24.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärpät on käynyt monessa liigaillassa Kuopion Niiralassa. Kiekkoillan isäntänä on ollut KalPa, ja harvassa ovat ne kerrat, jolloin vastustajan kokoonpanossa ei ole ollut Kapasia. Tämä viikonloppu ei ole poikkeus.
Kolmannen polven kiekkolupaus Oliver Kapanen edustaa tänään ja todennäköisesti huomennakin kiekkosukuaan. Ex-maalivahti Kimmo Kapasen Oliver-poika on todennäköisesti sukunsa ainoa, joka on edustanut myös Kärppiä. Hän pelasi viime kaudella kaksi peliä lainalla Kärpissä.

Tänään kantaisä Hannu Kapanen tuli kutsumatta kärppäpelaajien aamupalapöytiin. Savon Sanomissa Kapanen otti kantaa Liigan maalineduspelitapaan. ”Hanneksen” mielestä mm. kalpalaiset ovat saaneet kohtuuttoman kovaa poikittaista mailaa. Onko näin, vai taktikoiko Pappa—Kapanen illan peliä ajatellen? Savolaisista ei koskaan tiedä.

Kärppien ja KalPan kohtaamiset ovat usein taitojääkiekon vauhdikkaita näytöksiä. Peleissä on menty eikä meinattu. Tänäänkin mennään lujaa, mutta pelin panokset estävät täydellisen karusellin tai naattimisen, mistä Savossa usein puhutaan.

Kummankin joukkueen tavoite on pelata itsensä kuuden parhaan joukkoon ja välttää sijoilta 7-8 kevätjäille joutuvien raastavat playoff-paineet – ja riskin pudota pelistä heti kättelyissä.

Sijat 4, 5 ja 6 ovat vielä pelattavissa. Nelossija olisi herkkusijoitus: välttyminen ensimmäiseltä playoff-kierrokselta ja kuin bonuksena kotietu puolivälieriin sarjaviitosta vastaan.

Kärpät ja KalPa ovat pelanneet viime ajat tavoitteittensa tahtiin – hyvin! Viimeisen 12 ottelun kuntopuntarissa joukkueet ovat Liigan kaksi ensimmäistä tasapistein… Se on hyvin, sillä kummallakin on erikoistilannepelaaminen heikkoa.

Kumpikin joukkue on maineeltaan perustellusti pelaavia ja ”siistejä” joukkueita. Tällä kaudella Kärpät on ollut sarjan vähäjäähyisin joukkue. Esimerkiksi KalPa on ottanut parisen tuntia enemmän jäähyjä kuin Kärpät. Kuluvan kauden KalPa on ollut totuttua häijympi.

Erikoistilanteet ja maalivahtipeli ovat kuitenkin tänäänkin katseitten alla. Kaksi nuorta maalivahtia pääsee tänään näyttämään parastaan. KalPan maalissa on Oliver Kapasen tavoin viime kaudella kaksi peliä Kärpissäkin lainalla torjunut Juha Jatkola. KalPan hyökkäyksiä torjuu Leevi Meriläinen.

Joukkueet ovat kohdanneet tämän kauden Liigassa kahdesti. Oulun marraskuun alun viikonlopussa Kärpät voitti perjantaina voittomaalikisassa 4-3 ja lauantai-illan vei KalPa 4-1, keskinäisten pelien pisteet siis KalPalle ennen tätä iltaa 4-2.

Kärpiltä on poissaoloja lähinnä hyökkäysosastolla, mutta paikallaolijat ratkaisevat myös tänään voittajan ja pisteitten osoitteen.
Tämän viikonlopun panokset tiedetään isoiksi, joten luvassa on hieno kiekkoviikonloppu.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius