01.10.2019

Kärpät on tehnyt valmentajasopimuksen Santeri Hillin kanssa. Sopimus kattaa kuluvan kauden sekä option tulevasta kaudesta. 31-vuotias Hilli ottaa Kärppien valmennuksessa videovalmentajan roolin.

Pyrimme parantamaan valmennusta ja nykyaikaistamaan sitä. Tätä kautta saadaan pelaajille enemmän henkilökohtaista valmennusta ja apuvalmentajien työpanosta keskitetään etenkin nuorten pelaajien kehittämiseen,

kommentoi Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho sopimusta.

Viitenä edellisenä kautena Hilli toimi maalivahti- ja videovalmentajana Red Bull Salzburgissa. Luokanopettajaksi kouluttautunut mies aloittaa nyt 14. kautensa valmentajana.

Jo nuorena poikana oli selkeä ajatus siitä, että kun oma peliura loppuu, niin ryhdyn valmentajaksi. Se oli luontainen valinta, sillä isä sekä molemmat papat ovat kaikki valmentaneet. Penkin taakse hyppääminen oli hyvää vieroitushoitoa, ettei loppunut kuin seinään tuo koppielämä ja hallilla norkoilu. Olen kasvanut ja elänyt koko ikäni hallilla,

B-junioreihin saakka maalivahtina pelannut Hilli naurahtaa.

Ennen lähtöään maailmalle, mies ehti valmentaa Kärppien junioripuolella lähemmäs kymmenen vuotta. Tuolloin toimenkuvaan kuului valmentamisen lisäksi seurata nuorten pelaajien koulunkäyntiä ja auttaa heitä opiskeluiden kanssa.

Oli helppoa ja hienoa tulla joukkueeseen mukaan, kun tunsi entuudestaan henkilökuntaa täältä. Itselleni on tärkeää ja hienoa tulla sellaiseen seuraan, organisaatioon ja joukkueeseen, jossa arvomaailma kohtaa oman arvomaailmani kanssa. Tämä oli itselleni se kaikista isoin asia kotiinpaluun lisäksi.

Salzburgista Hilli on saanut hyvät pohjat videovalmennukseen.

Siellä oli kyllä puitteet kunnossa ja näin ollen mahdollisuus keskittyä ainoastaan jääkiekkoon. Opettavaista oli myös se, että pelaajia tuli eri kulttuureista. Valmennettavia oli Pohjois-Amerikasta, Suomesta, Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Sloveniasta, Belgiasta, Slovakiasta, Tšekeistä… Valmentajana pitää ymmärtää, että he tulevat eri kulttuureista, ja että heitä pitää käsitellä vähän eri tavoin. Ne erot ovat sen verran isoja. Se oli tosi hieno ja opettavainen haaste itselleni. Silmiä avaava kokemus, joka antoi paljon.

Videovalmentajana Hilli on pelien aikana ylhäällä katsomossa tietokoneen kanssa koodaamassa ja purkamassa peliä osiin. Materiaali on käytössä heti, kun halutaan katsoa esimerkiksi jotain yksittäistä tilannetta tai tiettyä vaihtoa.

Nykynuoret ovat kännyköiden ja muiden laitteiden kanssa paljon tekemisissä ja niitä käytetään oppimisvälineinä jo alakoulussa. Siitä on tullut luontainen osa oppimista etenkin näille nuorille pelaajille. Toki videoita on käytetty jo pitkään jääkiekkomaailmassa ja urheilussa ylipäätään. Tavoitteenani on tarjota pelaajille enemmän työkaluja, jotta heillä olisi mahdollisimman hyvät edellytykset kehittyä.