23.09.2023

Kärpillä ja tämän alkuillan vastustajalla Rauman Lukolla on paljon risteävää historiaa karsintoineen ja kuumine playoff-kohtaamisineen sekä ristiin kaapattuine pelaajineen. Traumoja ei kuitenkaan ole, sillä peli on peliä – kaukalossa ja kabineteissa. Näin on asiat aina lopulta ajateltu.

Ennen illan matsipohdintaa, niin pitää myöntää, että yksi kuvitteellinenkin ottelusarja on olemassa. Kausi 2019-20 päättyi jälleen Kärppien runkosarjavoittoon. Kolmanteen perättäiseen.
Samalla kaudella Pekka Virran päävalmentama Lukko oli loppuvuodesta 2019 hurjassa iskussa ja kevään 2020 kotipeleissään lyömätön. Lukon leirissä puhuttiin jo historian (tulevasta) toisesta mestaruudesta. Kärpissä valmistauduttiin kolmanteen perättäiseen finaaliin ja kevään 2019 kipeiden haavojen parantamiseen. Runkosarjaa pitemmälle ei kuitenkaan päästy eikä pelattu. Korona pysäytti sarjan. Kärpät ja Lukko olivat pistekeskiarvoltaan runkosarjan kaksi parasta. Playoffit jäivät pelaamatta ja mestaruus jakamatta. Jäljelle jäi ainoastaan spekulaatiot.

Seuraava kausi 2020-21 pelattiin koronan varjossa. Lukko jatkoi edellisen kevään lentoaan mestaruuteen asti ja Kärpät valui ulos mitalipeleistä. Kärpät on ollut viimeiset kymmenen vuotta potentiaali mitalijoukkue. Koronan jälkeen ei kuitenkaan ole oikein tärpännyt. Lukko on viimeinkin realisoinut resurssejaan. Kaudesta toiseen Lukko on potentiaali mitalijoukkue, vaikka mestaruuskauden jälkeen oli raju lasku kymmenenneksi kaudella 2021-22. Viime kausi oli molemmille pettymys. Kärppien kausi oli vaikea, Lukko pelasi loistavaa runkosarjaa, kunnes syöksyi keväällä…

Kummallakin on kasvojen pesun aika, ja mahdollisuudet pitkään kevääseen. Pitää kuitenkin ensin pelata pimeä syksy ja talvi riittävän hyvin. Harjoituskausi oli molemmilla hyvä. Kärpät voitti pelejään ja Lukko muun muassa 30-vuotisjuhliaan viettäneen Pitsi-turnauksensa. Lukko on ollut vahva myös CHL-peleissään, joihin se pääsi hyvän runkosarjamenestyksensä (3.) ansiosta.

Liigakauden alku on kuitenkin ollut molemmille vaikea. Todennäköistä on, että toiselle helpottaa tänään. Kolmen pisteen voitto repisi hymyä naamalle ja muistuttaisi valmentajalegendan Fred Sheron viisaudesta: ”Olet niin hyvä kuin viimeinen pelisi!”

Tänään on tärkeätä voittaa. Uskon, että Kärpät. Millä eväillä? Uskoisin, että rennolla suorituksella. Hyvä harjoittelu ja rento suoritus tuottaa tulosta. Sekin on nimekkään valmentajan lausahdus. Ei tosin Sheron, jonka elävänä hengennostattajana oli usein vasara – Dave Schulz! Katsokaa Wikipediasta tai Elitestä…

Rentoa osaamista voisi tänään odottaa Carolinan varaamilta hyökkääjiltä Kärppien Ville Koivuselta ja Tuukka Tieksolalta, joka tosin tällä kaudella pelaa kettupaidassa.

Liigan perjantai-illan puheenaiheena oli Tarmo Reunanen, hänkin Carolinan merkkaama mies. Reunanen lensi eilen Kuopion illassa ulos. Syynä oli epäsovinnainen kielenkäyttö. Asiasta mitään tarkemmin tietämättä tuntuu siltä, että Lukko ja Reunanenkin osoittivat tilanteen jälkeen arvostettavaa ryhtiä. Pahoittelut ja anteeksipyynnöt ilman selityksiä. Johdonmukaisena jatkona on, että Reunanen ei pelaa tänään Kärppiä vastaan.

Kärpissä on ollut useita Lukossa pelanneita, mutta tämän kauden joukkueessa taitaa olla ainoastaan Peter Tiivola. Tiivola lähti konkurssia kohti matkanneesta Espoon Bluesista länteen ja ensin Raumalle vuonna 2016. Tiivola lähestyy Liigassa 200 pisteen rajaa. Tiivola on vakiintunut noin 10-15 kausimaalin tekijäksi.

Keskushyökkääjä Tiivola saa tänään laidoilleen Kasper Björqvistin ja Joose Antosen, joka debytoi Kärppien liigajoukkueessa. Uransa Raksilan liigavahtina avaa myös Niklas Kokko.

Viime kaudella Kärpät ja Lukko tasasivat runkosarjan voitot 2-2, mutta pinnat Kärpille 7-5, kiitos varsinaisten peliaikojen voitot.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius