11.10.2023

”Mieluummin iso kala pienemmässä lammikossa kuin pieni isossa”, on sanonta, joka sopii Saimaan Pallon kärkimieheen Antti Kalaputaaseen. Kärpät vierailee tänään Kisapuistossa, ja kummallakin joukkueella on pelaaja, jota erityisesti tuijotetaan.
Kalapudas pelaa hyvää kautta ja on joukkueensa tehomies ja suunnannäyttäjä. Tasaisesta tehosta kertoo se, että mies on tehnyt vähintään pisteen yhtä vaille kaikissa kauden liigaotteluissa. Mutta se pisteetön peli osuikin mielenkiintoisesti Raksilan iltaan Oulussa vajaa kaksi viikkoa sitten.

”Kalis” on pelannut yli 400 liigapeliä ja niistä reilut sata Kärpissä. Kärpät on Oulaisista lähteneen pelimiehen lähintä reviiriä ja olisi luontainen oma seura. Mutta kun ei ole. Kalapudas ei ole kärppänä onnistunut. Ison seuran riveissä on tullut nihkeästi tehoja – ja peliaikaa. Muualla, pienemmissä seuroissa on kulkenut. Lainakäynti Kuopiossa voidaan sivuuttaa, mutta muissa seuroissa (Sport, JyP, SaiPa) on tullut tehoja keskimäärin puoli pinnaa per peli. Se on jo hyvää liigatasoa. Miksi ei sitten Kärpissä, kun Vaasassa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa peli tuntuu kotoisammalta? Ehkä syynä on, että Kalis ei ole riittävän iso kala Kärpissä. Yhdelläkään kärppäkaudella Kalapudas ei ole lähtenyt syksyyn joukkueensa ykkössentterin statuksella. Tosin, Kärpillä on ollut kaudesta toiseen kovia kansainvälisen tason pelaajia sentteriosastolla. Selvää on, että Kalapudas lähtee Kärppiä vastaan armottomalla asenteella, näyttö mielessä. Miehen alkukausi lupaa hyvää, sillä koskaan ennen ei mies ole pelannut yli pinna per peli kautta näin pitkään.

Kärppien riveissä on viime kausien saipalaisia. Molemmat maalivahdit Niclas Westerholm ja Niklas Kokko sekä puolustaja Joel Olkkonen pelasivat viime kaudella keltamustissa. Kaikki kolme ovat tänään Kisapuistossa. Kisapuiston yleisö tuijottaa erityisesti maalissa pelaavaa Westerholmia. Tällä viikolla 200 liigaottelua täyteen saavan Westerholmin alkukausi lupailee uran parasta kautta. Kausi näyttää.
Viime kauden lopussa SaiPan maalilla torjunut Kokko on Kärppien kakkosena.  Paluun kokoonpanoon tekevä puolustaja Olkkonen pelaa ykköspakkiparissa Miika Koiviston kanssa.

Kuten tiedämme, Kärpillä on käynnistymässä kolmen ottelun viikko. Tänään Kärpät kohtaa SaiPan Lappeenrannassa, huomenna torstaina IFK:n Helsingissä ja lauantaina Lahden Pelicansin Oulun Raksilassa.
Viikon tärkein peli on tänään. Niin se aina. Tänään.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Puolustaja Victor Berglund jäi sairastumisen vuoksi pois vieraspelireissulta, eli miestä ei nähdä pelaavassa kokoonpanossa tänään Lappeenrannassa.