14.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Tänään iltapäivällä viiden aikoihin Kärppien Joonas Kemppainen saa kukat ja Liigan viidensadan runkosarjaottelun plakaatin. Kehujen ja aplodien jälkeen ei kuitenkaan mennä saunaan, vaan ruvetaan arkitöihin.

Kemppaisen 500 liigaottelun polku alkoi Porin Ässissä syksyllä 2006. Sen syyskuisen illan Ässistä pelaa Liigassa enää kolme pelaajaa. Kemppaisen lisäksi Tampereen Tapparassa Kristian Kuusela ja Kärppien tämän illan vastustajissa patapaitojen kapteeni Jesse Joensuu.

Pikkuisen lisää vielä vanhempaa historiaa. Kärppien ja Ässien liigakausi 1988-89 oli yhtä tuskien taivalta. Liigan perustajajäsen Ässät ja kolmanteen liigakauteen (1977-78) ehtinyt Kärpät joutuivat liigakarsintaan helmikuussa 1989.

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä kumpikin oli divarijoukkue! Ässien haavassa käänsivät puukkoa naapurikaupungin Rauman muutama Lukko-fani, jotka ostivat porilaisesta Satakunnan Kansasta mainostilan ja toivottivat porilaiset tervetulleeksi seuraamaan liigakiekkoa Raumalle kaudella 1989-90!

Kärpät ja Ässät lähtivät suurina suosikkeina Divarin kauteen 1989-90. Ässät onnistui voittamalla sarjan suvereenisti ja palauttamalla revanssihenkisissä karsinnoissa Joensuun Jokipojat takaisin Divariin.
Kärpät takelteli pitkin kautta ja Hockey Reipas nousi kakkoseksi ja pudotti liigakarsinnoissa Kouvolan KooKoon. Kolmanneksi jäänyt Kärpät jäi Divariin kevääseen 2000 asti.

Vuosituhannen kaksi ensimmäistä vuosikymmentä on ollut Kärppien, eivätkä viime ajatkaan ole menneet noin huonosti kuin moitemyrskyistä voisi kuvitella. Urheilu on aaltoliikettä, johon kuuluu nousuja ja laskuja. Jokaisella ainakin ne laskukaudet.

Muistutuksena: Kärpät oli mestari 2014, 2015 ja 2018. Hopeaa tuli 2019 ja pronssia 2016. Runkosarjan voitto 2014, 2015, 2018, 2019 ja 2020. Näistä kausista korona jätti playoffit keväällä 2020 pelaamatta. Kaksi viimeistä kautta on mennyt ilman menestystä.

Tämä kausi on kesken ja Kärppien tammikuun pistetahdin pitää parantua, jotta runkosarjan viimeisiä viikkoja ei tarvitse pelata kuin ennenaikaista playoffia – päästäkseen pudotuspeleihin. Se söisi liikaa energiaa ja haittaisi erikoistilanteiden hiomista kevätkuntoon, puhumattakaan henkisestä rentoudesta, jota ilman ei pokaalipeleihin päästä.

Kärppien ja Ässien kohtaaminen on kauden neljäs ja viimeinen, olettaen etteivät joukkueet kohtaa pudotuspeleissä keväällä. Kärpät voitti viime kausien tapaan kaksi ensimmäistä, mutta kolmas kohtaaminen nyt alkuvuodesta päättyi Ässien 2-1 voittoon.
Karkeasti arvioiden Kärpille riittäisi tammikuun tahtina kaksi pinnaa per peli. Alkuvuodesta on pelattu kolme peliä ja pisteitä neljä. Ei siis riitä. Pahimmin on ehkä kirpaissut viikko sitten torstaina kärsitty Porin tappio.

Tänään ei ole vaihtoehtoja. Voitto ja kohti ensi viikolla alkavaa runkosarjan viimeistä kolmannesta. Mutta ennen ensin viikon Mikkeliin menijöitä: Ensin kukat Kemppaiselle – ja sitten pelataan!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius