25.10.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Liigaa on pelattu neljännes. Kaikkien joukkueiden pelissä, sen osa-alueissa ja niiden kasaamisessa riittää edelleen töitä. Matka alkuaskelista rutiiniksi, joka mahdollistaa myöhemmin variaatioiden lisäksi luovuuden ja yllätyksellisyydenkin jatkuu kevääseen asti.
Paljon on opittu Kärppien kopissa ja jäällä. Paljon on myös tekemistä, mutta jo nyt voi olla lähes varma, että kaikki kotiutetut ja hankitut pelimiehet ovat mitä tuoteselosteissa on luvattu: hyviä ja tehtävänsä osaavia pelimiehiä.

Mielenkiintoisimman ja jännittävimmän illan kokee tänään ehkä Marko Anttila, Lempäälän jättiläinen. Ilvesten kasvattama pelimies tuntee vastustajansa pesän ja perimän, hän on ollut osa sitä. Markosta on kasvanut iso leijona, jota suomalaiset rakastavat keväisin. Viime keväänä Liigassa Anttila oli pudottamassa Kärppiä. Huhtikuun seitsemän ottelun puolivälieräsarjassa ja Ilves-riehassa Anttila oli iso pala tamperelaisjoukkuetta. Saattoi olla, että myöhemmin kotisohvalla Anttilan mielessä vilahti muisto. Muisto, joka aikanaan teki yhtä kipeää Ilveksen Raimo Helmiselle kuin ilta huhtikuussa teki Kärpille, ja erityisesti uransa päättäneelle Mika Pyörälälle.

Keväällä 2008 Kärpät oli matkalla kohti neljättä mestaruutta viiden vuoden sisään. Maaliskuun 21. päivän iltana Hakametsässä Hannes Hyvösen äkkikuolemaosuma päätti Raimo Helmisen liigauran. Hyvönen on myöntänyt voittomaalin käyneen myös kipeää… Tuona iltana Ilveksen riveissä itki myös Marko Anttila, 23-vuotias pelimies, josta tuli vielä leijonalegenda kuten oli tullut Helmisestä. Anttila ja Juhamatti Aaltonen (nyt Jukurit) sekä Kristian Kuusela (Tappara) ovat ainoat edelleen Liigaa pelaavat, jotka olivat mukana tuossa Helmisen nostalgisessa illassa vuonna 2008.

Anttila on nyt kärppä ja hyvä niin. Iso mies tekee kaikkensa, jotta Ilveksen kaato onnistuisi. Vastapuolen kapteeni Eemeli Suomi on ainoa pelaaja jäällä, jolla on enemmän otteluita Ilveksen paidassa kuin Anttilalla! No, kiekko ja urheilu on tällaista. Todettakoon, että kauden ensikohtaamisessa sekä Anttila että Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi olivat poissa.

Anttila on tehnyt Kärpille viisi maalia 13 ottelussa. Määrä on hyvä, sillä häntä ei hankittu tänne ykköstykiksi, vaan monipuolisuutensa ja erityisominaisuuksiensa vuoksi. Osumaodotukset lienevät jossain 10-15 maalin haarukassa, joten tahti on lupaava. Anttila on maaleillaankin näyttänyt monipuolisuuttaan: lämäri, rannekuti ja ohjaus plus onnistuneita läpiajoja ja osuma tyhjiin. Ässät-pelin maalia mainostin aiemmassa ennakossa tyhjiin heittämiseksi, mutta muistikelaus todisti ratkaisumaalin olleen täydellinen läpiajo. Mitä tulee tänään?

Peter Tiivola saa tänään ansaitsemansa kukkaset 400. liigaottelun täyttymisestä. Siniviivalla seisovien joukkueiden pelaajat naputtavat kohteliaasti mailojaan jäähän, mutta siihen kohteliaisuudet loppuvat reiluksi pariksi tunniksi. Alkaa petojen ilta, jossa näytetään luonnetta ja mitataan miestä.

Kärppien ja Ilveksen viimeiset kymmenen Raksilan iltaa ovat päättyneet maalin erolla jommallekummalle. Täyttymyksen ja pettymyksen ero on äärimmäisen pieni. Tänään pelataan samassa hengessä.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius