20.09.2023

Kaksi hopeaa ja pettymykseen päättynyt satavuotisjuhlakausi. Siinä Kärppien tämän illan vieraan, Turun Palloseuran viimekausien kuulumiset. Ei hirveän paha lähihistoria, mutta viime kausi maistui kaikkea muuta kuin hunajalle. Juhlakaudelta odotettiin paljon enemmän, kymmenes sija ei ollut kympin suoritus. Vähän samaa tunnelmaa kuin Kärppien kevättodistuksen yhdeksäs sija. Liigan kumpikin suurseura haluaa parantaa – ja parantaa.

Ennen kuin pohditaan tulevia, niin hämmästellään Kärppien ja Tepsin kahden viime kauden keskinäistä tasaisuutta: Kahdeksan keskinäistä ottelua, joissa voitot tasan 4-4, pisteet samoin 12-12 ja maalitkin 20-20. Kaikki ottelut ovat päättyneet maalin erolla, ja muuten, peleistä puolet on mennyt jatkoajoille. Niistä kumpikin on voittanut kaksi!

Liigaa on pelattu viikko ja ensivaikutelmat tehty. TPS johtaa sarjaa ja paluumuuttaja Petrus Palmu osuu edelleen. Turussa liigakasteensa ja Vuoden tulokkaan tittelin kaudella 2017-18 voittanut Palmu on Tepsin tulostorpedo. Häntä kannattaa pitää silmällä, hän on kolmen pelin jälkeen sadan pisteen tahdissa.

Kärppien vastapaino Palmulle on Julius Junttila. Viime kauden viimeisen TPS-pelin ratkaisija Junttila on alkukauden kahdella maalillaan 60 osuman tahdissa. No, Junttilan ja Palmun tahti ei pysy samana, mutta ei tarvitsekaan.

Junttilalta voisi kuitenkin tällä kaudella odottaa sitä kaivattua 20 maalin rikkomista. Se on ”Jullelle” hyvinkin mahdollista. Urallaan mies on paukutellut kahdella kaudella 19 osumaa.

On helppo olla sitä mieltä, että Junttila on hukannut maalipaikkoja, mutta on niitä osumia tullutkin, Liigan runkosarjassa jo 126 osumaa. Seuraavalla maalillaan Junttila sivuaa Kari Jalosen maalimäärää (127) Kärpissä. Junttilan runkosarjamaali numero 128 vie hänet Kärppien kaikkien aikojen liigamaalareissa neljänneksi! Edellä ovat Mika Pyörälä (216), Kai Suikkanen (175) ja Markku Kiimalainen (159). Muistutettakoon tässä samalla, että kumpikin on valittu kertaalleen Liigan parhaaksi pelaajaksi. Junttila Palmun tulokaskaudella 2017-18 ja Palmu Mikkelin Jukureissa kaudella 2021-22.

Yksi illan mielenkiintoisimmista pelaajista on TPS:n Viljami Marjala. Viime kaudella Tepsin liigarinkiin murtautunut kärppäkasvatti Marjala, 20, on johtanut turkulaisten kolmosketjua kauden kolmessa ensimmäisessä liigapelissä.

Viime kaudella Kärppien erikoistilannepelaaminen oli historiallisen heikkoa. Alivoimapelin prosentit ovat kahden pelin jälkeen huonot, mutta uskon parempaan tähän ja huomiseen päivään. Tepsi on saanut kokeilla 14 kertaa ylivoimaa, ja onnistunut kolmesti. Se on hyvää tasoa. Kärppien vajaapelaamisen itseluottamukselle olisi herkkua kestää TPS:n mahdolliset ylivoimat.

Kärppien ylivoimassa on tehty kaksi maalia viidestä yrittämästä, se on kovaa jälkeä. Tepsin alivoima on antautunut ainoastaan kerran, vaikka vastustajat ovat saaneet kokeilla 12 kertaa. Huipputason vajaapeliä.
Kärpillä on Tepsiä paremmat aloittajat ja hyvät ylivoimapelaajat, kermana Miika Koivisto ja Trevor Mingoia.

Ylivoimamaaleja odotellessa…

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius