21.09.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärppien tämän illan isäntä Vaasan Sport on Liigan perustajajäsenenä ollut mukana sen alusta asti ja on jälleen, mutta menestys on kiertänyt kotkapaitoja. Vaasassa tehtiin kesällä 1975 perustetun SM-liigan ensimmäinen maali, mutta Raimo Braxin maali 38 sekunnin kohdalla jäi välähtäväksi riemuhetkeksi sportilaisten avajaiskaudella. Helsingin IFK tuli tasoihin ja meni ohi. Viimeinen sija ja putoaminen piti Sportin pois pääsarjasta syksyyn 2014.

Sportilla käynnistyi viime viikolla yhdeksäs perättäinen liigakausi ilman isompaa menestystä. Kaksi playoff -kevättä (2015 ja 2021) ovat historian helminä. Sport-joukkueen tunnetuin henkilö on päävalmentaja Risto Dufva. Liigassa yli 800 runkosarjaottelua valmentaneita on neljä. Yksi heistä on ”RD”, kolme muuta Pekka Virta, Jukka Rautakorpi ja Hannu Aravirta.

Dufvan joukkueita vastaan on rasittava pelata. Hänen joukkueensa ovat yleensä isokokoisia, kokeneita, häijyjä ja sitkeitä. On pakko olla, sillä taitotaso ei usein riitä parhaita vastaan. Pisteille ei pääse, jos asenne on vajaa. Dufvan joukkueilla harvoin on.Vaasan yleisö on parhaimmillaan fanaattista ja punainen yleisömeri vierasmaalivahdin takana (kaksi erää) pyrkii tekemään veskarien olon tukalaksi. Kärppiä 1990-luvun lopulla Divarissa valmentanut Dufva tietää hyvin, että yksittäisen illan voi voittaa heikompikin joukkue, jos saa vastustajan tähtirintaman tuskastumaan. Sitä Sport yrittää tänään Kärppiä vastaan. Yleisö psyykkaa Kärppien nuoria maalivahteja ja jään häjyt Kärppien kärkimiehiä.

Julius Junttila kuuluu tähtimiehiin ja saa huomionsa. Ei kuitenkaan siksi, että täyteen tulee 400 liigaottelua. Vaasassa ”Jullen” luisteluakrobatia on myrkkyä isännille. Ykkösketju Junttila – Joonas KemppainenVille Leskinen on trio, jonka sävelet Dufva haluaa särkeä. Ilta näyttää kuinka käy.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius