05.04.2024

Artikkelikuva: Tomi Natri

Playoff -ilta ja Lahden Pelicans vastaan Oulun Kärpät. Historia hyppää silmilleni. Seurojen edustusjoukkueet ovat kohdanneet kahdesti Liigan puolivälierissä. Keväällä 2007 Kärpät meni puhtaasti jatkoon ja mestaruuteen asti. Viisi vuotta myöhemmin Pelicans voitti seitsemän ottelun sarjan, ja sai liigahistoriansa ensimmäisen mitalin, hopean.

Karsintahistoriakin on tasan. Keväällä 1976 Erkki Laine iski Raksilassa jatkoaikamaalin, joka vei silloisen Kiekkoreippaan SM-sarjaan.
Kärppien vuoro oli vuonna 2000. Kärppäkannattajien ikoniseksi päivämääräksi muodostuneen 11. huhtikuuta karsintaillan voitto nosti Kärpät liigajoukkueeksi. Kovan, mutta rehdin taistelun jälkeen Pelicansin päävalmentaja Kari Eloranta kävi kättelemässä voittajajoukkuetta Kärppien kopissa. Yhdeksän vuorokautta myöhemmin Pelicans toivotettiin takaisin SM-Liigaan, ja sarja lyötiin kiinni. ”Suljettu” sarja aukeaa karsinnoille ensi keväänä.

Nykyaikaan ja välieräavaukseen. Media herkuttelee Pelicansin ja Kärppien maalivahtitilanteella. Alkuvuodesta Kärpistä Pelicansiin siirtynyt Niklas Kokko on noussut Pelicansin ykköstorjujaksi. Hieno juttu. Oikeasti. Kärppien alkukauden ykkösvahti Niclas Westerholm sai vuodenvaihteen tienoilla aisaparikseen Tomi Karhusen, joka oli Helsingin IFK:ssa ajautunut varikolle. Kärpissä ”Karhu” on näyttänyt kynsiään, hänkin muun muassa IFK:lle.

Maalivahtipeli on aina tärkeää playoff -peleissä. Niin tänäkin keväänä, mutta mielenkiintoisesta asetelmasta huolimatta, draamaa ei kannata liikaa kehittää. Hyvä tarina tästä taisteluparista tulee kuitenkin. Ja, jos IFK olisi pudottanut Pelicansin, niin olisikohan Karhunen ollut otsikkokamaa…
Maalivahtien ohella ykköspohdittavia erontekijöitä ovat erikoistilanteet ja aloitukset. Kohtuulliset helposti mitattavat voiton- tai tappionsiemenet. Kärpillä on etu erikoistilanteissa ja aloituksissa. Aloituksia kyllä tulee, mutta tuleeko jäähyjä?

Jäähyjä tai ei, niin kummankin joukkueen tehoketjut ovat polttopisteessä. Iltojen eron saattavat hyvinkin ratkaista takakenttien miehet; Pelicansin ja otteluparin kokenein playoff -pelaaja Juhamatti Aaltonen, Lahdessa usein loistanut Kärppien kokenein Julius Junttila

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi, pisteet menivät tasajakoon 6-6, kumpikin voitti kotona ja vieraissa. Vierasvoitot tulivat jatkoajalla. Maalivahtitaistelut olivat kolme kertaa Westerholm vastaan Jasper Patrikainen ja kerran Karhunen vastaan Kokko. Nyt, playoff -avauksessa, on jälleen Karhunen vastaan Kokko.

Playoff -pelinä ja -henkenä on paras seitsemästä. Tänään alkaa välieräsarja, jossa neljä voittoa vie finaaliin. Ensi-ilta on Lahdessa 18.30, ja huomenna pelataan Raksilassa kello 17 alkaen. Elämme jännittäviä aikoja.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

KÄRPÄT LAHDESSA:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Hyry – Anttila
Antti-Roiko – Bunnaman – Hermonen
Björkqvist – Korpimäki – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Karhunen
(Westerholm)