05.10.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

”Seisomakatsomo saa sen aikaan. Jokainen porilaispelaaja on Isomäessä kymmenen kiloa painavampi ja kymmenen senttiä pitempi kuin vierasjäillä”, totesi ässäkasvatti Jarno Miikkulainen viime vuosituhannen lopussa pelatessaan Kärpissä. Ässät oli tuolloin SM-liigassa, Kärpät vielä Divarissa.

Miikkulaisen sanoissa on perää, sillä Porin Isomäki on tunnettu vaikeana vieraspaikkana. Menneinä vuosina pienen kaukalon isännät olivat kuin puhveleita, jotka eivät väistäneet mitään eivätkä pelänneet ketään. Historiassa porilaisjoukkueet olivat vielä isoja – ja pahojakin.
Liigassa ei taida olla kuin pari joukkuetta, jotka ovat voittaneet Porissa useammin kuin hävinneet…

Kärpätkin on kokenut Isomäen painekattilan, mutta viime kausina Kärppä-vierailujen jälkeen on Patasydän jäänyt soimatta. Patasydän on vähän kuin Routasydän Kärpille, sitä soitetaan voittopelien jälkeen.
Kymmenestä Ässien ja Kärppien viime Isomäen illasta vieraat ovat vieneet kahdeksan!

Viime runkosarjakaudella joukkueet kohtasivat neljästi, Kärpät voitti kaikki ottelut. Oulussa Kärpät oli parempi 4-1 ja 3-0, Porissa 7-1 ja 4-1. Pisteet 12-0 ja maalit 18-3!

Tällä kaudella Ässistä on vaikea sanoa mitään. Varmaa on, että Ässien maali on playoff-peleissä. Ennakkospekulaatioissa se on siinä ja siinä. Iso muutos joukkueessa tekee patapaidoista vaikean arvioitavan. Oululaisittain ässäjoukkueen tutuin on päävalmentaja. Karri Kivi on nyt mukana alusta asti. Se auttaa. Viime kaudella Kivi tuli kesken kauden Ari-Pekka Selinin tilalle.

Kärppien liiganousujoukkueessakin 2000-luvun alussa pelannut Kivi on toista kertaa Ässien päävalmentajana. Edellinen kahden kauden rupeama päättyi yllätysmestaruuteen 2013. Seuraavana kautena Ässät sukelsi sijalle 12, Kärpät juhli mestaruutta! Karri Kivikin, nuorten leijonien maailmanmestaruutta.

Jäällä Ässien iso nimi on Jesse Joensuu. 15-vuotiaana (!) Ässien liigajoukkueessa kasteensa saanut paluumuuttaja on joukkueensa kapteeni. Isokokoinen (193/97) hyökkääjä on pelannut maailman parhaissa kiekkoliigoissa (NHL, KHL, SHL, NLA ja Liiga). Hänestä odotetaan miestä, joka näyttää suuntaa seisomakatsomon odotuksille. Kärppien laatupuolustuksen on syytä pitää pää ylhäällä.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius