20.01.2021

Kolmen ja puolen vuoden raviliigaprojekti tuli päätökseensä vuodenvaihteessa. Raviliigassa 11 ravirataa ja 12 Liiga-joukkuetta ostivat jokaiselle joukkueelle oman hevosen Ypäjän varsahuutokaupasta syksyllä 2017. Raviliiga Oulun Kärppien haaviin tarttui sähäkkä tamma Mercedes Match, jonka omistajaksi pääsi sadan euron kertamaksulla, osuuksia myytiin yhteensä 1000.

”Mersu” aloitti kilpauransa keväällä 2019. Alku oli haastava, mutta kesällä Mersu löysi raviaskeleet ja ottikin hienon kolmen voiton putken, mukaan lukien 3-vuotiaiden tammojen suurimman kilpailun, Tammakriteriumin karsinnan. Mersu selvitti tiensä myös kotiratansa Äimäraution suurimman kilpailun, Oulu Expressin finaaliin, joka valitettavasti pilaantui laukkaan.

KUVA: Anu Kovalainen

Loukkaantumiset valitettavasti kuuluvat myös raviurheiluun. Keväällä 2020 Mersun toisen takajalan hankositeessä todettiin vaurio. Mersun jalkaa kuntoutettiin hevosten kuntoutuskeskuksessa vesikävelyllä ja laserilla, mutta valitettavasti vaurio uusiutui. Raviliigahevosten huutokaupassa Mersu myytiin ainoastaan siitoskäyttöön kilpailuoikeus poistettuna.

Loukkaantumisesta huolimatta Mersu ehti tuottaa omistajilleen jännitystä ja elämyksiä. Mersun uran lopulliseksi voittosummaksi jäi 7 658 €. Lisäksi huutokaupassa Mersu myytiin hintaan 5100 €. Näistä summista puolet lahjoitetaan Kärppien valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen, joka on Kärppä Alumni-rahasto, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden jääkiekkoharrastusta. Loput Mersun rahoista lahjoitetaan myös hyväntekeväisyyteen, ravinuorten toiminnan tukemiseen sekä Hope Ry:lle.

Jukka Pietilä Kärpät Alumnista kertoo, että lahjoitus on yhdistykselle hieno asia, sillä koronavirus on vaikuttanut merkittävästi myös heidän toimintaansa.

“Summa on merkittävä. Sillä pystymme tukemaan noin 15-20 lasta/perhettä rakkaan harrastuksen jatkamisessa. Tämä on huippujuttu ja antaa jatkumoa meidän toiminnalle, kun muutoin näin Korona-aikana emme ole voineet järjestää hyväntekeväisyystapahtumia.”

Mersun sijoitus Raviliigan sarjataulukossa jäi vähäisellä kilpailumäärällä kuudenneksi. Parhaiten raviliigahevosista menestyi Raviliiga HIFK:n Mascate Match, joka osoittautui yhdeksi parhaista Suomessa syntyneistä ravureista. Massin voittosumman ja huutokauppahinnan myötä Raviliiga HIFK lahjoittaa HIFK:n valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen eli Sylva Ry:lle noin puolen miljoonan potin.

Mercedes Match & omistajat.
KUVA: Seppo Rajala