12.10.2019

Oulun Energia Areena oli loppuunmyyty, kun sarjakärki Tappara saapui Kärppien vieraaksi. Mika Pyörälän juhlapelissä riitti toimintaa yllin kyllin ja voittomaali nähtiin vasta rankkareilla. Seuraavaksi vuorossa on CHL-jatkopaikan ratkaiseva kotipeli Skellefteåta vastaan.

Kärpät ja Tappara esittivät yhden syksyn mielenkiintoisimmista otteluista. Pelissä nähtiin isäntäjoukkueen nousu kahden maalin takaa, yksi ulosajo, useita huipputorjuntoja sekä voittolaukauskisa, jossa Tappara oli lopulta parempi ja vei kaksi pistettä maalein 2-3 (0-1, 2-1, 0-0, 0-1). Ennen ottelun alkua juhlittiin Mika Pyörälän 600. Liiga-peliä. Tätä tunnelmallista hetkeä oli näkemässä täysi tupa, sillä katsomoon oli saapunut 6400 jääkiekon ystävää.

1.erä

Avauserässä tehtiin historiaa. Kärpillä oli takana neljä peräkkäistä nollapeliä ja maali pysyi myös Tapparaa vastaan hetken aikaa puhtaana. Lopulta Patrik Virta vei vieraat johtoon ja Kärpät teki uuden ennätyksen pitäessään kiekon omasta maalista pois yhteensä 269 minuutin ja 54 sekunnin ajan. Kärpät ei parkkeerannut maalinsa eteen vaan päinvastoin hakkasi pelivälinettä taukoamatta Tapparan maalille. Tapparan maalivahti Michael Garteig urakoi 16 torjunnan verran eikä taipunut kertaakaan.

Kun isännät eivät käyttäneet paikkojaan, Tappara käytti. Ajassa 15:33 Valtteri Kemiläisen syöttö päätyi maalin eteen, missä Virta odotti ilman vartiointia. Hyökkääjä viimeisteli varmasti ja teki erän ainoan osuman.

2.erä

Raksilassa todistettiin viihdyttävää jääkiekkoa koko rahan edestä. Toinen erä sisälsi useita käänteitä, joista osa iloisia ja osa ikäviä. Ikävin juttu oli, kun Kärppien alivoimataika murtui, kun Kristian Kuusela löysi tarkalla syötöllään toisella laidalla odottaneen Jere Karjalaisen, joka laukoi onetimerilla vieraat kahden maalin johtoon. Kärppien alivoima pysyi sataprosenttisena yhteensä 40 alivoimakerran ajan.

Sitten alkoi tapahtumaan toisessa päädyssä. Tapparan maalin jälkeen Kärpät joutui alivoimalle, mutta se ei haitannut Juho Lammikkoa. Sentteri ryöväsi kiekon siniviivan tuntumasta ja karkasi läpiajoon. Tarkka veto yläkulmaan ja Garteig oli yllätetty. Tästä maalista sisuuntuneena Kärpät takoi hurjia tilanteita Tapparan maalille. Miska Humaloja sai irtokiekon maalin edestä ja yritti nostaa pelivälineen sisään, mutta maalivahti venyi paraatipelastukseen.

Minuutti ennen erätaukoa peli tuli tasoihin. Kultakypärää kantava Jesse Puljujärvi oli päättänyt tehdä maalin tänään ja niin hän tekikin. Aivan erän lopulla Pulju sai tilaa B-pisteen kaarelta ja teki Kärppien toisen osuman. Nousujohteisin mielin siirryttiin päätöserään.

3.erä

Seuraavan maalin tärkeys näkyi molempien joukkueiden puolustaessa erittäin kovaa. Hyvät maalipaikat olivat niukassa ja maalivahdit tekivät hyvää työtä tolppien välissä. Erän isoin hetki nähtiin viisi minuuttia ennen erän päättymistä. Päätyyn luistellut Radek Koblizek sai päähänsä kivuliaan tällin Tuukka Mäntylältä, eikä tuomarit voineet muuta kuin antaa pelirangaistuksen. Kärppien hyökkääjä nousi omin voimin ylös, muttei käynyt enää jäällä. Kärpät sai pyörittää pitkän ylivoiman, mutta maalia ei syntynyt. Edessä oli jatkoerä.

Jatkoerä ja voittolaukauskisa

Jatkoerässä luisteltiin päästä päähän hurjalla vauhdilla. Kolmella kolmea vastaan tilanteita syntyikin riittävästi molemmille, mutta maalivahdit jatkoivat loisto-otteitaan. Ratkaisu jätettiin voittolaukauskisaan, jonka ratkaisi lopulta Tapparan Niko Ojamäki. Tappara-taiturin laukaus osui Rybarin patjan reunaan, mutta peliväline päätyi lopulta verkkoon.

Näin ottelu päättyi Tapparan hyväksi 2-3. Kärpät sai pisteen muistoksi syksyn kiivaimmasta ottelusta, mutta samalla sarjakärki teki eroa taulukossa ja majailee piikkipaikalla kuuden pisteen kaulalla oululaisiin.

Rybar torjui ottelussa 15 kutia. Garteig oli Tapparalle iso sankari ja hänelle merkittiin torjuntoja 41.

Läpi ottelun raatanut Miska Humaloja kommentoi ottelua tuloksesta huolimatta hienoksi kokemukseksi. Ratkaisu jäi hieman kaivelemaan, mutta ottelu Tapparaa vastaan täyden kotiyleisön edessä saa kenet tahansa pelaajan hyvälle tuulelle.

”Kovaa ja vauhdikasta peliä pelattiin, niin oli kyllä mukavaa. Huikea kannustus välittyi kentälle ja sitä kautta oli tunnettakin mukana.”

Humaloja ja kumppanit valmistautuvat nyt tiistain CHL-peliin. Ottelu on sekä Kärpille että Skellefteålle ratkaiseva jatkohaaveiden kannalta, joten tunnetta on tulossa myös silloin Oulun Energia Areenan kaukaloon.

”Vamasti luvassa vauhdikas peli. Ruotsissa mentiin kovaa päästä päähän ja uskon saman jatkuvan tiistaina. Kova kamppailu tulossa”

Tappara-pelin irtolipun ostaneilla on mahdollisuus lunastaa kaksi lippua yhden hinnalla tiistain huippuotteluun. Kausikortin omistajille muistutuksena: myös CHL-alkulohkon pelit kuuluvat kortin etuihin.