06.04.2024

Entinen Pelicans-päävalmentaja ja Tappara-legenda Ville Nieminen on lausunut kiekkoväelle tutuksi tulleen totuuden: ”Kun haluat pizzaa, mene pizzeriaan. Kun haluat tehdä maaleja, mene maalille!” Ville Niemisen viisaus pätee, maalilta maalit tehdään. Helsingin IFK ei juurikaan päässyt lahtelaisten maalille, ja tulos tiedetään.

Kärppien pitää päästä maalille. Playoff – otteluissa tulee vähän maaleja. Kolmella maalilla voittaa ottelun. Faktan ja mutun yhdistelemänä huomaan välierissä pelaavien joukkueiden yhteisten maalimäärien tukevan väittämää.

Neljä välieräjoukkuetta on pelannut yhteensä 30 ottelua, joissa 26 ottelussa voittoon on riittänyt kolme maalia. Ainoastaan neljä kertaa on tarvittu neljä maalia, nekin jatkoajalla.

Kolme maalia. Ei pitäisi olla aivan mahdotonta, mutta töitä se teettää. Maskipelaaminen ja vastustajan maalin lähireviiriltä tehdyt ohjurit tekevät vierasveskarin peli-illasta tukalan. Maalille siis kannattaa edelleen mennä, jos haluaa maaleja – ja voittaa. Lahdessa Kärpät kävi maalilla, nyt siellä pitää käydä ja pysyä, tilanteen mukaan.

Pelicansin pienestä kaukalosta puhutaan paljon. Lahtelaisjoukkue on kotonaan ahtaassa kaukalossaan, jossa pääsee vastustajan kylkeen kiinni. Salliva tuomarilinja auttaa pienen jään jarrumiehiä. Painimalla tai runttaamalla ei tahdo päästä Pelicansin boksipuolustuksen sisään ja maalintekopaikoille.

Raksilassa Kärppien eväät voivat olla paremmat. Yli sata neliötä (!) isompi kenttäpinta-ala antaa tilaa tulla vauhdilla maalipaikoille. Raksilassa on paremmat (leveämmät) kiihdytyskaistat, joilla voi kerätä maalinruokintapaikoille vievän vauhdin.

Kärppien on löydettävä vauhti ja liike, jotta voitto tulee, ja voitot tasataan. Osa kärppäläisistä soveltuu paini- ja kamppailupeliinkin, mutta vauhdikkaimmat laitahyökkääjät voisivat haastaa pelikaanipuolustusta täydellä kaasulla.

Kärppien on tuloksellisesti parannettava viidellä viittä vastaan pelaamisessa, mutta kova vauhtipeli, jos siihen pystytään, tuottaa vastustajalle väsymystä – ja rikkeiden riski jäähyjä. Ylivoimapeli on ollut Kärppien terävin kynsi, vajaapelissä kaivataan paluuta talven tasoon.
Tämän välieräparin maalivahtipelistä on puhuttu paljon ja puhutaan varmasti jatkossakin. Tänään Pelicans-vahti Niklas Kokon haastaa Niclas Westerholm. Kokolle tämä peli on yhdeksäs perättäinen playoff -peli, Westerholmille ottelu on neljäs, jotka ovat tulleet tahdilla joka toinen Kärppien pudotuspeli.

Illan kokoonpanoissa on säätöjä, joista huomio kiinnittyy Pelicansin puolustukseen. Kuusi pakkia, joista ainakin parin liikettä ja vauhtikestävyyttä kannattaisi Kärppien vauhdikkaimpien luistelijoiden mitata vaihdosta toiseen.

Kärppien ja Pelicansin välieräilta alkaa Raksilassa kello 17. Sinne!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Junttila – Tiivola – Antonen
Björkqvist – Korpimäki – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Westerholm
(Karhunen)