19.07.2023

Kärppien U20-joukkueen maalivahtivalmentajana ja nuorten maalivahtivalmennusvastaavana työskennelleen Roope Koistisen ura koki suuren harppauksen kuluvan kesän aikana. Yhdeksän vuoden ajan Kärpissä maalivahtivalmennuksen parissa työskennellyt Koistinen solmi kuun alussa sopimuksen NHL-seura Detroit Red Wingsin farmijoukkueen Grand Rapids Griffinsin kanssa.

 

”Asiat tapahtuivat nopeasti. Noiden nuorten maalivahtien NHL-varausten kautta on vuosien saatossa muodostunut paljon verkostoja, ja olen itse pyrkinyt niitä verkostoja aktiivisesti myös luomaan. Tavoitteena ja haaveena on ollut, että joku päivä pääsisin Pohjois-Amerikkaan valmentamaan. En ajatellut, että se tapahtuisi näin lyhyellä aikajänteellä. Keskusteluja käytiin lyhyesti kesäkuun aikana. Sen jälkeen tuli kutsu viralliseen haastatteluun, ja pian tämän jälkeen he halusivat tarjota sopimusta. Olihan se unelmien täyttymys”,

 

Roope kuvailee.

 

Uransa jääkiekon parissa mies on aloittanut Kiimingin Kiekko-Pojissa – ensin pelaajana ja sittemmin maalivahtivalmentajana. Ensimmäiset kokemukset valmennustehtävistä pohjautuvat KKP:n junioreille suunnatulle jääkiekkoleirille, missä Koistinen toimi maalivahtiohjaajana. 17-vuotiaana hän valmensi oman peliuransa ohella itseään pari vuotta nuorempia maalivahteja.

 

”KKP:ssä sai tehdä paljon kaikenlaista; valmentaa montaa joukkuetta ja pyörittää seuran maalivahtitoimintaa. Opiskelin samalla myös Vierumäellä liikuntaneuvojaksi. Neljä vuotta toimin KKP:ssä maalivahtivalmentajana, minkä jälkeen siirryin Kärppiin.”

 

Keväällä 2014 Kärpissä maalivahtivalmennusvastaavana toiminut Mira Kuisma otti yhteyttä Roopeen ja tiedusteli, lähtisikö tämä U16-joukkueen maalivahtivalmentajaksi. Saman vuoden syksyyn mennessä Roope oli ehtinyt suorittaa opiskelut Vierumäellä loppuun ja sai töitä Oulun Kärpät 46 ry:n toimistolta.

 

Kärppävuosiensa aikana maalivahtivalmentaja on ennättänyt toimia useiden nuorten pelaajien mentorina ja olla mukana monessa menestystarinassa.

 

”Mieleenpainuvimpia hetkiä ovat olleet ne, kun on nähnyt valmennettaviensa kehityksen sekä sen, miten he ovat menneet omilla urillaan eteenpäin. Myös kaikki mestaruusjoukkueet, joiden mukana on saanut olla, nousevat kohokohdiksi tältä ajanjaksolta. Olen saanut työskennellä mahtavien ihmisten kanssa hienossa yhteisössä.”

 

Roopen opeista Liiga-joukkueeseen, ja sitä kautta maailmalle, ovat ponnistaneet muun muassa Justus Annunen, Joel Blomqvist sekä Leevi Meriläinen. Kokemusta maalivahtivalmennuksesta on kertynyt nuorten Kärppien lisäksi Liiga-joukkueen puolelta sekä maajoukkueiden matkassa.

 

Pohjois-Amerikka on Roopelle mantereena tuttu paikka etenkin maajoukkueturnauksista. Kuluvan kesänkin aikana hän on ehtinyt vierailla Detroitissa järjestetyllä Development Campilla. Tähänastisen perusteella valmentaja kuvailee uutta työpaikkaansa äärimmäisen ammattimaiseksi organisaatioksi. Uudet työtoverit ovat olleet hyvin ystävällisiä ja auttaneet Roopea muutoksen keskellä.

 

Vaikka muutto toiselle mantereelle tulee olemaan monella tapaa suuri muutos Roopen elämässä, pysyy työnkuva pääpiirteissään samana kuin tähänkin asti.

 

”Pyrin kehittämään maalivahteja seuraavalle tasolle ja tietysti myös menestymään. Se ei muutu, ja siitä on hyvä fiilis. Totta kai vaatimustaso on siellä kovempi, ja ympäristö ylipäätään on hyvin erilainen. Paljon pelataan, ja se tulee itselleni uutena juttuna. Mutta varmasti samalla tavalla yhdessä tehdään hommia niin kuin täälläkin.”

 

Edessä on 72 ottelun runkosarja sekä mahdolliset pudotuspelit. Grand Rapids Griffinsin kausi starttaa Roopelle mielekkäällä tavalla, kun joukkue kohtaa neljässä ensimmäisessä ottelussaan Justus Annusen Colorado Eaglesin.

 

Tulevaa silmällä pitäen Roope on hyvillään siitä, että hän on saanut ennakkoluulottomasti kehittää seurojen maalivahti- ja junioripuolta sekä Kärpissä että KKP:ssä. Samalla hän on päässyt kehittämään itseään maalivahtivalmentajana.

 

”Koskaan et välttämättä ole valmis, mutta pystyt valmistamaan itseäsi noihin juttuihin. Työskennellessäni Kärpissä, olen aina saanut tarvittavan tuen. Oli se sitten Benny (Ari Hilli), Ry:n toiminnanjohtaja tai Oy:n urheilujohtaja, niin apua on saanut aina, kun sitä on tarvinnut. Se on ollut iso juttu. Olen saanut tehdä ja kokea paljon erilaista sekä nähdä erilaisia ympäristöjä.”

 

Muutto Pohjois-Amerikkaan ja uudet työkuviot realisoituvat elo-syyskuun vaihteessa. Mitä miettii Roope tällä hetkellä?

 

”Päällimmäisenä varmaan sellainen haikea fiilis, ettei elokuussa palaakaan Raksilaan tekemään hommia. Sen alkaa pikkuhiljaa oivaltamaan. Kärpille kiitos siitä, että antoivat minun neuvotella uudesta sopimuksesta. Mitä itse siihen muuttamiseen tulee, niin paljon on käytännön asioita vielä hoidettavana, jotta pääsee maahan ja löytää asunnon sekä kaiken sen, mitä siellä elämiseen tarvitsee. Innoissani olen siitä, että pääsen kokemaan paljon uutta muutenkin kuin jääkiekon saralla!”