03.02.2024

Ylivoima, alivoima ja aloitukset plus maalivahtipeli. Näitä tilastoja ei ainakaan liikaa korosteta, runkosarjassa. Playoffeissa näitä juttuja tuijotetaan silmä kovana. Kenties vähiten huomiota osoitetaan aloituksiin. Harmi, sillä usein aloitus on lähisekuntien tärkein suunnanantaja, erotuomari pudottaa pelissä kiekon 50-60 kertaa.

Eilen perjantaina Tampereella: Ilves – Kärpät, avauserässä tasan 9-9, toisessa erässä 13-6 ja kolmannessa 14-6 Kärpille. Jatkoajalla 3-0, Kemppaiselle! Niin, neljän pelin toipilasjaksolta palannut Joonas Kemppainen palasi restauroituneena, parannettuna ja entisenä, ”Kepuna”. Kärpissä on ollut hyviä aloittajia, mutta kärppäaikanaan (lähes 400 runkosarjaottelua, yhteensä seitsemänä kautena) Kemppainen on ollut joukkueensa ”The Aloittaja”. Lähes aina, ainakin silloin, kun teot ovat puheita tärkeämmät.

Eilen Kärppien aloittajat olivat hyviä, mutta jatkoajan ylivoimalla sekä kärppä- että ilvesaitiossa tiedettiin, kuka tulisi hakemaan hukatun voiton paluuta. Ilves taisi käyttää jatkoajan alussa kolmea eri aloittajaa, ainakin kahta. Aivan sama, ”Kepu” odotti kuin ikitammi valmiina ottamaan omansa, ja otti. Kolme aloitusvoittoa, joista kolmas aloitusvoitolla käynnistynyt kiekkoralli tuotti maalin ja voiton.

Nokia Arenan kärppäfanit halusivat Kemppaisen käymään fanikatsomon edessä. Persoonana Kepu on lähempänä jäävuorta kuin kansanvillitsijää, mutta kävi kääntymässä kannattajien edessä, ”mitä sitä riehumaan, arkityöstä”.

Kemppainen on monipuolisesta osaamisestaan huolimatta haalarimies. Työmies, joka antaa työkalut (kiekot) reippaille taiteilijoille. Kun käy hyvin, Kemppainen purskahtaa melkein hymyilemään. Eilen hymyilytti, sillä laiturit Ville Koivunen ja Teemu Turunen olivat lennossa.

Kärpät pelasi Tampereella hyvän ottelun. Ykkösketju saattoi pelata kauden parhaan pelinsä. Tänään jännitetään, jatkuuko Kepu-trion lentokeli. Ilveksellä on laaja materiaali, mutta neljäs peli viikon sisään saattaa ottaa koville. Tosin tamperelaisten laatu mahdollistaa tasaisen peluutuksen.
Kainuun karhun, Kemppaisen, tavoin työmiehen haalarit kuuluvat virkaa tekevän kapteenin Marko Anttilan kropalle. Anttila pelaa iltansa kuin kopiona: aina kaikki peliin. Lisäksi hän pelaa hyvin. Vastuu vajaapelissä kuvaa hänen asemaansa joukkueessa, luotettu!

Ja lähes lopuksi ihmetyksen kummastus: Kärppien hyökkääjäkörmyt Kemppainen, 35, ja Anttila, 38, ovat pelanneet Liigan runkosarjassa yhtä monta ottelua – 563!

Kärppien maalissa pelaa tänään Tomi Karhunen, muuten joukkue lähtee Ilveksen kaatoon samalla miehityksellä kuin eilen Tampereella.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärppien kokoonpano iltaan:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Tiivola – Björkqvist
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Koivisto – Berglund
Paaso – Jandus
Kivistö – Pieniniemi
Olkkonen

Karhunen
(Westerholm)