25.10.2023

Viime kaudella Turun Palloseuran kausi päättyi Porissa, jossa pata porisi kuumimmillaan. Ässät johtotähtenään Jesse Joensuu pudotti Tepsin playoffien avauskierroksella. Kärppien kausi loppui yhtä tylysti samassa vaiheessa. Sekä Tepsin että Kärppien toimistolla päätettiin seuraavan kauden olevan parempi. Sijat yhdeksän ja kymmenen eivät suurseuroja tyydyttäneet.

TPS aloitti kauden 2023-24 lennokkaasti. Syyskuussa uudelle päävalmentajalle Tommi Miettiselle luonnosteltiin ikoniasemaa edistyksellisestä pelitavasta. Kuusi voittoa heti sarja-alkuun oli jotain, jota oli kaivattu. Samaan aikaan Oulussa, tuska ei hellittänyt – pisteitä karkasi enemmän kuin kotiutui. Omien sohviensa asiantuntijat riepottelivat päävalmentaja Lauri Marjamäkeä.

Tällä viikolla Liigan runkosarjassa tulee neljännes täyteen. Kärpät on saanut lokakuun tekemisellään junaa raiteilleen, TPS:lle on niskaan tullut pelkkää lokaa: kahdeksan ottelua, joissa neljä pistettä! Kärpille kahdeksan viime peliä on tuonut 15 pistettä.

Kummallekin on luvassa tärkeä ilta. Kärpät kaipaa lisäitseluottamusta ja ympäristön mielenrauhaa. Molempia tulee, jos Kärpät jatkaa viimeisen kuukauden rytmiään: kaksi voittoa kolmesta pelistä. Sillä tahdilla edessä on valkea joulu.

Tepsillä on juuri nyt kovaa. Neljä perättäistä tappiota ja tehottomuus vaivaa, ainoastaan Hämeenlinnan Pallokerho ja Saimaan Pallo iskevät maaleja turkulaisia harvemmin. Tehottomuus hämmentää, sillä hyökkäykseen tuli kesällä kovia nimiä, joista varmimmat arvat olivat Liigassa jo näyttöjä antaneet Petrus Palmu ja Markus Nurmi.

Erikoistilanteissa TPS:n alivoima on hyvää, mutta ylivoima ei saa myllyä tuottamaan osumia. Iso ongelma on aloittajien keskinkertaisuudessa, sillä ainoastaan kapteeni Juhani Jasu kiskoo aloitukset omille yli 50-prosenttisesti.

Ongelmien on tapana kasaantua ja pelillisten vaikeuksien lisäksi TPS:n maalivahtiosastolla on loukkaantumishuolia. Kärppien tavoin vähän jäähyjä keräävä TPS puolustaa tasaviisikoinkin varsin tasokkaasti, mutta maalivahtiruletti saattaa horjuttaa itseluottamusta.

Voittaako siis Kärpät, kun Tepsillä on ongelmia vähän siellä sun täällä? Todennäköisesti, mutta ainoastaan, jos Kärpät pysyy lokakuun kiskoillaan. Sarjakiekkoilu on jokaiselle seuralle aaltoilevaa, ja pitää toivoa Kärppien vaikeimman ajan hellittäneen. Kärppien jokainen osa-alue on ottanut askeleen eteen, jos vertaa syyskuuta ja lokakuuta. Erikoistilanteet, puolustuspeli ja tehokkuus, kaikki ovat menossa parempaan suuntaan. Menestyvän joukkueen tärkeimpiä ominaisuuksia on kuitenkin kyky voittaa ottelut. Ratkaista ne silloin, kun potti on tarjolla. Se on Kärppien seuraava askel. Tappara kävi muistuttamassa asiasta viime lauantaina. Mieleen tuli muutaman vuoden takainen Kärpät, joka osasi voittaa kovat iltansa.

Erikoistilanteet, joita ei tänään taida useita tulla, saattavat ratkaista illan. Suosikkiseuraamistani ovat aloitukset. Kärppien aloituskvartetti Connor Bunnaman, Joonas Kemppainen, Arttu Hyry ja Jesse Koskenkorva on riittävä pitämään aloitteet illan vierailla.

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Tuore hyökkääjähankinta Noel Gunler on loukkaantumisen vuoksi sivussa toistaiseksi. Peli-iltaan Kärpät lähtee tänään seuraavalla kokoonpanolla:

Junttila – Bunnaman – Koivunen
Turunen – Kemppainen – Antonen
Björkqvist – Koskenkorva – Heikkala
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Jandus
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Kokko
(Westerholm)