10.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Tampereen Ilves voitti viime kaudella liigapronssia. Täydet katsomot ja mitali runsaan kahden kuivan vuosikymmenen jälkeen on ladannut kuluvaan kauteen isot odotukset. Joukkue näyttääkin mestarikelvolta siinä kuin paikalliskilpailija Tappara ja Kärpät tai Helsingin IFK ja Rauman Lukko tai Turun Palloseura…

Ilves hankki kesällä puolustukseen lisäkynsiä ja syyskuun puolivälissä valmennustiimiin liittyi Ilves-ikoni Raimo Helminen. Se vaikutti isolta uutiselta, kunnes…

Olin Kärppien kanssa Porissa lokakuun alussa, kun Ilves iski jälleen: Jouko Myrrälle lopputili, Antti Pennanen Ilveksen päävalmentajaksi. Viikkoa aiemmin Kärpät oli hävinnyt Tampereella Ilvekselle ja tupsukorvat kiitivät sarjakärjessä.

Ilveksen kylmän katseen suunta oli selvä: hopeakylkinen Kanada-malja! Edellisestä mestaruudesta on aikaa pian 40 vuotta, ja se on pitkä aika Tampereella. Tapparan miäs saattaa väittää, että vuoden 1985 mestaruuskuva on mustavalkoinen.

Kausi kaukalossa on mennyt pitkälti Ilveksen toivomaan tahtiin. Kauden aikana rajusti kilpavarustellut Tappara on pysynyt iskuetäisyydellä, muut takana. Lukko on jossain vaiheessa livahtanut tutkan tavoittamattomiin ja raumalaiset ovat matkalla kohti historiansa toista runkosarjavoittoa.

Kärppien syksyn ja alkutalven tekemistä on haukuttu kuorossa. Tilanne helmikuun alussa ei kuitenkaan näytä toivottomalta ja mikä yllättävääkin: Kärpät on ollut hyvä kärkiporukoita vastaan. Parempi kuin huutaessa on huomattukaan.

Kärppien ja Lukon runkosarjan keskinäisten pelien voitot ovat 2-2, ja pisteet Kärpille 7-5. Mestari-Tapparan kanssa on samoin, voitot 2-2 ja pisteet Kärpille 7-5! Lukkoa tai Tapparaa Kärpät ei enää runkosarjassa tapaa, mutta Ilveksen kanssa vietetään vielä kaksi petojen iltaa. Kärpät voitti syksyn Raksilan kohtaamisen 3-0, mutta hävisi Tampereella 3-1. Pisteet Ilveksen kanssa ovat 3-3. Tämän illan jälkeen on vielä yksi kohtaaminen runkosarjan viimeisellä viikolla Raksilassa…

Mutta, mennään tähän iltaan. Ilves on loistanut kuluvalla kaudella lähes kaikin tavoin: hyökkäyspelin mielikuvituksella, tiiviillä puolustuksella ja erinomaisella erikoistilannepelaamisella. Lisäksi tähdet ovat olleet tähtiä.

Millä Kärpät katkoo Ilveksen kynnet? Ensinnäkin, joukkueiden tuloskäyrät ovat olleet viime ajat eri suuntaiset. Viimeisen kymmenen pelin otannassa Kärpät on ollut vahva. Ilveksen puolustuspeli on kestänyt, mutta muilla osa-alueilla on ollut painumaa. Kärpillä ovat tehot löytyneet, oho-maalit omiin vähentyneet ja erikoistilannepelaaminen parantunut. Kärppien keskushyökkääjien aloitusvoima on myös kääntänyt pelejä, kiekon pitäminen syö vähemmän energiaa kuin sen jahtaaminen. Ilves tosin on myös ollut vahva aloituksissa.

Todettakoon Kärppien tehneen Nokia Arenalla ainoastaan kolme runkosarjamaalia Ilveksen verkkoon. Osujat ovat Arttu Hyry (2) ja Teemu Turunen. Jotain tuttua viime ajoilta?

Turunen on noussut tehoillaan Kärppien kultakypäräksi, Hyry ydinmaalien vääntäjäksi. Kaksikon takaa on nousussa Cody Kunyk, joka on seitsemän ottelun pisteputkessa.

Runkosarjailtaa Ilvestä vastaan Kärpät ei vielä ole uudessa hallissa (joulukuusta 2021) voittanut. Tänään on neljäs yritys, voittaisiko Kärpät yhden neljästä – jo noin tilastollisestikin?

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius