22.03.2021

Oulun Kärpät voitti tasan 40 vuotta sitten seurahistorian ensimmäisen suomenmestaruutensa.

Kuvat: Suomen jääkiekkomuseo

Kärpät saavutti päivälleen 40 vuotta sitten seurahistoriansa ensimmäisen suomenmestaruuden, kun se kaatoi Tapparan otteluvoitoin 3-2. Kaudeksi 1977 – 1978 SM-Liigaan noussut oululaisjoukkue saavutti SM-pronssia keväällä 1980, ja isolta osin samoista pelaajista koostunut joukkue kirkasti mitalinsa kultaiseksi seuraavana keväänä.

Kaudella 1980 – 1981 runkosarjassa Kärppien tehokkain pelaaja oli toista kautta putkeen Mikko Leinonen, joka summasi 36 runkosarjaottelussa pisteet 16+36=52. Leinosen lisäksi myös Reijo Ruotsalainen (29+23=51) Kari Jalonen (16+14=50) ja Markku Kiimalainen (24+24=48)  sijoittuivat koko SM-Liigan pistepörssin kärkikymmenikköön.

Kärpät sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, edellään viime vuosien mitalirohmut Tappara ja TPS. Kärpät päätyi tasapisteisiin TPS:n kanssa, mutta turkulaiset sijoittuivat sarjataulukossa toiseksi paremmalla maalierolla. Tästä syystä Kärpät sai neljännesfinaaleissa vastaansa Ilveksen.

Kärpät kaatoi Ilveksen paras kolmesta -ottelusarjassa suoraan voitoin 2-0. Ensimmäinen osaottelu oli tapahtumarikas, varsinkin rangaistusten muodossa. Peli päättyi Kärppien voittoon maalein 5-1 tehokkaan kolmannen erän turvin. Myös toisessa ottelussa suurin osa maaleista nähtiin päätöserässä. Tällä kertaa Kärpät poistui kaukalosta voittajana maalein 2-5 ja eteni semifinaaleihin TPS:ää vastaan.

Semifinaalit alkoivat räväkästi kahdella vierasvoitolla. Kärpät haki ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan Turusta maalein 2-4, mutta kahta päivää myöhemmin TPS tasoitti sarjan iskemällä Oulussa tauluun lukemat 5-9. Hattutempun turkulaisille iski muuan Juhani Tamminen. TPS voitti seuraavan ottelun maalein 6-2 ja oli täten voiton päässä finaaleista. Kärpät toi kuitenkin itsensä tasoihin komealla 6-0 kotivoitolla, ja finaalipaikan kohtalo ratkaistiin viidennessä ottelussa Turussa.

Puolivälissä ratkaisuottelua Kärpät oli 0-2 johdossa Reijo Ruotsalaisen kahden maalin turvin. Toisen erän lopussa TPS kuitenkin punnersi itsensä tasoihin iskemällä maalit ajassa 36:45 ja 39:58. Kolmas erä oli maaliton. Ensimmäinen jatkoerä ehti vanhentua vajaat seitsemän minuuttia, ennen kuin Juha Tuohimaa ratkaisi ottelun Kärppien eduksi Jouni Koutuaniemen syötöstä.

Sarjan avausottelu kääntyi tamperelaisten eduksi, ja Kärpät puolestaan kaatoi finaalisarjan toisessa ottelussa Tapparan maalein 6-1. Sarjan kolmannesta kohtaamisesta muodostui yksi kaikkien aikojen selkäsaunoista. Tappara rummutti Kärppien Ari Hellgreniä kohti peräti 61 laukausta, ja ottelun loppulukemiksi kirjattiin 13-2. Rumat lukemat onnistuttiin kuitenkin tehokkaasti nollaamaan, sillä Kärpät voitti kaksi seuraavaa ottelua maalein 6-1 ja 2-5 ja voitti seurahistoriansa ensimmäisen suomenmestaruuden. Ratkaisuottelun tehomiehet olivat Pekka Arbelius (1+2=3) ja Kari Jalonen (0+3=3). Ottelun voittomaalin iski Kari Suoraniemi (2+0=2).

Dokumentti mestarijoukkueesta viivästyy

Kärpät työstää parhaillaan dokumenttia vuoden 1981 mestarijoukkueesta, mutta tuotanto on viivästynyt kokoontumisrajoituksista johtuen. Dokumentti esittelee tarinoita ja tapahtumia mestaruuskaudelta ja pudotuspeleistä pelaajien itsensä kertomana. Dokumentin on tarkoitus valmistua tänä keväänä.