28.06.2022

Kasper Björkqvist, 24, viettää seuraavat kaksi kautta pohjoisen maisemissa ja tavoittelee menestystä Kärppien paidassa. Toivelistalla on ainakin isoja pelejä ja paljon lunta.

Kärpät tiedotti aiemmin tänään vahvistaneensa rivejään 24-vuotiaalla hyökkääjällä, Kasper Björkqvistillä. Espoolaissyntyinen hyökkääjä on viettänyt valtaosan viime vuosista Pohjois-Amerikassa, mutta suomalaisille kiekkofaneille hän on tuttu nuorisomaajoukkueista ja KooKoon paidasta. Kaudella 2020 – 2021 Björkqvist iski Liigassa 44 otteluun pisteet 11+15=26.

Liiga on siis sarjana herralle tuttu, ja tulevan kauden Kärppäjoukkueesta löytyykin muutamia Björkqvistille entuudestaan tuttuja pelimiehiä.

Teemu Turusen tunnen, ja Peter Tiivolan kanssa ollaan oltu kesät jäillä yhdessä. Joel Blomqvistiin pääsin vähän tutustumaan, kun hän pelasi kevään Wilkes-Barressa. Joukkueessa on jonkun verran tuttuja kasvoja, mutta myös paljon uusia tuttavuuksia. Siistiä päästä tutustumaan uusiin ihmisiin.

Kärpät tuntui luonnolliselta valinnalta, kun Björkqvist pohti tulevaisuuttaan jääkiekkoilijana. Kahden Oulun vuoden aikana toiveissa on ainakin päästä pelaamaan pitkälle kevääseen.

Urheilullisuus ja voittamisen perinteet painoivat päätöksenteossa paljon. On ollut hienoa kuulla minkälaiset arvot ja tavoitteet ohjaavat joukkueen toimintaa.

Viittä vaille valmis kauppatieteiden kandidaatti

Syksyllä 2016 Björkqvistin tie vei rapakon taakse opiskelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa. Providence Collegessa hän opiskeli Business Managementia, mikä vastaa Suomessa kauppatieteitä. Kandidaatin paperit jäivät muutaman kurssin päähän, ja ajatuksia opintojen loppuun saattamisestakin löytyy. Tulevaisuudessa siintävät myös jatko-opinnot – sitten kun aika on sille kypsä.

Jos kursseja ei pysty suorittamaan, niin pystyy kyllä muuten opiskelemaan ja kehittämään itseään. Jenkeissä on myös erilaisia kokeita, joilla voi kerätä opintopisteitä. Niitä varten voin ainakin opiskella. Olen nauttinut jääkiekkoammattilaisen elämästä, mutta pitäisi varmaan vähän enemmän edistää niitä kursseja – aikaa kuitenkin on. Sitten voin hakea maisteriopintoihin Suomessa, kun aika on sopiva.

Kolmen kauden aikana Björkqvist pelasi NCAA:ssa 112 ottelua pistein 36 + 26 = 62. Viimeisellä yliopistokaudellaan hän toimi joukkueensa kapteenina.

Kaksijakoiset vuodet Pittsburghin organisaatiossa

Keväällä 2019 mies allekirjoitti kaksivuotisen tulokassopimuksen Pittsburgh Penguinsin kanssa. Ensimmäisellä kaudella pelit jäivät loukkaantumisen takia vain kuuteen AHL-otteluun, ja toisen kauden hän vietti pääosin lainalla KooKoossa.

Pittsburgh teki Björkqvistin kanssa vuoden mittaisen jatkosopimuksen, ja kaudella 2021 – 2022 hän sai maistiaisen NHL:n kirkkaista valoista. Pelejä maailman parhaassa kiekkoliigassa kertyi lopulta kuusi kappaletta. Himoittu ensimmäinen NHL-maali syntyi miehen omien sanojen mukaan onnekkaasti ensimmäisen ottelun ensimmäisessä erässä.

Viime kausi oli aika monipuolinen. Suuri unelma päästä pelaamaan NHL:ssä toteutui, ja lisäksi pääsin vielä onnekkaasti tekemään maalinkin. Ne hetket ovat yksilötasolla hienoimpia, mitä jääkiekon parissa on saanut kokea.

Suurimman osan kaudesta hyökkääjä vietti kuitenkin farmiliiga AHL:ssä. 54 ottelua rautaliigassa tuottivat pisteet 8+4=12. Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin kausi päättyi pudotuspelien toisella kierroksella. Kaiken kaikkiaan vuosina 2019 – 2022 Björkqvist pelasi 65 AHL:n runkosarjaottelua pistein 10+4=14.

En ole tyytyväinen aikaani AHL:ssä. Vaikka pystyinkin tekemään sellaisia asioita, joiden takia minut nostettiin NHL:ään, niin pelini ei silti ollut siellä niin hyvää mitä olisin toivonut. Koen olevani monipuolisempi pelaaja, kuin mitä pystyin siellä olemaan.

CLEVELAND, OH – JANUARY 28: Wilkes-Barre/Scranton Penguins right wing Kasper Bjorkqvist (20) plays the puck during the third period of the American Hockey League game between the Wilkes-Barre/Scranton Penguins and Cleveland Monsters on January 28, 2022, at Rocket Mortgage FieldHouse in Cleveland, OH. (Photo by Frank Jansky/Icon Sportswire via Getty Images)

Suomen talvi houkutti Ouluun

Pelillisten syiden lisäksi Björkqvistiä Ouluun houkutteli mahdollisuus kokea Suomen talvi sen kaikessa komeudessa. Vuodet rapakon takana ovat kasvattaneet kaipuuta pohjoisen maisemiin.

Kun miettii Oulua paikkana, niin on hienoa päästä taas kokemaan oikea Suomen talvi. Kaikista paikoista missä jääkiekkoa voisi pelata, niin Oulu on varmasti yksi parhaita paikkoja sen suhteen.

Björkqvistin tyttöystävä Christa saapuu miehen seurana Ouluun aluksi ainakin jouluun asti, kunnes työ vie takaisin pääkaupunkiseudulle. Erityisempiä talviharrastuksia pariskunnalla ei ole, mutta perheen kolmas jäsen nauttii lumesta täysin rinnoin.

Vähään aikaan ei ole tullut lasketeltua, mutta meillä on Australian paimenkoira Bärtil, joka rakastaa talvea. Se viihtyy ulkona, kun on oikein kylmä – tällaiset helteet eivät sovi sille ollenkaan.

Pariskunnan toinen lemmikki, Snöge-kissa löysi uuden kodin läheltä, kun yhteiselo koiran kanssa ei lähtenyt sujumaan.

Kissa on sen verran oman arvon tunteva leidi, että hän jäi asumaan Christan vanhemmille, kun otimme koiran. Koira olisi antanut kissalle tilaa, mutta kissa oli vähän sitä mieltä, että hän on kuningatar talossa.

Kesän ohjelmassa lomamatka Eurooppaan, kovaa treeniä ja penkkiurheilua

Björkqvist viettää kesää tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Kesän suunnitelmissa on ainakin yksi lomamatka ja paljon penkkiurheilua. Harjoittelemaankin varmasti ehtii.

Yksi pidennetty viikonloppu käydään lomalla Etelä-Ranskassa, mutta muuten kesän ohjelma on aika tavallinen. Treeniä, penkkiurheilua, golfia ja vähän veneilyä. Siinä se aika kuluu.

 Björkqvist paljastaa myös olevansa hevosmiehiä, ja oululaisille tuttu ravirata tuleekin kuin apteekin hyllyltä.

Ehkä yhdet kesäravit pitää käydä johonkin väliin käydä – ja syksyllä sitten Äimärautiolle.