13.01.2024

Helsingin IFK:lla on brändi. Se on brändi. Seura on omilleen rakas, ja siellä on ymmärretty oman tarinan ja olemuksen merkityksellisyys. Seuran suuruus ei ole aina yltänyt kaukaloon asti, mutta se ei ole koskaan jarruttanut ”punaisten” arroganssia tai ylpeyttä omistaan. Me ollaan me – juntit on juntteja. Ei pahalla tavalla, mutta, no – kyllähän me tiedetään, ja se toimii.

En gång IFK – alltid IFK! Se se on. Yksi seuran painetuimmista ja tunnetuimmista sloganeista. Iskulause on hyvä ja usein totta, mutta ei aina. Luulisin, ettei ainakaan yksi kärppäfanien rakastama maalivahti lausetta alleviivaa.

Tomi Karhunen on ollut viime ajan kirjoilla Helsingin IFK:ssa, mutta pelejä ei ole tullut. Ymmärtääkseni ainoastaan yksi. Toisin sanoen ”Karhu” on ollut IFK:n pelaava maalivahti vain kerran: En gång ifk! Eikä enää ikinä!

No, se siitä ajatusleikistä. Tänään Karhunen on jälleen kärppä. Samalla voi sanoa suomalaisia 1980-luvulla hämmästyttäneen pohjoisamerikkalaisen urheilukulttuurin astuneen Liigan pukukoppeihin. Suomen lehdissä ihmeteltiin kovasti 1986 puolustaja Risto Siltasen jouduttua pelipäivänä eri joukkueen koppiin kuin hän oli menossa. Hartford oli myynyt hänet Quebeciin pelipäivänä. Silloin meillä Suomessa vielä taivasteltiin pelaajien myymistä ja ostamista.

Vaikka oltaisiin kuinka ammattilaisia, niin Raksilassa on harvinainen ja mielenkiintoinen asetelma. Kärpillä tulee runkosarjassa kaksi kolmasosaa täyteen ja arkikaasu on painettava pohjaan. Karhusen edessä on pelattava paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella. Kiitos voisi olla kauden ensimmäinen voitto Helsingin IFK:sta. IFK on ollut Kärpille viime kaudet vaikea voitettava: kymmenen viimeistä Raksilan keskinäistä runkosarjailtaa kertoo korutonta kieltään: IFK:lle yhdeksän voittoa. Raksilassa!

Kärpillä on kauden 2023-24 runkosarjassa jäljellä 12 ottelua koti-Raksilassa. Viimeisen kymmenen kotipelin pistetahdilla Kärpät menisi kuuden parhaan joukkoon, olettaen Kärppien pelaavan vieraspelejään nykyiseen pistetahtiin.

Hämeenlinnan Pallokerho, IFK ja Kärpät pelaavat samassa välilohkossa, joten joukkueet kohtaavat toisensa kuusi kertaa. Kärpät on voittanut Kerhon kolmesti, mutta hävinnyt IFK:lle kolmesti. IFK:n kanssa Kärpillä on paljon petrattavaa, sillä pistejakauma on IFK:lle 8-1 ja maaliero 16-6. Perinteisesti Nuutin päivänä loppuu joulurauha. Se Nuutin päivä on tänään. On aika ottaa tuhmien lasten (ison pahan IFK:n) lahjat ja pisteet takaisin.

Ja ihan lopun kevennykseksi. Montako peliä Helsingin IFK:n tämän illan maalivahti Niko Hovinen on pelannut Kärpissä? Aivan, hän on ollut kerran kärppä!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Bunnaman – Alasiurua
Hermonen – Tiivola – Korpimäki
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Pieniniemi
Peltonen

Karhunen
(Westerholm)