28.10.2023

Kärppien ja Hämeenlinnan Pallokerhon syystrilogia saa kakkososansa tänään lauantaina. Eilinen ilta yllätti. Kärppien voitto ei niinkään, mutta 8-1 ja seitsemän maalin ero on harvinainen repeämä kotimaisessa ammattilaisliigassa.

Perättäisissä keskinäisissä peleissä on playoff-henkensä. Edellisten päivien mustelmat ja kolhut tuntuvat vielä kropassa, ja tulos on jättänyt jälkensä sieluun. Erityisesti eilisen kaltainen höykkyytys ottaa hävinneen joukkueen sieluun, hyvitys on saatava.

Kerho on Liigan kokenein joukkue, vaikka puolustuksen peruspilarit Juuso Hietanen ja Petteri Nikkilä puuttuvatkin. Tähtiparin poissaolo pudottaa tasoa, mutta HPK:ssa on ilman heitäkin ammattimiesten tarkka tietoisuus pelin lainalaisuuksista: yhdessä rökäleillassa hävitään ainoastaan yksi peli. On todennäköistä, että ritaripaitojen pyöritys loppui Kärppien huollon pesukoneessa perjantaina iltakymmeneltä.
HPK-kopissa tiedetään, mitä tapahtui ja ymmärretään tämän illan vaatimukset. Kärpät tai Halloween ei hämäläisiä pelota, mutta arkisen tason löytäminen saattaa vähän arveluttaa. Kokemattoman päävalmentajan Maso Lehtosen ei tarvitse esitellä joukkueelleen kiekkoa uudelleen. Noin 5500 liigan ja muutaman muunkin sarjan pelin kokenut ritariryhmä tietää mitä tehdä: parhaansa. Ja se tekee!

Raksilan isäntien itseluottamukselle eilinen teki hyvää. Tehoja tuli monelta mieheltä, ja puolustuspeli kesti erinomaisesti. Viimeisissä viidessä pelissä Kärppien maaliin on isketty ainoastaan seitsemän kiekkoa. Lisänä tietysti Tapparan kaksi osumaa Kärppien tyhjään maaliin oululaisten hakiessa tasoitus- ja kavennusmaalia ilman maalivahtia.

Maalivahtien Niclas Westerholmin ja Niklas Kokon keskiarvoinen torjuntaprosentti näissä viidessä viime pelissä on 94.  Kärppien luukut ovat siis hyvin kiinni. Kummankin veskarin nollapeli Kärpissä on kuitenkin vielä pelaamatta. Nekin tulevat.

Kärppien joukkueen iso asia on muistaa, että peli alkaa numeroista 0-0. Mitään ei kannata luulla. Eilisen maalilaulut on laulettu, ja tämä ilta menee viheltäen ohi, jos jäällä ei tehdä töitä ensimmäisestä kiekonpudotuksesta.

Kärppien työnsankareihin illasta toiseen kuuluva kapteeni Atte Ohtamaa herkutteli eilen neljällä maalisyötöllä. Neljä maalipassia on kova tulos hyökkääjällekin yhdessä ottelussa. Ohtamaan uran loisto ei perustu tehopisteille, vaikka nekin ovat kohtuullisen hyvät. Mielenkiintoista on seurata, kuinka yhden kauden ennätykselle käy. Uransa huiput Liigassa Atte tehoili kaksi kautta sitten kaudella 2021-22, jonka saldona 8+19 = 27. Se on pakille hurja tulos 47 ottelussa.
Tämän kauden tehot (1+9 viidessätoista ottelussa) ovat tulleet vähän ryppäinä, mutta ennätystahdissa.

Tasaisen hyvä puolustus jakaa peliajan ja -kuorman, jolloin puolustajille jää hyökkäyssuuntaankin paukkuja. Tämä vaatii, että vakiokokoonpanossa ei ole liikaa poissaoloja. Illan vieras HPK kärsii sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan Hietasen ja Nikkilän poissaoloista. Peliaikaa kuormittuu ”väärille” pelaajille.
Tänäänkin noin kymmenen kärppäkasvatin voimin iltaan lähtevän Kärppien pelaajarinki on Porin Ässien jälkeen Liigan pienin, joten loukkaantumiset ja sairastumiset vaikuttavat helposti ydinpelaajien peliaikaan. Toivottavasti terveyttä riittää. Kaikille.

Stenkan ennakon tarjoaa:

 

Kärpät tänään:

Turunen – Kemppainen – Antonen
Junttila – Bunnaman – Koivunen
Heikkala – Koskenkorva – Hermonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Jandus
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Westerholm
(Kokko)