31.08.2021

Syksystä 2019 lähtien Kärppien videovalmentajana toiminut Santeri Hilli on tehnyt vuoden mittaisen jatkosopimuksen seuran kanssa. 33-vuotias Hilli palasi pari vuotta sitten takaisin Ouluun vietettyään viisi kautta Itävallassa. Siellä hän toimi maalivahti- ja videovalmentajana Red Bull Salzburgissa. Vaikka kokemusta videovalmentajan tehtävistä oli kertynyt useamman kauden ajalta, oli toimenkuva Kärppien organisaatiossa täysin uusi, ja sen rakentuminen on vaatinut aikaa. Teknologia, työkalut ja tavat kehittyvät hurjaa vauhtia, joten videovalmentajan työnkuva muovautuu koko ajan.

– Täksi kaudeksi koko seura vaihtoi käyttöönsä uuden videosoftan nimeltään Nacsport. Tämä vaihdos on ollut iso ja itselleni mieluinen hyppy. Paljon tuli uutta opeteltavaa, ja vie oman aikansa saada ohjelmasta irti kaikki mahdollinen. Jokainen valmentaja enemmän tai vähemmän työstää sen kanssa päivittäin, ja pyrin olemaan siinä heidän apunaan. Prosessi vaatii kaikilta avomielisyyttä – ja sitä on onneksi löytynytkin. Tämä muutos olikin yksi iso syy siihen, miksi halusin tehdä jatkosopimuksen,

Hilli kertoo.

Nacsport on tuttu softa etenkin jalkapallossa, rugbyssa, koripallossa ja maahockeyssa. Se on käytössä monissa suurseuroissa, joissa videotyöstäminen ja analytiikka ovat huomattavasti isompaa kuin jääkiekossa. Kärpät on ensimmäinen iso jääkiekkoseura, joka on ottanut Nacsportin käyttöönsä. Se on vaatinut Hilliltä raportointia siitä, mitä laji vaatii, ja tämä palaute on otettu Nacsportissa todella hyvin ja mielenkiinnolla vastaan. Palautteen perusteella softaa on kehitetty tarvittavaan suuntaan ja kehitystyö jatkuu edelleen.

– Sen skaalaaminen jääkiekkoympäristöön on iso ja hieno haaste. Onneksi Nacsportin työntekijät ovat auttaneet paljon. Vielä ei tosin olla ihan kuivilla vesillä, mutta varmasti oikealla suunnalla – niin, että rantaa on jo vähän näkyvissä.

Nacsportilta Hilli saa apuja analyysipuolelle, jotta päästään entistä syvällisemmin ja uudesta näkökulmasta tutkimaan, miten joukkue pelaa ja mitä pelissä tapahtuu. Analytiikkaa voidaan koota esimerkiksi avauspelaamisesta ja siitä, mitä se tuottaa. Nähdään, millä prosentilla päästään paineen alta hyökkäysalueen hyökkäyspeliin. Tätä voidaan viedä edelleen pelaajatasolle ja tarkkailla, mitä tapahtuu, kun yksittäinen pelaaja on jäällä.

Hillin mukaan pelaajat ovat oppineet yhä enemmän hyödyntämään kerättyä materiaalia ja pyytävät oma-aloitteisesti sitä nähtäväksi

– Työni on pystytä tarjoamaan pelaajille ja valmennukselle heidän tarvitsemansa materiaali. Aiemmin materiaalia ja tietoa kerättiin paljon sen vuoksi, että sitä on tarpeen tullen olemassa. Nykyisin on ennemminkin niin, että kerätään paljon, jotta on mitä tutkia.