23.03.2024

Artikkelikuva: Riku Laukkanen

Jatkoerä playoff-illassa on raastavaa seurattavaa, ainakin jos kannattaa jompaakumpaa joukkuetta. Äkkikuolema tai äkkiriemu. Perjantaina oli toivoa ja pelkoa… Kunnes sitten, Kemppainen, Joonas Kemppainen nousi kaukalon kulmasta kiekko mailanlavassa maalille ja painoi kiekon maaliin!
Mieleen välähti entisen jalkapallomaalivahdin sanat: ”Kun lähtee menemään, niin pitää mennä niin, että taakse jää norsupolku.” Kainuun karhun Kemppaisen maalille nousussa oli jotain tuota sanomaa.

Kemppainen helpottaa joukkueensa valmennustiimin maailmaa. Niin kiireistä tai erikoista hetkeä ei taida ollakaan, etteikö ”Kepua” lähetettäisi jäälle. Turvataanpa lopussa johtoa tai haetaan tasoitusta, niin: Kemppainen jäälle. Tärkeät aloitukset ylivoimassa tai alivoimassa, Kemppainen jäälle.
Hän ei ole ainoastaan erikoismies, vaan erikoinen monipuolisuudessaan. Junnuvuosina Kemppainen oli tehokas pistehai, mutta aikuissarjoihin siirtyessään mies profiloitui nelosketjuun ja erikoistilanteiden turvamieheksi.

Takakenttien roolit menivät mukinoitta, kunnes Lauri Marjamäki tarvitsi kahden luovan ja tehokkaan luistelijavirtuoosin keskelle rauhallisen jarrumiehen. Julius Junttila ja Joonas Donskoi saivat puolustuksellisen selustan turvaajan ja hyökkäyspään yliolanvalvojan – Kemppaisen.
Syntyi JJJ-ketju, joka lumosi fanit ja tuhosi vastustajat. Samalla heräsi vanha pistemies, Kemppaisen kevään 2015 tehopisteet 10+14. Ketjun yhteispisteet playoff -keväässä 61 pistettä!

Nostalgia puskee pintaan, sillä Kärppien ja Jukurien ensimmäisen puolivälierän voittomaalin teki kuin vanhasta muistista Junttila, toisen voiton tapetoi Kemppainen.

Runkosarjassa Kemppainen ei riehunut pisteillä, mutta se kuuluu miehen profiiliin: Liigassa ja KHL-kausinaan Kepun pistekeskiarvo on ollut parempi playoff -keväissä kuin runkosarjoissa. Puheliaampana hän voisi todeta, kuten Juhamatti Aaltonen: poikaset pellaa syksyllä, miehet kevväällä. Nykypelikaani ”Juhis” sanoo asian leikillään, mutta on oikeassa.

Nyt Kemppaisen laidoilla taituroivat Ville Koivunen ja Teemu Turunen. Ketjun jokainen lenkki on tehnyt puolivälieräsarjassa maalin (Kemppainen kaksi). Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen tietää, että ”kemppaiset” on pidettävä kurissa. Sen lisäksi omien tähtien on osuttava – tai Jukurien kiekkokevät jää lyhyeksi.

Jokisen ratkaisu kadonneiden tehojen etsintään näyttää kokoonpanosäätöjen perusteella lepäävän Michal Kovarcikissa. Hänen laidoillaan pelaavat tänään Ondrej Kovalcik ja Niko Huuhtanen. Tähtikolmikolta odotetaan käänteentekeviä tuloksia. Mielenkiintoista on nähdä, pelaavatko Kemppaisen ja Kovalcikin ketjut vastakkain. Ja jos, kuinka käy.

Kärpät johtaa puolivälieräsarjaa voitoin 2-0, ja tämän lauantain alkuillan sävel on selvä: Jukureilla on pakkovoiton paikka! Paras seitsemästä -ottelusarja on reilu, sillä se minimoi sattumien, onnen ja tulkinnanvaraisten jäähyjen suuntaamat ottelutulokset.

Kolmen ensimmäisen pelin voittaminen antaisi asemat, jotka jättävät johtavalle joukkueelle harha-askeleen tai parin mahdollisuuden. Mutta 0-3 -voitoissa häviöllä oleva ei kestä mitään mainituista.

Kemppainen jäälle!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Bunnaman – Antonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Björkqvist – Korpimäki – Hermonen

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Olkkonen

Karhunen
(Westerholm)