12.10.2023

Iso paha IFK! Niin se on ollut monelle böndelle. Usea Stadin kingien kannattaja uskoo ja rakastaa ajatusta, jossa juntteja juntataan kaukaloon laitaan. Jollette usko, niin menkää katselemaan ja kuuntelemaan Nordiksen elämää. Huuto ja pauhu hetki ennen punaisen taklausohjuksen osumaa laidalla peippailevaan vieraspelaajaan jää mieleen.

IFK on säilyttänyt brändinsä. Ainoastaan lopullinen menestys on jäänyt puuttumaan, Kanada-maljaa ei ole Stadiin kannettu 2000-luvulla kuin keväällä 2011. IFK:n hallin katossa roikkuvan viimeisen mestaruuslipun jälkeen Oulun Raksilan kattoon on nostettu kolme lippua. Mutta, kuitenkin, myös Kärpät on potenut syvää apatiaa punaisten hallissa. Mestaruusvuosinaankin. Jotain kummaa taikaa Nordiksessa on. Helsingin IFK on Kärppien liigahistorian vaikein vastustaja, Oulussa ja Helsingissä. Se on ollut sitä lähes aina, myös viime kaudella.

Kärpät ja HIFK pelaavat samassa välilohkossa Hämeenlinnan Pallokerhon kanssa. Muut liigajoukkueet kohdataan runkosarjassa neljästi, oman lohkon joukkueet kuusi kertaa. Viime kaudella IFK:n ja Kärppien keskinäisten otteluiden pisteet menivät IFK:n pussiin 15-3! Kärpät sai kuudessa ottelussa kiekon kahdeksan kertaa IFK:n maaliin. Ei hyvä. Runkosarjan lopuksi IFK ja Kärpät päätyivät sijoille 6 ja 7. Keskinäistä eroa pinna. Jos pisteet olisivat jakautuneet päinvastoin, olisi Kärpät ollut runkosarjan kolmas tamperelaisten jälkeen. IFK olisi valunut kymmenenneksi. No, ei jossitella. Ihmetellään vaan.

Tänään Kärpillä on jälleen mahdollisuus näyttää pohjoisen sitkeyttä – ja ottaa voitto! Urakka on kova, mutta oululaisten pelillinen suunta osoittaa ylös. Viiden ottelun kuntopuntarissa Kärpillä on kärkipisteet (12).

IFK oli kauden alla suurin mestarisuosikki. Stadilaiset hävisivät kauden ensi-iltansa mestari-Tapparalle, mutta sen jälkeen IFK on ottanut pisteen tai pisteitä jokaisesta yhdeksästä runkosarjapelistään.
Täysi halli odottaa kiivasta iltaa. IFK:n taklausrohkeutta lisää erinomaisesti toimiva vajaapeli. Joukkue on saanut syksyn peleissä 27 kaksiminuuttista, joissa ainoastaan kahdesti jäähy on loppunut kesken vastustajan osumaan.

Kärpät on IFK:n tavoin saanut vähän jäähyjä ja vajaapeli on kestänyt hyvin. Eilisen SaiPa-pelin jäähymääriä ei kuitenkaan kestä ottaa, IFK:n tulivoima on huomattavasti SaiPaa tarkempaa.

Kärppien vieraspelit ovat sujuneet hyvin. Avauksessa Lahdessa tuli Pelicansille tappio, sen jälkeen Kärpät on kaapinut täydet pisteet Vaasasta, Jyväskylästä ja Lappeenrannasta. HIFK ei ole tällä kaudella loistanut tuloksellisesti kotonaan. Neljä ottelua, joista ainoastaan KooKoo-ottelusta kotijoukkue on saanut täydet kolme pistettä. IFK:n kotipeleistä muut kolme ovat ratkenneet vasta rangaistuslaukauskisassa. Keitä ovat Kärppien rankkuspesialistit? Ville Koivunen, Teemu Turunen, Marko Anttila, Arttu Hyry

Kärpistä on kasvanut viime kausina useita lupaavia nuoria maalivahteja. Tänään on Niklas Kokon vuoro näyttää osaamistaan.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius