18.11.2023

Kuopion kiekkoillan lauantaissa on selvät sävelet, molemmissa leireissä. Perjantaina isännän elkein kaukaloa hallinnut KalPa pyrkii pysymään eilisessä rytmissä. Ikitylsä pelinjälkeinen kommentti ”otetaan tästä hyvät asiat mukaan ja lähdetään pelaamaan hyvä peli”, istuu kuopiolaisten ottelulähestymiseen.

Näiden perättäisten pelien mystinen henki tuo muistutuksen ja ennakkomaistiaisen playoff-ajasta. Nukuttu yö saattaa muuttaa voimasuhteita yllättävänkin paljon, eikä eilisellä ole enää väliä: elät niin kauan kuin voitat, ainoastaan tämä ilta on tärkeä.

Todennäköistä on, että KalPa ei eilisestä paranna, mutta Kärpät parantaa. Lauantai-illan vaikeuskerrointa Kärpille nostaa Joonas Kemppaisen pelikielto. Joku voisi sanoa, että kuinka tarpeellista oli ottaa ennenaikainen suihkuvuoro eilisen illan viimeisillä minuuteilla? No, tunne vie joskus eikä ilman tunnetta pelata huipulla.

Kemppaista onkin paha mennä moittimaan. ”Kepu” jos kukaan, on kaudesta toiseen ollut takuuvarma tuloksentekijä. Iso mies, joka on usein kantanut joukkuetta yli vaikeiden aikojen. Tänään muun joukkueen on otettava askel eteen, jotta Kainuun karhun vihainen talviherätys ei söisi Kärppien tämän illan eväitä.

En tiedä, miksi Peter Tiivolan alkukausi on ollut näin vaikea, mutta ei ole mitään uutta kiekkomaailman tähdistössä, että joskus syntyy kierre: huono tuuri, hankalia kolhuja ja puuttuvan onnistumisen epäonninen etsintä syö itseluottamuksen… Tässä on hyvä palauttaa mieliin Kärppien kannattajien tuttu ”putkimies” Juha-Pekka Haataja. ”Hade” saattoi syksyllä pelata kymmenen peliä ilman maalia, ja yht´äkkiä jouluna tuli maalitekemisen lahja – kaksikymmentä pussia!

Toni Mets on urheilupsykologi, joka on tullut osin edellä mainituista syistä Kärppien apuun. Enkä viittaa Kepun vihanhallintatarpeeseen, vaan itseluottamuksensa kadottaneen pelaajan auttamiseen. Tiivola ei ole syksyn tekemisellään ansainnut enempää peliaikaa, mutta nyt vapaaksi tullut ruutu voisi olla paikka, jossa ”Pege” palaa Kärppien sentterikvartettiin onnistuvana artistina. Osaava hän on, sen me tiedämme.

Nyt Tiivola pääsee hyvään paikkaan hakemaan valoisampaa syksyä. Tiivolan tavoin Teemu Turunen ja Joose Antonen ovat kokeneita pelaajia, jotka tietävät, mitä voittaminen vaatii. Laitureiden välissä pelaava Tiivolakin tietää, pitää vain muistaa se. Ja pelata, aloituksista on hyvä startata.

Kärppien vakiopakistossa paikkansa lunastanut Arttu Paaso pelaa tänään sadannen liigapelinsä. Sadasta pelistä ei tule kukkia taikka liigaplakaattia, mutta voitto toisi mukavan muiston.

Eilen Niiralassa pelanneet maalivahdit ovat tänään kakkosina, sillä torjuntavastuuseen pääsevät Kärppien Niclas Westerholm ja KalPan Juha Jatkola. Todettakoon Jatkolan saaneen uransa ensimmäisen liigavoittonsa kärppänä pari kautta sitten. Westerholm johtaa maalivahtien tämän kauden voittotilastoa yhdessä Tapparan Christian Heljangon kanssa. Molemmilla on yhdeksän voittoa. Tänään ”Nikeltä” toivotaan kympin suoritusta!

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Hyökkääjä Joonas Kemppainen on parhaillaan väliaikaisessa pelikiellossa. Syynä tähän on Kemppaisen rangaistus poikittaisesta mailasta perjantaisessa KalPa – Kärpät -ottelussa. Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat hyökkääjä Julius Hermonen sekä puolustaja Martin Jandus.

Kärpät lähtee lauantai-iltaan seuraavalla kokoonpanolla:

 Junttila – Koivunen – Gunler
Turunen – Tiivola – Antonen
Björkqvist – Bunnaman – Heikkala
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Olkkonen
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Westerholm
(Kokko)