30.12.2023

Kiekkovuoden viimeinen peli-ilta. Vuosi ei ole ollut Kärppien mittakaavassa hyvä. Parempia on takana ja parempia on edessä. Uskon, että jo alkava vuosi on tätä vuotta parempi. Kärppien kiekkovuosi 2023 alkoi Raumalla Lukon vieraana, nyt se päättyy kotona Tampereen Tapparaa vastaan.

Vuoteen on osunut paljon kovia tapahtumia: putoaminen playoffeista heti kättelyissä, urheilutoimenjohtajan vaihtuminen ja äskettäiset päävalmentajan potkut.

Syksy -23 on menty levottomasti, mutta Kärppien asema puolen Suomen kiekkojoukkueena ei järky, siitä välitetään rakastamalla ja vihaamalla. Välillä vähempikin vihaaminen riittäisi.

Tänään on Raksilassa luvassa nostalgiaa. Tapparan kirvesrinnat herättävät kaksintaistelumuistoja, joista nykypolven mielissä kirkkaimmin keväät 2014 ja 2015, neljätoista finaalia, jotka kaikki päättyivät maalin eroilla. Useimmat muistavat myös kevään 2018.

Mestarijoukkueen 2014 yhtenä johtavana puolustajana pelasi Atte Ohtamaa. Hän lähti sen jälkeen maailmalle, missä vierähti kahdella käynnillä kuusi kautta. Tänään Ohtamaa pelaa viidennensadannen ottelunsa Kärppien paidassa! Se on kova juttu.

Ohtamaan pelimäärä on iso ja kasvaa, mutta mikä uskomattominta: menossa on miehen uran tehokkain kausi. Aten vahvuus ei koskaan ole ollut tehokkuus, vaan korkeamoraalinen puolustusasenne ja väsymätön uhrautuminen vajaapelissä. Vahvuudet ovat ennallaan, mutta tehot ovat paremmat kuin koskaan aiemmin Liigassa.

Keväällä 2015 Ohtamaa aloitti KHL-uraansa, jossa kertyi kolmisensataa peliä ja yksi mestaruus. Kotiseura Kärpät kävi liki uusinnan keväästä 2014. Mestaruus tuli, ja yksi takalinjojen yllättäjistä oli nuori Ahmat-kasvatti Markus Nutivaara.

Nutivaara osasi pelata, kuten muutkin ajan tunnetut ”ahmat”, Juhamatti Aaltonen ja Sakari Manninen. ”Nutista” tuli ensimmäinen Haukiputaan Ahmojen kasvatti, joka pelasi NHL:ssä. Vajaan kahden liigakauden kärppä pelasi loukkaantumisien repimänäkin lähes kolmesataa ottelua. Kova juttu. Nutivaaraa huomioidaan tänään Tappara-illassa. PS. Nutivaaran viimeinen ottelu Kärpissä oli ensimmäinen välierä Tapparaa vastaan huhtikuun ensimmäisenä 2016.

Julius Junttila teki torstaina tyylikästä historiaa. Kärppien viimeisimmän mestarikevään 2018 tehokkain kärppä antoi torstaina Turussa kolme maalisyöttöä. ”Julle” saavutti Kärpissä 300 tehopisteen rajan tyylillä: 130 + 170 = 300. Terveenä pysyessään Junttila ehtii tällä kaudella saamaan 500 runkosarjaottelua täyteen. Hänestä tulisi yhdeksäs kärppä, joka pelaa seurassa 500 ottelua tai enemmän.

Mutta tänään. Vastassa kivikova Tappara. Kirvesrinnat ovat viihtyneet Raksilassa. Erityisesti runkosarjassa, jossa aika päivälleen viiden vuoden sisään Kärpät ja Tappara ovat kohdanneet 12 kertaa. Tappara on voittanut otteluista yhdeksän. Raksilassa!

Tyly lähihistoria kaipaa pikaista oikaisua ja tänään on hyvä aloittaa. Liigamestari ja myös hallitseva CHL-mestari Tappara on Kärpille iso haaste! Voitto tänään tekisi päättyvästä vuodesta pikkuisen paremman ja lataisi itseluottamusta tulevaan vuoteen.

Kävipä niin tai näin: hyvää vuotta 2024 kaikille!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius