkääjä löysi lajin pariin 6-vuotiaana.
Menin ensin luistelukouluun, ja sitä kautta halusin kokeilla jääkiekkoa. Siitä asti se on ollut ihan ykköslaji, vaikka muitakin harrastuksia, kuten jalkapallo, on ollut.
Kaudella 2011-12 C-junioreissa pelatessaan Lammikko toimi joukkueensa kapteenina. Tuolla kaudella Ässät pelasi C-nuorten I-divisioonassa. 26 runkosarjaottelussa Lammikko teki käsittämättömät tehot 52+51=103, mikä tarkoittaa lähes neljää tehopistettä ottelua kohden.
Porilainen ei ole löytänyt lajin pariin kenenkään jalanjäljissä, vaan jääkiekko on täysin miehen oma juttu. Yksittäistä kiekkoidolia hän ei osaa nimetä, mutta kertoo seuranneensa nuoruudessaan useita suomalaisia NHL- ja maajoukkuepelaajia. Lisäksi kasvattajaseura Ässien joukkueessa oli paljon pelaajia, joita nuori pelaajalupaus katsoi ylöspäin. Yhtenä mainittakoon nykyinen joukkuetoveri puolustaja Shaun Heshka.
Heshka pelasi keväällä 2013 Ässien mestaruusjoukkueessa. Myös Lammikko oli paikan päällä mestaruusottelussa, mutta vielä katsomon puolella.
Pelasin tuolloin B-junioreissa. Seuran juniorit saivat kausikortit seisomakatsomoon. Sieltä seurasin kyseistä ottelua.
Kuva: Jussi Määttä
Liiga-debyyttinsä Lammikko teki kaudella 2013-14 ja nimenomaan Ässät-paidassa. A-nuorten peleissä hyökkääjä tahkosi tuolla kyseisellä kaudella 37 ottelussa tehot 17+25=42. Liigan puolella pelejä kertyi parikymmentä.
Kesällä 2014 NHL-draftin kolmannella kierroksella Florida Panthers kiinnitti Lammikon. Samaisena kesänä Lammikko solmi kaksivuotisen jatkosopimuksen Ässien kanssa. Lopulta porilainen siirtyi kuitenkin lainalle Kanadaan, OHL-joukkue Kingston Frontenacsiin.
Muutto rapakon taakse oli luonnollisesti suuri askel Porissa varttuneelle nuorelle miehelle. Uuteen kieleen ja kulttuuriin totuttelu ottivat oman aikansa. Lisäksi sarjana OHL oli astetta kovempi kuin Nuorten SM-liiga.
Muiden muualta tulleiden pelaajien tapaan myös Lammikko asui kauden ajan sijaisperheessä. Alkuvaikeuksien jälkeen homma lähti kuitenkin rullaamaan, ja jälkikäteen Lammikko muistelee Kanadan vuosiaan lämmöllä.
Sijaisperheessä hoidettiin kaikki käytännön asiat, joten sain täysin keskittyä pelaamiseen. Ne olivat upeita vuosia, joiden aikana kehityin sekä pelaajana että ihmisenä.
Alkuperäisen sopimuksen mukaisesti Lammikko palasi Ässiin kaudeksi 2015-16. Uransa ensimmäisen Liiga-maalin hän viimeisteli tuolla kaudella vieraissa KooKoota vastaan. Vieläkö tuo maaliin ohjattu kiekko on tallessa?
En saanut kiekkoa itselleni. En tiedä, hoksasiko kukaan, että se oli ensimmäinen Liiga-maalini. Olin kuitenkin tehnyt debyytin jo pari vuotta aiemmin ja pelannut välissä vuoden muualla.
Paluu Ässät-paitaan jäi lopulta vain viiden runkosarjaottelun mittaiseksi, kun Lammikko palasi takaisin Kanadaan, Frontenacsin vahvuuteen. Kyseinen kausi oli Lammikon siihenastisen uran merkittävin, kun hyökkääjä valittiin mukaan alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Vuodenvaihteessa pelatut MM-kisat olivat ensimmäiset kotikisat sitten vuoden 2004. Suomi eteni kisoissa aina finaaliin saakka, missä vastaan asettui Venäjä. Jännittävien vaiheiden päätteeksi kisaisäntä Suomi onnistui jatkoajalla kaatamaan Venäjän lukemin 4–3.
Suomen ja Venäjän välistä loppuottelua seurasi Suomessa television välityksellä noin 2 miljoonaa katsojaa. Lisäksi Helsingissä järjestetyissä kisoissa tehtiin uusi Euroopan kävijäennätys.
Mukavat muistothan sieltä on. Hartwallilla pelattiin ja mökki oli täynnä. Meillä oli hyvä joukkue. Upea kokemus kaiken kaikkiaan.
Kuva: Springfield Thunderbirds
Huhtikuussa 2016 Lammikko teki kolmivuotisen tulokassopimuksen Florida Panthersin kanssa. Kaudet 2016-17 ja 2017-18 hän pelasi AHL:ää Panthersin farmijoukkueessa Springfield Thunderbirdsissa.
AHL oli haastava sarja täynnä hyviä pelaajia, kovia pelejä ja matkustamista. Porilaisen mukaan Springfield tarjosi hyvät puitteet pelaamiselle.
Meillä oli mukava jengi kasassa siellä. Pudotuspeleihin saakka emme päässeet kummallakaan kaudella, eli sinänsä ei mennyt ihan nappiin. Mutta se oli opettavainen kokemus.
Kesät Lammikko on viettänyt koti-Suomessa, Porissa. Kun kausi päättyy runkosarjan päätyttyä, kesäloma on pitkä. Hyökkääjällä on onnekseen ollut hyvät fysiikkavalmentajat, joiden avustuksella hän on harjoitellut ja kehittänyt itseään pelaajana.
Syksyllä 2018 Lammikko aloitti kauden tuttuun tapaan Thunderbirdsissa. Hän ehti pelata AHL:ää vain yhden ottelun verran ennen kuin kutsu NHL:ään kävi. Debyyttiottelunsa mies pelasi runkosarjan toisella kierroksella lokakuussa 2018 Columbus Blue Jacketsia vastaan. Marraskuussa 2018 pelatussa vierasottelussa Ottawa Senatorsia vastaan Lammikko teki seurahistoriaa, kun hän ensimmäisenä tulokaspelaajana kirjautti yhdessä ottelussa pistetililleen neljä syöttöpistettä. NHL:ssä, Panthersin riveissä, Lammikko pelasi yhteensä 40 ottelua tehopistein 0+6=6. Loppukauden mies edusti farmijoukkue Thunderbirdsia. 36 pelatussa ottelussa hän kirjautti tehot 6+12=18.
Kuva: Jared Silber
Keväällä 2019 pelit jatkuivat miesten A-maajoukkueen mukana. Lammikko valittiin maajoukkueleirityksen päätteeksi mukaan arvokisajoukkueeseen. Tuolta reissulta mukaan tarttui jälleen MM-kultaa. Lammikon mukaan MM-kultajoukkue oli alusta saakka hyvin yhtenäinen ja luotto menestymiseen kova.
Se oli uskomaton tarina. Meillä oli upea joukkue. Jo leirityksessä huomasi, että tekeminen oli huippuluokkaa ja keskittynyttä. Se säilyi läpi kisojen. Pelattiin täysillä ja nautittiin.
Kuva: Leijonat.fi
Heinäkuussa 2019 Kärpät tiedotti vuoden mittaisesta sopimuksesta tuoreen maailmanmestarin kanssa. Tulo Kärppiin tuntui tuolloin hyvältä, eikä hyökkääjä ole katunut päätöstään.
Olen viihtynyt Oulussa tosi hyvin. Ei ole ollut mitään ongelmia. Mukavan kokoinen kaupunki, ja täällä pääsee helposti paikasta toiseen. Hyvin olen päässyt sisään joukkueeseen. Tämä on ollut hienoa aikaa.
Vapaa-ajallaan Lammikko kertoo viettävänsä joukkuetovereista eniten aikaa Miska Humalojan ja Jasper Lindstenin kanssa. Vieraspelireissuilla huonetoverin virkaa toimittaa Jesse Puljujärvi.
Luonteeltaan Lammikko on rauhallinen ja rento tyyppi. Pukukopissakaan hän ei ole se joukon äänekkäin kaveri. Peleissä ja treeneissä vedetään kuitenkin aina täysillä. Taikauskoiseksi mies ei itseään luonnehdi, mutta peliä edeltävät toimenpiteet ovat pysyneet rutiininomaisina.
Alkulämmöt ennen pelejä etenevät yleensä samalla tavalla. Vähän potkitaan poikien kanssa jalkapalloa, ja Miskan kanssa käydään yleensä heittään pikku lenkki. Kopissa sitten venytellään ja auotaan paikkoja. Siihen päälle jäällä vielä viimeiset lämmittelyt.
Lammikko kertoo viihtyvänsä samassa ketjussa Mika Pyörälän ja Jesse Puljujärven kanssa.
Kamppaillaan paljon kentällä ja luistellaan hyvin. Tuntuu, että tykätään kaikki pelata samantyylistä lätkää. Upeaa, että saa pelata tuollaisessa kentässä. Hyvin on mennyt, mutta silti kaikilla on sellainen tunne, että pystytään vetämään vielä paremmin ja halutaan mennä eteenpäin.
Runkosarja lähenee loppuaan ja pelit kovenevat. Lammikolla on kevään suhteen hyvät ja odottavaiset fiilikset.
Nyt vedetään päivä kerrallaan niin hyvin kuin osataan, ja kaikki varmasti tietää, mikä se tavoite keväällä on. Pyrin koko ajan kehittymään jääkiekkoilijana ja nauttimaan tästä hetkestä.