02.03.2024

Runkosarjaa on jäljellä viisi kierrosta, noin keskimäärin. Peräti 12 joukkuetta kamppailee vielä panoksin, jotka mitkään eivät ole pieniä. Sarjakärjen tamperelaiset taistelevat runkosarjan voitosta. Sen kisan sielua me muut emme taida täysin ymmärtää.

Sijoilla 9-12 käy julma kisa. Romahtaako roopeankkojen rahoittama Turun Palloseura? Saako Vaasan Sportin päävalmentaja Risto Dufva lopettaa uransa playoffeissa? Porin Ässät loisti syksyllä, mutta soimataanko pataa kevätväsymyksestä? Ja Kouvolan KooKoo. Oliko viime kevään sensaatio sattumien satoa? Mainitusta neliköstä kahden kausi kestää enää kymmenen vuorokautta.

Kärpät ei onneksi ole tuossa kelkassa, mutta vielä on pelattavaa – ja pelättävää. Parhaimmillaan kolmas, pahimmillaan kuuden kastin ulkopuolella ja pelaamassa playoffien ensimmäisellä kierroksella. Alkuvuoden näytöt kuitenkin saavat uskomaan suoraan puolivälieräpaikkaan, eli kuuden joukkoon.

Kärppien ja Helsingin IFK:n lähtökohdat tämän illan peliin ovat samaa luokkaa. Eilisellä voitollaan IFK:n kortit paranivat, ja sillä on hienoinen etu Kärppiin. Oululaisjoukkueella on kuitenkin mahdollisuus parantaa asemiaan, voitto tänään rauhoittaisi kummasti.

Ensinnäkin. Pidin eilisestä pelistä. Jossittelut ja ihmettelyt kuuluvat meille pelien seuraajille ja sillä mandaatilla sanoisin, että Kärpät olisi voittanut lähes kaikki muut liigajoukkueet. Mutta IFK. Se löytää tuskallisen usein tavat ja keinot kaataa Kärpät.

Eilen kummankaan joukkueen ykkösketju ei onnistunut odotetulla tavalla. Olen nähnyt Jori Lehterän jokerina, kirvesrintana ja nyt kilpipaitana. Ensimmäistä kertaa Lehterä näytti pysyvän kurissa, jopa tuskaantuvan. Eilen IFK:n pelasti joukkueen yleistaso ja maalivahti Roope Taponen.
Kärppien ykkösketjun tänään tasasatasia juhlivat Julius Junttila ja Joonas Kemppainen pelasivat hyvin. Hetkelliset haparoinnit kostautuivat eilen turhan tylysti, eikä maalivahti Niclas Westerholm ollut torjunnoissaan yhtä onnekas kuin Taponen.

Ylivoima ja alivoima olivat eilen hyviä. Niillä pärjätään, mutta IFK:n laaja ratkaisijataso ei anna tänäänkään virheitä anteeksi. Maalinedustapelissä Kärpät ei eilen ollut parhaimmillaan. Punaiset pääsivät yrittämään maalia liian usein Westerholmin reviiriltä. Siitä kertoi myös tarve tarkastella videoita maalinedustasäpinöiden jälkeen.

Arttu Hyryn poissaolo on harmi. Kokoonpanosäätöjen perusteella Kärpät pyrkii tasaamaan omia kentällisiään ja torjumaan helsinkiläisten laajaa ratkaisijamäärää. Toivottavasti Peter Tiivola onnistuu saamaan potentiaalinsa esiin. Hän on pelaaja.

Runkosarjan viidettäsadatta kärppäpeliään pelaavalta Junttilalta voi tänään toivoa tulosta. Ketju Anttila – Tiivola – Junttila vaikuttaa pelaajien ominaisuuksien vuoksi mielenkiintoiselta ja tuloskykyiseltä.

IFK:ta vastaan toivoisi lisäaggressiivisuutta kaksinkamppailuihin. Kärpissä on pelaaja, joka siihen pystyy: hymyilevä voimapesä, Kasper Björkqvist, anna palaa!

Kirjoittanut Ari Stenkka Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Tiivola – Anttila
Antti-Roiko – Bunnaman – Hermonen
Björkqvist – Korpimäki – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Pieniniemi – Jandus
Olkkonen

Karhunen
(Westerholm)