04.11.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Turussa kitkeränmakuisen tappion keskiviikkona kärsinyt Kärpät saa tänään ja huomenna vastaansa kuopiolaisen KalPan. Kaksoisottelu kuopiolaisia vastaan on tuttua touhua, sillä myös viime kaudella pelattiin kaksoispelit sekä Kuopiossa että Oulussa. Samaan malliin pelataan tälläkin kaudella. Nyt Raksilassa ja helmikuun lopulla Niiralan montussa.

KalPa pelasi Liigaa 1980-luvulta vuosituhannen vaihteeseen, kadoten Kärppien liiganousun aikoihin konkurssiin ja Mestikseen. KalPan nousu Liigaan tuli kahden Mestis-mestaruuden jälkeen keväällä 2005 päävalmentajanaan Mika Pieniniemi.

KalPa ei ole Liigan jättiläisiä ja sen runkosarjan päävastustajiksi ovat kasvaneet Kärpät, Helsingin IFK ja JYP Jyväskylästä. JYP lähivastustajana ja IFK maakuntien yleisinhokkina. Miksi sitten Kärpät?
Kärpät on iso ja Savon naapurissa. Kärppien kaato on aina paraatin paikka! Kovana kotijoukkueena KalPa kaataa Kärpät yleensä Niiralassa, jos kaataa. KalPan 2000-luvun uusnousun ensi-ilta syyskuussa 2005 Niiralassa käy vieläkin joillekin kipeää. Hehkutettu liiga-avaus ja Kärpät kävi voittamassa 9-1, tervetuloa Liigaan KalPa.

Nykypäivän KalPa tavoittelee kaudesta toiseen runkosarjasta sijaa, joka toisi playoff-paikan. Kevätjäillä sitten kalastellaan yllätyksiä, joita aina joskus tuleekin. KalPan muikeimpiin menestyksiin kuuluu ainakin seurahistoriaa vapaasti tulkiten kevät 1991. Silloin JyP HT:n päävalmentaja Hannu Aravirta kertoi playoffien ennakkoinfossa maukkaan suunnitelmansa: Ensin syödään mustamakkarat (Tappara), sen jälkeen nautitaan kalakukkoa (KalPa) ja lopuksi päälle maukasta hunajaa (TPS).

Kuopion kalakukot kuitenkin voittivat välieräsarjan 3-0 ja pelasivat finaaliin asti. KalPan hopeakauden pääkalakukkona hääri Juha Junno, joka kauden päätyttyä sai Vuoden valmentajan palkinnon.

Tällä hetkellä KalPa pelaa keskiryhmässä, mutta voittaessaan Raksilassa KalPa nousisi ohi Kärppien taulukon yläkertaan. KalPa on vahva kotijoukkue, mutta hyvin puolustava joukkue saattaa yllättää isojakin… Tällä kaudella KalPa on voittanut kylillä IFK:n (0-3) ja Turun Palloseuran (0-4). Ja vaikka maalilla ei enää pelaa nollapelikuningas Eero Kilpeläinen! KalPa on löytänyt savolaisen seuraajan – Juha Jatkolan. KalPa-kasvatti on parikymppinen maalivahtilupaus, joka pelasi viime kaudella Kärpissäkin kaksi peliä lainalla. Kasvattajaseuran ykkösmaalivahdin paikkaa havitteleva Jatkola on pelannut tällä kaudella kolme nollapeliä.

KalPan maalit junaillaan yleensä samojen miesten mailoista. Tuomas Kiiskinen ja Jaakko Rissanen ovat omia poikia, jotka ovat saaneet seuraansa tamperelaislähtöisen Aapeli Räsäsen, yhden syksyn komeetoista. Räsänen valittiin myös Leijonien Karjala-turnauksen joukkueeseen. Kärpistä Karjala-turnaukseen lähtevät Tommi Kivistö, Marko Anttila ja Teemu Turunen.

Kärpät on ennakkoon illan suosikki muutenkin kuin kotikaukalosta johtuen, mutta isäntien pitää olla vahva ja nopea, sillä KalPa pistää silloin tällöin.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius