09.02.2024

Kauden 2023-24 alkaessa Liigassa oli kuusi joukkuetta uuden päävalmentajan komennossa. Reilu kolme kuukautta myöhemmin Liigassa oli kahdeksan päävalmentajaa, jotka eivät olleet edellisellä kaudella nykyisessä pestissään. Onko uusien kasvojen tulo muuttanut jotain?
Uusilla päävalmentajilla aloittaneet ovat kaikki tällä hetkellä alemmalla sijalla kuin viime kauden runkosarjan lopussa. Asialla ei ole isompaa merkitystä, mutta näin on. Sarjajumbo Saimaan Pallosta mielenkiintoisena huomiona: ”Sputnikit” ovat Ville Hämäläisen ajassa ottaneet kovempaa pistekeskiarvoa kuin Pekka Virran luotsatessa keltamustia viime kauden alussa ja kaudella 2021-22.

Raksilan illassa kohtaavat päävalmentajaa kesken kuluvan kauden (ja samalla viikolla) vaihtaneet Oulun Kärpät ja Jyväskylän JYP. Kauden alla tuskin kukaan kiekkoa seurannut olisi uskonut mainittujen seurojen erottavan Lauri Marjamäen tai Jukka Rautakorven. Kumpikin seura oli potkuviikolla noin kuudenteen sijaan vievässä tahdissa.

Tilalle tulleet Ville Mäntymaa ja Mikko Heiskanen kohtaavat tänään kolmatta kertaa pääkäskijöinä. Mäntymaan päävalmentaja-aika on mennyt Heiskasta paremmin. Mäntymaan ja Heiskasen päävalmentaja-aika on mennyt Kärpille pistein 34-17, pisteissä keskinäisissä Kärpille 5-1. Syksyn ensimmäisen kohtaamisen oli vienyt Kärpät Hippoksella maalein 3-2.

Liigan runkosarjaa on jäljellä viidesosa. Loppusuoralle riittää panoksia. Runkosarjan voitosta pelaa enää kolme joukkuetta, joilla kaikilla on kevään playoffeissa puolivälierien kotietu. Lahden Pelicans on neljäs, ellei Kärpät tai Helsingin IFK iske niskaan. Lahtelaisjoukkue on kuitenkin kuuden joukossa ja puolivälierissä. SaiPa ja Hämeenlinnan Pallokerho ovat ulkona playoff-keväästä.

Kärppien tämänkin illan panos on iso. Voitto olisi jälleen yksi askel kohti sijoja 4-6 ja puolivälieriä. Illan vieras JYP elättelee toiveita kympin sakkiin. Jyväskyläläisten paineet ja pistetarpeet ovat isäntiä isommat. Kärpät voi tänään ottaa potin perusjutuillaan hyvällä puolustamisella sekä erikoistilanteilla. Jäähyjä ei tosin kestä ottaa, sillä Jypin ylivoimassa on edelleen tehoja. Toisaalta Jypin alivoima on heikkoa. Kärppien valttina on erikoistilanteiden ohella aloitusvoima.

On hyvin mahdollista, että Raksilassa nähdään kuluvan kauden maalikuningas. Kärppien Teemu Turunen on maalipörssin ykkösenä 23 maalillaan. Kakkosena on Jypin ja Liigan viime kauden maalikuningas Reid Gardiner, nyt 22 osumaa. Kauden aiemmissa Kärppien ja Jypin keskinäisissä otteluissa kumpikin on maalannut kahdesti…

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärppien kokoonpano tänään:

Turunen – Kemppainen – Junttila
Björkqvist – Tiivola – Harjula
Antti-Roiko – Koivunen – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Koivisto – Berglund
Ohtamaa – Paaso
Kivistö – Pieniniemi
Olkkonen

Karhunen
(Westerholm)