27.01.2024

Sunnuntai 11. huhtikuuta 2004, Raksila. Liigakauden viimeinen maali jatkoajalla käynnisti Oulussa juhlan, jota tänään muistetaan, ehkä juhlitaankin. Ari Vallinista tuli kärppäkannattajien ikoni. Jatkoajan maali oli illan ainoa, ja tuo osuma teki Kärpistä Suomen parhaan jääkiekkoseuran.
Se hetki taisi olla lopullinen käänne liigahistoriassamme: Turun Palloseuran aika huipulla oli päättymässä ja Kärppien alkamassa. Kärpät oli kasvanut ohi runkosarjavoittaja Tepsin. Ennen kautta 2003-04 Kärpät oli sijoittunut ainoastaan kahdesti (1987, 2003) turkulaisia paremmin. Kevään 2004 jälkeen TPS on neljästi ollut runkosarjassa Kärppiä korkeammalla.
Tuon kevään 2004 jälkeen Kärpät on ollut finaalissa kahdeksan ja TPS kolme kertaa. Yhteensä 11 finaalia, mutta ei enää kertaakaan vastakkain. Eikä ennen kevättä 2004.

Viime kausi oli molemmille pettymys. Kärpät oli runkosarjassa seitsemäs ja Tepsi yhdeksäs. Lisäksi kumpikin putosi heti ensimmäisellä playoff-kierroksella. Tällä kaudella molemmilla on kuurauksen paikka. Isojen on palattava isoiksi. Viime päivien uutiset eivät tosin lupaa hunajaa turkulaisille…

Ennen illan peliä Kärpät on sijalla kuusi ja TPS kahdeksantena. Runkosarja loppuu puolentoista kuukauden päästä, ja on selvää, että ainakin jommallekummalle joukkueista runkosarjasta tulee iso pettymys. Kuuden joukkoon pelaaminen onnistuu korkeintaan toiselta, mutta ainakin jompikumpi joutuu aloittamaan playoffit raastavalta ensimmäiseltä kierrokselta.

Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa sekä Kärpät että TPS on pelannut hyvin. Joukkueiden menestyksissä on eronsa. Kärpät on pelannut tuottoisasti vieraskaukaloissa, TPS on ollut voimissaan Turku-hallissa. TPS on ollut reissupeleissään todella huono, Saimaan Pallokin on kerännyt kyliltä Tepsiä enemmän pisteitä.

Kärpät voi vielä uskoa sijoihin 4-5, mutta se vaatii pientä terästäytymistä kotipeleissä. Kärpät on pelannut tänä vuonna ainoastaan kaksi peliä kotona. Koti- ja vieraspelien suhde onkin melkoinen: jäljellä on 11 koti- ja ainoastaan kuusi vierasottelua. Kotivoimalla Kärpät voisi pelata itsensä hyviin asemiin ennen maaliskuun puolivälissä alkavia playoffeja.

Tänään Raksilassa siis muistellaan kevättä 2004. Ilmassa on nostalgian ja juhlan tunnetta. Yleensä juhliva joukkue häviää, väitetään. Tänään Kärppien ei oikein kestä hävitä. Täyden hallin ja pelaamisen kevään 2004 mestareiden edessä luulisi lataavan isännät.

Illan arvoituksellisuutta lisää Kärppien poissaolijoiden määrä. Kärppien kauden jokaisessa pelissä pelannut Teemu Turunen on kuitenkin mukana. Hän pelaa tänään sadannen runkosarjaottelunsa kärppänä. Maaleja 99 pelissä on tullut 37. Hieno määrä maaleja, joista 21 on tullut tällä kaudella.

Kärppien ylivoima on tänä vuonna ollut hyvä, osumia on tullut miesylivoimalla 31. Turunen on tehnyt näistä ylivoimamaaleista yhdeksän, joka kolmannen. Juhlapeliään pelaavalta Turuselta tilaukseen siis voittomaali ylivoimalla. Lisähaasteena se tosiseikka, että TPS on ollut liigan eliittiä alivoimalla.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Hyökkääjät Joonas Kemppainen ja Noel Gunler sekä puolustaja Atte Ohtamaa ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa illan kokoonpanosta. Kärpät tänään: 

Turunen – Bunnaman – Koivunen
Junttila – Tiivola – Björkqvist
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Koivisto – Berglund
Paaso – Jandus
Kivistö – Pieniniemi
Tyni

Karhunen
(Westerholm)