21.12.2023

Lahtelaisessa jääkiekkoilussa on aina ollut reipasta menoa. Reipas on ollut lahtelaisen kiekkoilun perusnimi siinä kuin Jussit Seinäjoella. Pelicans aloitti lentonsa 1990-luvun puolivälissä ja senkin jälkeen meno on ollut reipasta. Kärpät on useasti ollut kovassa paikassa lahtelaisten kanssa, onpa sitten pelattu jotakin Reipasta tai Pelicansia vastaan: uusintaottelu noususta, liigakarsinnat ja Liigan playoffeja. Yhteinen nimittäjä on ollut, että tunnetta on riittänyt. Muistot ovat sekä seuroissa että kannattajien mielissä makeina tai happamina, keväästä riippuen.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti, kumpikin on voittanut kotipelinsä. Kun Kärpät isännöi viimeksi Pelicansia, oli lahtelaisjoukkue siipi maassa – katkera Raksilan tappio lisäsi taakkaa: Pelicansin 12 ottelua oli tuottanut yhdeksän tappiota! Hopeajoukkue oli kriisissä, jopa Tommi Niemelän hymy saattoi olla hukassa. Nyt ”Pelsut” on kerännyt 12 viime ottelustaan yhdeksän voittoa!
Kärppien tilanne tiedetään. Tappioita on tullut ja päävalmentaja Lauri Marjamäki on erotettu. Tiistain Vaasan ilta ei muuttanut maailmaa, Ville Mäntymaan komennossa pelannut Kärpät hävisi.

Paluun kotijäälle pitää parantaa Kärppien tekemistä. Ennen joulukuun alun 0-7 rökäletappiota Helsingin IFK:lle, Kärpät oli voittanut seitsemän kahdeksasta edellisestä kotipelistään. Kärpät on ollut Liigan kolmanneksi paras kotijoukkue.

Kärppien viime aikojen vaisuutta ja pisteiden keruun hitautta selittää koti- ja vieraspelien tasoero. Kärpät on pelannut seitsemästä viime ottelustaan kuusi vieraissa, yksi voitto…

Viimeinen peli ennen joulua. Kotona. Pelicansin lentokelistä huolimatta tehtäväkuva on selvä: voitto! Edellisessä Raksilan kohtaamisessa tähdet olivat kohdallaan Kärpille. Tänään pitää jäällä olevien tähtien näyttää loistonsa eikä toivoa ihmettä.

Kärppien on tiistain Vaasan pelistä parannettava lähes joka osa-alueella, mutta tulosta ajatellen varsinkin erikoistilannepelaamista. Kärpät on ollut illan vastustajaansa parempi sekä ali- että ylivoimassa. Niemelän Pelsu ottaa varsin vähän jäähyjä…

Vieraiden mielenkiintoinen paluumuuttaja Antti Tyrväinen on vastoin kaikkien vastustajien toiveita jälleen tömäyttämässä taklauksiaan ja aiheuttamassa kaaosta kulmissa. Silmät auki kaukalossa ja katsomossa, Tyrväinen on roolinsa täydellisimpiä toteuttajia. Mutta, jäähyjä – ja kun Tyrväisen pelin kiintiöjäähy tulee, niin Kärppien ylivoiman on käytävä tipetitap – maali!

Liigan maalikuninkuuskisassa mukana oleva Teemu Turunen on kahden maalin päässä sadasta liigamaalista. Raja menee tällä kaudella rikki, mitä nopeammin sen parempi. Joulun alla voisi toivoa, että Turunen osuu tänään. Seuraava maali on miehen liigamaali numero 99.
Maaleja pitää tulla muualtakin kuin Kärppien kärkiduon mailoista. Turunen on osunut neljätoista kertaa ja Ville Koivunen kymmenen kertaa. Nelosketju paukuttaa tasokkaasti peliaikansa ja roolinsa huomioon ottaen: Aleksi Antti-Roiko (5) – Arttu Hyry (5) – Marko Anttila (6). Tähän asti Nelonen on Liigan ykkönen roolissaan.

Jos on Tyrväinen pahan pukin maineessa, niin on Kärppienkin ringissä mies, jolla on maine – Nick Ritchie! Mielenkiintoista nähdä Ritchien tämän päivän kunto, hän pelaa Raksilassa vasta kauden toisen ottelunsa. Ensi-illassa Raksilassa mies ehti pelata ainoastaan viitisen minuuttia.

Jännittävää liigailtaa ja hyvää joulua!

Kirjoittanut: Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Ritchie – Bunnaman – Junttila
Korpimäki – Tiivola – Gunler
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Jandus
Ohtamaa – Paaso
Kivistö – Olkkonen
Juusola

Westerholm
(Karhunen)