27.10.2023

Arttu Hyry, plussien mies. Viimeistään viime kaudella Hyry nousi Kärppien fanikulmauksen suosikkipelaajistoon. Plussia tuli lähes kaikesta mahdollisesta. Bonuksena voi pitää yhdeksän liigamaalia, joka on kova saldo takaketjujen mieheltä.

Hyryn hyvä tekeminen on jatkunut, mutta uroteot ovat roolittuneet vielä vahvemmin nelosketjun tavoiksi. Kovaa kamppailua vastustajien parhaita vastaan vaatii paljon. Pitää voittaa aloituksia ja pystyä kamppailemaan jäähyttömästi. Eikä sekään haittaa, että pystyy päättämään vaihdot maaliyritykseen ja aloitukseen vastustajan päätyyn. Seuraava ketju, olkaa hyvä…

Nelosen iso asia on, että ei ota takaiskuja, maaleja, omiin. Tässä Hyry-trio on ollut hämmästyttävän hyvä. Hyry on Liigan plusmiinus -tilaston kärkimiehiä, kolmantena tällä hetkellä. Tasakentällisin Hyryn henkilökohtainen saldo on 11-1!

Siis tasakentällisin (5 vastaan 5) ainoastaan yksi kiekko on painunut kärppämaaliin Hyryn ollessa jäällä. Hyry ketjuineen ei kuitenkaan pelaa mitään turvakiekkoa, vaan puolustaa voittamalla aloitukset, syöttämällä kiekot omille ja viemällä pelin hyökkäyspäätyyn…

Plusmiinus-tilasto ei ole kaikille täysin tasapuolinen, eikä sitä kannata hypnoottisesti tuijottaa pelaajia rankatessa. Monen kovan pelimiehen tilastoa rokottaa lopun takaiskut tyhjään omaan maaliin tasoitusta haettaessa.

Matti Keinosen kunniaksi nimetyn pokaalin voittaa nykyisin lähes poikkeuksetta hyökkääjä. Viimeksi puolustaja voitti tittelin kaudella 2013-14, jolloin palkinnon pokkasi Kärppien Ville Pokka saldolla +32.
Tuolloin Kärpillä oli yksi liigahistoriansa tasokkaimmista puolustuksista. Se auttaa, kun taakka jakautuu.

Kärppien tämän kauden puolustus vaikuttaa pelaaja pelaajalta ajateltuna hyvältä. Mikäli pakisto pysyy terveenä, niin osasto on Liigan huipputasoa. Kolmen HPK-illan aikana voisi tuijottaa tavallista tarkemmin tshekkipuolustajaa Martin Jandusia, joka on kunnostautunut tehoillaan ja paljolla peliajallaan. Jandus vaikutti alkuun kevyeltä liigapaineissa ja jäähyjä tuli, mutta joukkueen puolustuspelin selkiytyessä Janduskin on saanut kiekon nopeammin liikkeelle eikä ole joutunut vaikeuksiin ja siitä jäähypenkille.
Jandus on taustoiltaan suhteellisen tehokas ja Pokan tavoin viimeinen Tshekin liigan plusmiinustilaston voittanut puolustaja kaudelta 2020-21. Alkukauden liigatehot 0,5 pinnaa per matsi ovat hyvät.

Kärpät, Helsingin IFK ja Hämeenlinnan Pallokerho pelaavat tälläkin kaudella samassa välilohkossa ja kohtaavat toisensa kuusi kertaa. IFK:n kanssa Kärpät on ollut vaikeuksissa, mutta ”Kerhon” kanssa on ollut tasaista. Viime kauden kohtaamiset menivät tasan: kumpikin voitti kaksi kotipeliään ja hävisi yhden jatkoilla, pisteet kotijoukkueille 7-2,  yhteensä 9-9.

Tänään alkavien kolmen ottelun rupeaman ennakkoasetelmat ovat jälleen tasaiset. Kahdeksan ottelun kuntopuntarissa HPK:lla on kasassa 15 ja Kärpillä 13 pinnaa. Joukkueiden erikoistilannepelaaminen on aika samalla tasolla. Kärpät on kotijoukkueena kuitenkin suosikki. Siihen uskoen.

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Kärppien kokoonpano tänään:

Junttila – Bunnaman – Koivunen
Turunen – Kemppainen – Antonen
Björkqvist – Tiivola – Hermonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Jandus
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Kokko
(Westerholm)