18.10.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärppien Joonas Kemppainen on Liigan keskikaistan kunkkuja. Vaitelias, mutta vahva ja välkky toimija. Joukkuepelaaja. ”Kepun” tehottomuutta voi joskus ihmetellä, mutta Kainuun karhu tekee tulosta toisaalla: aloituksissa ja pelaamisen määrässä. Ainakin niissä. En tiedä, onko Liigassa yhtään toista maajoukkuetason pelaajaa, joka yli sadan liigaottelun otannassa on tehnyt enemmän maaleja vajaa- kuin ylivoimapelissä. Kemppainen pelaa molemmissa erikoistilanteissa. Ylivoimassa hän ottaa kiekot aloituksissa omille ja tekee tekopaikkoja ja tilaa muille. Samalla hän on tarjolla maalilla ja maskaa maalivahdin näkökenttää. Alivoimassa hän ottaa aloituksia ja tekee työt, mitkä vajaapelissä pitääkin.

Mutta sitten se vajaapelin kummajainen. Kemppainen on todellakin tehnyt liigaurallaan alivoimamaaleja enemmän kuin ylivoimaosumia. Tilasto normalisoitunee nyt kymmenennellä liigakaudella ja 500 runkosarjaottelun lähestyessä. Kemppaisen erikoistilannemaalien saldo runkosarjassa ennen tätä iltaa on 11 alivoima- ja 10 ylivoimaosumaa…

Valmentajille Kemppaisen monipuolisuus on lahja myös siinä mielessä, että hän pelaa yleensä täydet pelimäärät (60 ottelua) lähes 20 minuutin otteluaikakeskiarvoilla! Kemppainen ei voita runkosarjan pistepörssiä tai pääse edes kymppisakkiin, mutta on varmasti kymmenen parhaan pelaajan joukossa koko Liigassa. Playoffeissa sentteri ottaa vielä askeleen eteen ja alkaa kaiken muun ohella takoa pisteitä.

Läksiäiskaudellaan 2014-15 Kemppainen teki Kärpille playoffeissa 24 pinnaa. Kolme kertaa enemmän otteluita pelatussa runkosarjassa hän oli saanut kasaan 32 pistettä. Runkosarja on kuitenkin kovaa arkityötä, jossa tehdään perusta keväälle. Kemppainen ei väistä arkea, vaikka tulostehtailu ei numeraalisesti huimaakaan.

Tämä viikko on Kepun nostalgiaviikko. Ensin Ässät Oulussa ja loppuviikosta HPK kahdesti Hämeenlinnassa. Vajaa 20 kautta sitten rimpula hujoppi keräsi pelikamppeet Hokki-kassiinsa ja lähti länteen, Poriin ja Ässiin. Patajunioreissa tuli menestystä ja liigakastekin kaudella 2007-08.

Talvella 2008 Kemppainen palautettiin Ässien A-nuoriin. Syyksi arveltiin, että hän ei tehnyt jatkosopimusta Poriin. Vähän saatettiin mököttää, mutta peli on peliä ja Kemppainen siirtyi kesällä 2008 Hämeenlinnaan. Asiasta ei julkisuudessa puhuttu: Ex-pelaajasoturin Pasi Nielikäisen sanoin ”mitä tapahtuu Porissa, jää Poriin.”

Kärpät ja Ässät kohtaavat illalla Raksilassa. Kohtaaminen on kauden toinen. Ensimmäisen vei Kärpät. Ässät nousi päätöserän puolivälissä 3-3:n, mutta ässäkapteenin Jesse Joensuun rangaistus kostautui. Teemu Turunen pussitti 4-3 Kemppaisen ja Ville Leskisen esityötä. Marko Anttila naulasi pelin lyömällä kiekon tyhjään ässämaaliin – 5-3 Kärpille.

Isonmäen illasta on parisen viikkoa, mutta ennakkovaaka painaa taas Ouluun. Kärpät on kerännyt hyvin pisteitä, vaikka erikoistilanteet ovat sarjan kolmanneksi heikointa. Tänään on Raksilan pelipäivä ja tilaisuus, joka voi muuttaa prosentteja paremmiksi. Siihen uskoen.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius