Oma keho on urheilijan tärkein työkalu. Ura ja elinkeino ovat kiinni sen toimintakyvystä, kehittymisestä ja palautumisesta. Tästä syystä ammattiurheilijan – tai sellaiseksi pyrkivän – tulee kiinnittää erityistä huomiota ravintoon, sen määrään ja laatuun. Ravintovalmentaja Annukka Lantto on vuodesta 2017 lähtien opastanut Kärppien liigajoukkuetta ravintoon liittyvissä asioissa. Hän on luennoinut joukkueille, sparrannut fysiikkavalmentaja Samppa Jaakolaa ja tarvittaessa auttanut henkilökohtaisesti tarkempaa opastusta kaivanneita pelaajia. Luennoillaan Lantto pyrkii saamaan pelaajat ymmärtämään sen, miksi urheilijan kannattaa panostaa ravintoonsa ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. Jo pienet muutokset oikeaan suuntaan voivat auttaa paljon.
”Pyrin siihen, että saisin motivoitua urheilijoita tekemään hyviä valintoja arjessa. Käyn läpi terveellisen ruokavalion peruspilareita, puhun ravinnon laadullisista ominaisuuksista ja verensokerin tasaisuudesta. Myös ruuansulatuselimistön hyvinvointi on tärkeä asia, sillä vain imeytyneestä ruuasta on hyötyä.”
Urheilijoiden kanssa työskennellessä tavoitteena on se, että urheilija pystyy suorittamaan optimaalisella tasolla ja palautumaan mahdollisimman tehokkaasti. Ravinto vaikuttaa Lanton mukaan myös unen laatuun, vastustuskykyyn ja yleiseen terveyteen ja energisyyteen. Huippu-urheilijoilla elintavat ovat pääsääntöisesti kunnossa, mutta elimistö voi silti olla kovilla jatkuvan kuorman kanssa.
”Urheilijan elimistö on jatkuvasti kovilla, vaikka elämäntavat olisivatkin erittäin terveelliset. Elimistössä on jatkuvasti sellainen prosessi päällä, mikä altistaa matala-asteiselle tulehdukselle. Ravinnon avulla sitä voi rauhoittaa, mutta vääränlaisella ruualla se voi myös lähteä kehittymään. Liekkeihin ei kannata heittää bensaa.”
Lanton mukaan liiallinen tarkkuus ruokavalion kanssa ei kuitenkaan ole välttämättä hyväksi. Hän opettaa, että jos 80 prosenttia ruuasta on terveellistä ja hyvälaatuista, voi loput 20 prosenttia ottaa hieman rennommin. Lanton mukaan yksi pieni muutos omassa ruokavaliossa on ylitse muiden.
”Mailaa ei kannata puristaa tässäkään hommassa, vaan tietty rentous on tärkeää. Jos muuta muutosta ei ruokavalioon tee, niin marjoja kannattaa ainakin lisätä. Se on hyvä ensimmäinen askel.”
Ravintovalmennuksesta iso apu erityisesti nuoremmille pelaajille
Lanton oppeja on kuulemassa kokeneiden konkareiden lisäksi aimo nippu nuoria pelaajia, joille itsenäistyminen ja omaan asuntoon muutto ovat tuoreita asioita tai vasta edessäpäin. 20-vuotias hyökkääjä Aku Räty uskoo oppien auttavan nuorempia pelaajia merkittävästi.
”Tästä on varmasti paljon hyötyä niille, joille ravintoasiat ovat uusia tai vieraita. Kun nuoret pelaajat muuttavat asumaan yksin, niin vanhemmat eivät enää olekaan tekemässä ruokaa. He saavat tästä paljon hyviä vinkkejä mitä ostaa kaupasta. Terveellistä ja ravitsevaa perusruokaa saa tehtyä melko helposti.”
Räty itse tuntee ymmärtävänsä ravintoon liittyviä asioita melko hyvin, joten suuret muutokset ruokavalioon eivät ole tarpeen. Pientä hiomista parempaan päin voi kuitenkin aina tehdä.
”En pidä ruokapäiväkirjaa tai laske kaloreita, yritän vain pitää ruokavalion rungon hyvin kasassa. Pyrin syömään kolme lämmintä ruokaa päivässä sekä paljon marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Punaisen lihan syöntiä olen ajatellut hieman vähentää.”
Pitkät päivät hallilla ovat opettaneet Rädylle sen, että ruokailurytmin tasaisuus on tärkeä asia.
”Neljä-viisi tuntia kun on täällä hallilla treenaamassa, niin pitäisi muistaa aina välissä syödä joku leipä tai banaani. Siinä yritän parantaa.”
Kolmanteen Liiga-kauteensa valmistautuva Räty allekirjoittaa Lanton aiemmin mainitseman 80-20 -säännön.
”Ei se ole hyvä, että laskee joka ikisen suupalan. Joskus on hyvä syödä vähän herkkuja tai woltittaa jotain hyvää ruokaa.”
Voit tutustua tarkemmin Annukka Lanttoon ja hänen palveluihinsa osoitteessa www.annukkalantto.fi!