21.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Liigan jättiläisiin kuuluvat Oulun Kärpät ja Helsingin IFK lähtivät syksyyn suosikkeina, joiden uskottiin olevan mukana kevään pokaalikamppailuissakin. Ennätysmäisen tasokkaan ja tasaisen sarjan ensimmäinen puolikas ei ole kuitenkaan mennyt kummaltakaan odotetusti, saati toivotusti.

Palautetta on tullut. Media, asiantuntijat, fanit vierashalleissa ja kotona – lähes kaikki halukkaat ovat myös ilmaisseet näkemyksensä, ihan pyytämättä. Paineitten rutistamat joukkueet ovat pyrkineet luottamaan tekemiseensä ja uskoneet tuloksen kiittävän viimeistään keväällä. Jos joku kopissa olisi muistanut legendaarisen pesispersoona Kari Kallion fraasin, niin se olisi ehkä keventänyt taakkaa, voinut hymyilyttää ja löysätä kaulusta. ”Kalle” sanoi itsevarmuutta uhkuen henkilökohtaisten haukku- ja huutomyrskyjenkin silmässä, ”ei ne huonoille huuda”.
Niin, totuus ei liene muuttunut. Sekä Kärpät että IFK ovat joukkueita, joissa on mestaruuspotentiaalia. Kuten on tamperelaisilla Tapparalla ja Ilveksellä tai Rauman Lukolla ja Turun Palloseuralla. Mutta ainoastaan yksi joukkue nostaa Kanada-maljaa keväällä.

Kärpät tai IFK eivät ole luovuttaneet, eivät todellakaan. Kumpikin tietää matkan menestykseen riittävän, mutta loputtomiin ei voi kompuroida. Voittoja pitää kerätä, ja itseluottamusta. Voitot tuovat itseluottamusta ja rentoutta, joka tuottaa potentiaalin ulos peleissä.

Kärppien ja IFK:n tiet ovat usein ristenneet keväällä, ja jo runkosarjassa on pelattu klassikkomaisia iltoja. Kun isot kohtaavat, niin tanner tömisee… Toivotaan kuitenkin, että lämpö ei sulata Raksilan herkkää jäätä.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmasti. IFK oli ensi-illassa lokakuussa selvästi parempi. Kahtena perättäisinä marraskuisina iltoina oli totutun tasaista: molemmat voittivat vieraspelinsä jatkoajalla. Pisteet ennen tämän illan kohtaamista IFK:lle 6-3. Maaliskuussa on vielä kaksi kohtaamista.

Alkuvuoden kuntopuntarissa IFK on kärkisijoilla. Joulun alta mitattaessa IFK:lla on kahdeksan perättäistä ottelua, joista on tullut pinna tai enemmän.

Kärppien ja IFK:n tätä kautta on yhdistänyt odotettua heikomman syysvireen sisältö: heikot erikoistilanteet ja vähäinen tekomaalien määrä. Kummankin viimeisin ottelu voi kuitenkin olla enteellinen. Kärpät teki Mikkelissä Jukureita vastaan neljä maalia. Ylivoimallakin osui, ja Julius Junttila teki jälleen yhden tyhjiin.

IFK voitti eilisessä juhlapelissään (125-vuotisottelu) Hämeenlinnan Pallokerhon tekemällä neljä maalia. Punapaidatkin osuivat ylivoimalla ja viimeistelivät illan tyhjään Kerho-maaliin.

Kärppien ja IFK:n kohtaamisien yksi titaanien taistelu on ollut keskushyökkääjien Joonas Kemppaisen ja Eetu Koivistoisen kohtaaminen. Kumpikin sentteri on joukkueensa työmies ja tuloksentekijä. Jos heidän iltansa menee ”tasan”, niin kuka ratkoo? Kärppien Junttila, vieraiden Iiro Pakarinen

Omaa lisämielenkiintoaan iltaan tuo joulukuun alussa IFK:sta Kärppiin siirtynyt Otto Karvinen. ”Ode” ei ole pelannut tällä kaudella IFK:ta vastaan kärppänä. Joukkueiden ensi kohtaamisessa Karvinen pelasi IFK:ssa. Tänään Karvinen on piikkinä IFK:n lihassa.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius