06.01.2024

Maitotytön oloinen aikansa hiihtäjätähti Marjo Matikainen shokeerasi suomalaiset penkkiurheilijat huutamalla huoltoryhmälleen ”havuja perkele”! Oli vuosi 1987, ja havuja lensi ladulle – Matikainen voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

”Havu” oli Kärppienkin johdon hätähuuto joulun alla, jolloin päävalmentaja Lauri Marjamäki päätettiin panna pois. Ville ”Havu” Mäntymaa astui apuvalmentajan paikalta pääkäskijäksi. Matikaisen ongelma oli ”liika luisto”, Kärppien se, että peli ei luistanut.

Seitsemän peliä on nyt pelattu ruuvatulla valmennuskokoonpanolla. Odotuksia paremmin on mennyt: viisi voittoa, yhteensä 15 pistettä. Viidestä voitosta kolme on vieraskentiltä. Tänään on viikonlopun toinen ilta Satakunnassa.

Porissa tuli eilen Ässistä 3-1 voitto. Maalit tekivät Teemu Turunen, Ville Koivunen ja Arttu Hyry, Kärppien tehokkaimmat maalarit tällä kaudella. Tehoja kaivataan tänäänkin, jotta tulisi kauden ensimmäinen voitto Lukosta. Rauma pelipaikkana nostaa voiton vaikeuskerrointa.

Kärppien tekomaalien määrä on noussut Mäntymaan aikana. Vaikka pääasialliset toiveet kohdistuvat seuran – Kärppien – menestykseen, niin tekisi mieli uskoa Kärppien pelaajan voittavan maalikuninkuuden. Ainakin se on tällä kaudella 2023-24 mahdollista.

Tänään Rauman Äijänsuolla on potentiaaleja maalikuninkuuden voittajia. Kärpillä Liigan maalipörssiä johtava Teemu Turunen ja Lukolla Sebastian Repo. Mustana nuorena hevosena voisi kiskaista kisaan mukaan kuudessa viimeisessä pelaamassaan pelissä neljä osumaa tehneen Ville Koivusen. Nuori, 20-vuotias kärppä on osunut 14 kertaa. Turusella on maaleja kasassa 18, ja Lukon ketulla Revolla 16. Lukon isokokoinen Repo on joukkueelleen lähes kaikki kaikessa hyökkäyssuuntaan. Ovela, vahva ja taitava repolainen. Hänen lopullinen ja odotettu läpimurtonsa kansainvälisen tason pelaajaksi on myöhässä, mutta nupullaan. Maalikuninkuus palauttaisi kiinnostuksen Repoon Pohjois-Amerikassakin…

Liigassa Turusen hihasta repijöitä on riittänyt syksystä asti, mutta Kärpät ymmärtänee lyödä miehen kiinni, jos mies vielä ensi kauden pelaa Suomessa. Tällä hetkellä tehokas kärppä on 30 runkosarjamaalin tahdissa. Jos sen verran tulee, maailma kutsuu.

Maalikuninkuudesta kilpaillut Vaasan Sportin Jens Lööke putosi kisasta loukkaannuttuaan. Potentiaalit keskisuomalaisseura JYPin maalarimestarit Juuso Puustinen ja Jerry Turkulainen ovat seuraa riepottelevan hurrikaanin ytimessä, eikä nykyfiilingissä maaleja paiskita. Isojen maalimäärien tekeminen vaatii taidon lisäksi luovuutta ja virkeätä päätä.

Tänään Äijänsuolla metsikön siimeksessä Tomi Karhunen taitaa pelata viimeisen pelinsä kärppänä. Laina-ajan kolme aiempaa peliä ovat olleet voittokulkua. Voitot Turun Palloseurasta, Tampereen Tapparasta ja Jyväskylän JYPistä ovat olleet Kärpille tärkeitä, todella tärkeitä – ”Karhu” p-kele!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärpät tänään:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Bunnaman – Gunler
Hermonen – Tiivola – Korpimäki
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund

Karhunen
(Westerholm)