02.02.2024

Kolme neljäsosaa runkosarjaa on takana, ja liigataulukko alkaa viimein revetä auki olevaksi haitariksi. Kärkikolmikko on irti ja jumbo on selvä. Hämeenlinnan Pallokerho ei pelaa playoffeissa. Viisi joukkuetta kamppailee sijoilla 9-13 ja tavoitteena paikka kymmenen joukkoon. Loput viisi pelaavat pääsystä kuuden kastiin, mutta ne ovat playoff-keväässä. Kärpät kuuluu viime mainittuun viisikkoon.

Kärpillä on täydet mahdollisuudet pelata itsensä kärkikuusikkoon. Se on viimeisten runkosarjaviikkojen maali tuloksellisesti. Pari tai kolme pelaajaa olisi edelleen toivomuslistalla. Täsmälöydöt voisivat kirkastaa kevään. Pelaajarinki on joka tapauksessa edelleen liian pieni.

Kärpillä on moni keväällä erityisen tärkeä asia kunnossa. Aloitusvoima on Liigan eliittiä. Aloitusvoima petaa pohjaa erikoistilanteille, jotka ovat Kärpillä liigan parhaimmistoa: ylivoima on kärkikuusikkoon tarvittavaa tasoa, samoin alivoima. Maalivahtipeli riittää unelmoimaan suuria. Tänään Kärppien maalissa pelaa Niclas Westerholm, mutta uskoisin Tomi Karhusenkin pääsevän vielä pelaamaan Nokia Arenalla. Keväällä kokenut Karhunen debytoi (!) Tampereen uudessa hallissa.

Miika Koivistolle tuli tiistaina sadas ottelu kärppänä, runkosarjassa. Jälki on ollut hyvää. Edellisen kärppäajan (2017-18) päätteeksi tuli mestaruus ja puolustajien jaettu pistekuninkuus. Koivisto on aina ollut tehokas puolustaja, myös tällä kaudella. Alkukaudesta oli ongelmia, joista vaietuin saattoi olla pelaamista haitannut kolhu. ”Manu” kuitenkin tunnetaan Kärppien valmennuksessa, ja vastuuta on riittänyt.

Vaasalaislähtöinen puolustaja on tottunut pelaamaan paljon. Liigakaudella 2016-17 Mikkelin Jukureissa Koivisto pelasi keskiarvoltaan eniten per peli, keskipeliaika oli 27, 13. Sen jälkeen kukaan ei ole Liigassa pelannut korkeampaa keskiarvoa.

Kärppien pelaajista Atte Ohtamaa otti liigahuiput kaudella 2021-22, peliaikaa peliä kohden 24, 56. Todettakoon Kärppien nykyisen päävalmentajan Ville Mäntymaan kellottaneen Jypissä keskisuomalaisten mestarikaudella (2008-09) peliä kohden sekuntia vaille 26 minuuttia!

Yli puolen tunnin kellottajia ei tilastoissa ole, ja yleensäkin, peliajat pyritään pitämään rajoissa, joissa pelaaja pystyy näyttämään parastaan, ja olemaan joukkueelleen eniten avuksi. Tällä kaudella Koivistolle on tullut ottelua kohden 21, 20 minuuttia. Se lienee aika lähellä ideaalia.

Tälläkin kaudella Koivisto on pelannut Kärpistä eniten, sairaslistalla oleva Atte Ohtamaa toiseksi eniten (20, 14) ja kolmanneksi isoimman peliajan on kerännyt Tommi Kivistö (19, 48). Martin Jandus (19, 00) pelaa myös isoja aikoja, kun on terveenä.

Koivisto ja Kivistö ovat Kärppien ainoat puolustajat, jotka ovat pelanneet tähän asti kaikki runkosarjaottelut (45). Puolustuksen vakiokuusikkoon lasketuista Joel Olkkonen on kokenut kohtuuttomasti epäonnea. Peleistä on jäänyt puolet pelaamatta. Toivottavasti ”Olkki” pysyy nyt loppukauden kunnossa.

Koiviston alussa mainituista tehoista käy todisteeksi ottelukohtainen teholuku. Kärppien tämän kauden joukkueen pelaajista Koivisto on kärppänä ollessaan neljänneksi tehokkain. Koiviston tavoin noin sata peliä Kärpissä pelannut Teemu Turunen on tehnyt Kärpissä parhaat tehot, 0,8 pinnaa peli.

Julius Junttila (lähes 500 ottelua) ja Ville Koivunen (puolitoistasataa peliä) saavat ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi 0,62. Koiviston luku on 0,6. Itse pidän hyökkääjälle hyvänä lukua 0,5 per peli, puolustajalle 0,3. Tietysti roolista riippuen.

Koivistosta vielä huomionarvoinen seikka. Hän pelaa lähes jäähyttömästi. Ainoastaan kolme kaksiminuuttista 45 ottelussa on yli kaksikymmentä minuuttia peleissä pelaavalle puolustajalle uskomattoman vähän!

Kärpät on ollut kohtuullisen hyvä alivoimalla, ja hyvä ylivoimalla. Ikävä kyllä, Kärppien vastustajat eivät juuri tunnu rikkovan Kärppiä. Kärpät saa peleissä 2-3 ylivoimaa. Vastustajien jäähymäärät eivät juuri riitä ”maalitakuuseen”, sillä Kärpät tekee maalin joka neljännessä ylivoimassaan, noin keskimäärin. Kovia vastaan maalit olisi kuitenkin tehtävä juuri ylivoimissa. Teemu Turusta vastaan muut liigalaiset ovat jo oppineet pelaamaan, joten harvoihin ylivoimiin tarvittaisiin lisävariaatioita.

Tämän päivän ennuste Tampereen keskustaan: Alkuviikon kahden voitetun pelin tuomassa myötätuulessa Ilves tulee alun todella lujaa. Meno kyllä tasaantuu, ja sitä rauhallisemmaksi se käy, mitä paremmin (takaiskuitta, jäähyittä) Kärpät alkumyrskyn kestää. Huomenna voi olla vieläkin tyynempää.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Hyökkääjä Connor Bunnaman on loukkaantumisen vuoksi sivussa tämän viikon Ilves-otteluista. Kärppien kokoonpano tänään Tampereella:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Tiivola – Björkqvist
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Koivisto – Berglund
Paaso – Jandus
Kivistö – Pieniniemi
Olkkonen

Westerholm
(Karhunen)