15.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Turku oli Suomen jääkiekkopääkaupunki 1990-luvun – ja alkuun uutta vuosituhattakin. Tepsillä on toiseksi eniten liigamestaruuksia ja -mitaleita sekä eniten runkosarjavoittoja. TPS:n menestysvuodet keskittyivät edellä mainittuun aikaväliin. Keväästä 1989 kevääseen 2001 kannettiin Kanada-maljaa Turussa kahdeksan kertaa, hopeaa tuli kolmesti. Runkosarjan turkulaiset voittivat mainitussa aikavälissä kahdeksan kertaa.

Kauppatorikin alkoi tuntua juhliin liian pieneksi, mutta uusi vuosituhat muutti suomalaisen liigakiekon valtasuhteet. Seuraavat kaksi vuosikymmentä ovat tuottaneet Tepsille yhden mestaruuden ja yhden runkosarjavoiton sekä kolme hopeaa! Nämä kaksi viimeistä hopeaa ovat kahden viimeisen kauden arvomitaleja ja Artukaisissa uskotaan mailan kaapivan vielä kultaakin…

Monilajiseura TPS täytti 2022 sata vuotta, ja sitä on jääkiekkopuolellakin juhlistettu monin tavoin lähes joka viikko. Lähestyvän kevään uskottiin tuovan jopa liigamestaruuden, mutta runkosarjan viimeisen kuudenneksen kynnyksellä ei näytä siltä, että uusitulla torilla juhlitaan. Haastajia nimittäin on.

Kärpät on yksi haastajista, suosikki. Tänään oululaisjoukkueella on Turussa erinomainen tilaisuus avata loppusuora, jolla pelataan peliä kuntoon ja noustaan kevääksi sijoille 4-5.

TPS ja Kärpät pelasivat viime kaudella äärimmäisen tasaiset neljä ottelua. Voitot, maalit ja pisteet tasan. Tällä kaudella pelin henki on ollut sama. Kolme ”maalin peliä”, joista kaksi viimeistä on ratkennut varsinaisen peliajan jälkeen. TPS voitti keskinäisten pelien ensi-illan syksyllä 3-2 ja sitä lähtee Kärpät nyt kuittaamaan.

Kymmenen viime ottelun kuntopuntarissa Kärpille näyttää hyvältä. Petopaidat ovat kakkosina ja ylivoima on ruvennut tuottamaan osumia eikä jäähyjä oteta. Kärppien alivoimapeli on ollut heikkoa, joten viime aikojen jäähyttömyys on ollut tärkeätä. Todettakoon Kärppien ja Tepsin edellisessä kohtaamisessa Oulussa tulleen kaksi ulosajoa. Molemmat Tepsi-pelaajalle – ja Kärpät maalasi kummastakin.

Tämä päivä on yksi runkosarjan jännittävimmistä pelipäivistä! Pelit ovat aina pääasiana, tänäänkin, mutta pelien jälkeiset reilu kolme tuntia jännitetään viime hetken pelaajasiirtoja.

Kärpissä uusdebytoi tänään Tuukka Tieksola. Pohjois-Amerikan AHL:ssa alkukauden pelannut Tieksola, 21, muistetaan vastustajan kannalta arvaamattomana taiturina, jonka luistelu- ja maalintekokyky ehti ihastuttaa ennen viime syksyn länteen lähtöä. Tieksola pelaa tänään Peter Tiivolan johtamassa ketjussa, jossa toisella laidalla pelaa Carl Jakobsson.

Syksyn Turun käynnillä Ville Leskinen näytti taidon, maalintekokyvyn ja luistelun toimivaa kokonaisuutta, mutta ”Lesen” kaksi maaliakaan ei riittänyt Artukaisten isossa kaukalossa. TPS voitti 3-2.

Tänään on Kärppien ilta!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius